Yle: Aki Kaurismäki lopettaa elokuvien tekemisen - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Yle: Aki Kaurismäki lopettaa elokuvien tekemisen

Kaurismäen elokuva kisaa merkittävästä palkinnosta, mutta hän sanoo Ylelle sen jäävän hänen viimeisekseen.

59-vuotias Aki Kaurismäki kertoo Ylelle, ettei aio enää ohjata elokuvia.­

16.2.2017 14:25

Ohjaaja Aki Kaurismäki on parhaillaan Berliinissä uusimman Toivon tuolla puolen -elokuvansa tiimoilta. Elokuva on mukana Berliinin elokuvajuhlien pääkilpasarjassa kisaamassa Kultainen karhu -palkinnosta.

Kaurismäki kertoo Ylelle Berliinissä antamassaan haastattelussa, että elokuva jää hänen viimeisekseen.

– Olen väsynyt. Haluan vihdoin alkaa elää omaa elämääni.

59-vuotias Kaurismäki on ohjannut urallaan kaikkiaan 18 kokopitkää elokuvaa. Kaurismäen elokuvat ovat olleet muun muassa Oscar-ehdokkaina sekä voittaneet palkintoja Cannesin elokuvajuhlilla.

Toivon tuolla puolen on niin sanotun satamakaupunki-trilogian toinen osa. Vuonna 2011 ensi-iltansa saanut Le Havre oli trilogian ensimmäinen osa, ja Kaurismäen lopetuspäätös tarkoittanee sitä, että sen kolmas ja viimeinen osa jää ilmestymättä.

Kansainvälinen menestyselokuva

Toivon tuolla puolen on tarina suomalaisesta kauppamatkustajasta ja syyrialaisesta pakolaisesta, joiden polut risteävät sattumalta. Kauppamatkustajan roolissa nähdään Sakari Kuosmanen ja syyrialaisen Khaledin roolissa on Sherwan Haji.

Toivon tuolla puolen on Kaurismäen kymmenes elokuva, joka saa ensi-iltansa Berliinissä, ja jo ennen ensimmäistä yleisönäytöstä siitä oli tullut parhaiten menestynyt suomalaiselokuva festivaalin historiassa.

Elokuvan esitysoikeudet on myyty 21 maahan, ja neuvottelut Etelä Amerikan, Australian ja amerikkalaisten levittäjien kanssa ovat vielä kesken.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?