Scorsesen uusin jättää ristiriitaisen olon – IS arvioi Silence-elokuvan - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Scorsesen uusin jättää ristiriitaisen olon – IS arvioi Silence-elokuvan

Andrew Garfield (oik.) ei vakuuta jesuiittapappina. Hänen kollegaansa näyttelee Adam Driver.

Andrew Garfield (oik.) ei vakuuta jesuiittapappina. Hänen kollegaansa näyttelee Adam Driver.

Julkaistu: 18.2.2017 13:59

Scorsesen tavaramerkit puuttuvat Silence-elokuvasta, kirjoittaa elokuvakriitikko Tarmo Poussu.

Japanilaisen Shusaku Endon romaaniin pohjautuva Silence on elokuva, jota Martin Scorsese suunnitteli yli 25 vuotta. Se ei ole suuren ohjaajan ensimmäinen unelmaprojekti, joka valmistuessaan jättää ristiriitaisen olon.

Silence kertoo kahdesta jesuiittapapista (Andrew Garfield ja Adam Driver), jotka 1600-luvulla saapuvat kristittyjä vainoavaan Japaniin löytääkseen kadonneen ja tiettävästi uskostaan luopuneen opettajansa (Liam Neeson). Perillä he kohtaavat niin uskoaan salaa harjoittavia kristittyjä kuin näitä julmasti vainoavia hallituksen joukkoja.

Lukuisten vastoinkäymisten jälkeen toinen papeista pääsee tapaamaan entisen opettajansa, joka elää nyt Japanissa arvostettuna kansalaisena ja uskonsa kieltäneenä. Lopulta hän joutuu itse saman valinnan eteen kuin opettajansa aiemmin. Vain kieltämällä oman uskonsa hän voi pelastaa viattomia kärsimykseltä.

Scorsesen elokuvaksi Silence on ilmaisultaan poikkeuksellisen hillitty, jopa askeettinen. Siitä puuttuvat hänen tavaramerkeikseen muodostuneet hypnoottiset kamera-ajot, nopeat leikkaukset ja voimakas musiikin käyttö. Sen kuvat ovat harkitun täsmällisiä ja musiikkia siinä on tuskin lainkaan.

Silencen nimi viittaa Jumalan hiljaisuuteen – tai poissaoloon. Kuten Jeesus-elokuvassaan Kristuksen viimeinen kiusaus (1988) Scorsese tutkii nytkin ihmisen kamppailua uskon ja epäilyksen välillä. Tällä kertaa haastava teema uhkaa kuitenkin peittyä elokuvaa hallitsevien julmuuksien ja kärsimysten alle.

Ajankuvaltaan Silence on rikkeettömän tarkkaa työtä – lukuunottamatta yhtä häiritsevää seikkaa. Sen henkilöt ovat puhuvinaan joko portugalia tai japania, mutta sen näyttelijät puhuvat englantia erilaisin korostuksin. Tällainen menettely tuntuu nykypäivänä vanhentuneelta ja keinotekoiselta.

Silencen pääosiin olivat jossain vaiheessa ehdolla niin Daniel Day-Lewis kuin Benicio Del Toro ja Gael García Bernal. Kuka tahansa heistä olisi ollut parempi valinta kuin ponnettomasti näyttelevä Andrew Garfield. Adam Driver suoriutuu osastaan paremmin, mutta melko etäiseksi hänenkin roolihahmonsa jää.

Silence saattaa puhutella uskovia tai uskonsa kanssa kamppailevia, mutta maallistuneelle katsojalle sen anti jää vähäiseksi.

Ohjaus: Martin Scorsese.

Pääosissa: Andrew Garfield, Adam Driver, Liam Neeson.

Juoni: Kaksi jesuiittapappia etsii oppi-isäänsä ja kokee vainoja 1600-luvun Japanissa.

IS-arvio: ★★★

Tuoreimmat osastosta