IS arvioi: Supersankarisatiiri kärjistää – Batman onkin yksinäinen herkkis

Julkaistu:

Elokuva-arvio
Lego Batman -elokuva tekee osuvaa satiiria yksinäisyydestä, vaikka jatko-osa ei ihan yllä riemukkaan Lego-elokuvan tasolle.
Yksinäisyydestä ei ole vähään aikaan tehty yhtä osuvaa satiiria kuin Lego Batman -elokuvassa.

Supersankareiden ykköskaartin synkimmän hahmon itsekkyys ja umpimielisyys on tässä koko perheen humoristisessa vauhtiseikkailussa kärjistetty vieläkin pidemmälle kuin Zack Snyderin ohjaamassa oopperamaisessa tylytyksessä Batman v Superman (2016) – ja se on jo saavutus.

Jos Lepakkomiehen hahmo tuntui Ben Affleckin viime vuoden näytelmätulkinnassa jurolta, vetää koomikko Will Arnett möreällä äänellään sen animaatioversiossa kokonaan toiseen potenssiin. Lego Batman -elokuvan tähti on lapsuustraumoistaan yhä kärsivä sankari, joka ei uskalla luoda tunnesidettä keneenkään, alkaen arkkivihollisestaan Jokerista.

Naamion takaa paljastuu herkkyytensä piilottava yksinäinen miljonääri, joka nauttii salaa romanttisista komedioista ja pitää niistä opituilla repliikeillä etäisyyttä muihin.

Parodiaa korostaa ihmepoika Robinin kuvaaminen läheisyyttä ja isähahmoa etsivänä orpona, joka on valmis kestämään jopa henkistä ryöpytystä saadakseen osakseen edes vähän hyväksyntää.


Asetelman terävyyttä himmentää vain se, ettei Robot Chicken -parodiasarjaa tehneen Chris McKayn ohjaama jatko-osa yllä aivan Phil Lordin ja Christopher Millerin tekemän ensimmäisen Lego-elokuvan (2014, lue IS:n arvio) tasolle.

Aikuisille suunnattua anarkiaa on mukana yhä mutta säännöstellymmin, hahmovalikoima pitäytyy enimmäkseen supersankareiden ja sarjakuvahahmojen kapeassa maailmassa, eikä nykivä juoni pääse kovin kauas oikeiden Batman-seikkailujen tutuista tilanteista.

Nykynuorten vanhempia, 1980-luvulla omaa nuoruuttaan viettäneitä isiä ja äitejä, hemmotellaan kyllä yllin kyllin viittauksilla sen ajan populaarikulttuuriin.


Lue arvio sarjan ensimmäisestä osasta Lego-elokuva.

Lego Batman -elokuva

Ohjaus: Chris McKay.

Alkuperäisinä ääninä: Will Arnett, Michael Cera, Rosario Dawson.

Suomalaisina ääninä: Carl-Kristian Rundman, Antti Lang, Ella Pyhältö.

Juoni: Yksinäinen Batman saa rinnalleen Robinin taistelussa supervihollisia vastaan.

IS-arvio: ★★★

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt