Tom of Finland -ohjaaja Dome Karukoski ylistää elokuvansa esikuvan rohkeutta: ”Kaikki mitä hän teki oli laitonta” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Tom of Finland -ohjaaja Dome Karukoski ylistää elokuvansa esikuvan rohkeutta: ”Kaikki mitä hän teki oli laitonta”

Julkaistu: 13.2.2017 18:31

Ohjaaja Dome Karukoski saapui elokuvansa ensi-iltaan iloisella tuulella.

Ohjaaja Dome Karukosken elokuva Tom of Finland sai kutsuvierasensi-iltansa maanantaina 13. helmikuuta. Elokuvan varsinainen ensi-ilta on 24. helmikuuta.

Helsingin Tennispalatsissa sen pääsi katsomaan maanantaina peräti 2600 kutsuvierasta, mikä on yksi suurimmista Suomessa koskaan järjestetyistä ensi-illoista.

ISTV haastatteli Karukoskea tilaisuuden punaisella matolla ennen elokuvanäytöksen alkamista. Karukoski kertoi elokuvan tekemisestä.

– Totta kai se oli mieletön haaste. Yksi syy on, että se on tosielämän ihminen. Tämähän on fiktiivinen kuvaus, vaikka suuri osa tapahtumista onkin totta. Arkipäivän asiat on pitänyt kuitenkin luoda ja dramatisoida. Se pitää tehdä niin, että siinä on Touko Laaksosen sydän tuossa elokuvassa, Karukoski kuvaili.

– Toinen haaste on ihmisten ennakkoluulot ja pelot – tehdä sellainen elokuva, että se toimii niin, että vaikka et pitäisi niistä piirroksista, voi nauttia elokuvasta. Ja myös niin, että ihminen, joka ei vaikka edes tunne Touko Laaksosen tarinaa pystyy nauttimaan elokuvasta.

Ranskalainen muotisuunnittelija Jean-Paul Gaultier (oik.) ilmestyi elokuvan ensi-iltaan ja poseerasi punaisella matolla Dome Karukosken kanssa.

Hän kertoi haastattelussa elokuvan teemojen olevan vapaus, rohkeus ja rakkaus.

– Kaikki mitä hän teki oli laitonta ja se on vaatinut mieletöntä rohkeutta taistella vapauden eteen. Toinen teema on rakkaus – kaikkihan etsivät rakkautta ja haluavat nauttia elämästä ja rakastaa vapaana. Se on iso teema ja uskon, että ihmiset pystyvät samaistumaan siihen riippumatta mikä on seksuaalinen suuntautuminen. Yksi teema on myös sananvapaus.

Olisiko elokuvan voinut tehdä vaikkapa 15 vuotta sitten?

– Ei millään tavalla! Kyllähän me ollaan yhteiskuntana muuttunut ja Suomi on upea maa – yksi liberaaleimmista ja täällä pidetään heikoimmista huolta, Karukoski linjasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?