Oletko huomannut tämän ovelan yksityiskohdan Aki Kaurismäen elokuvissa? Jättää tahallaan ”virheitä” katsojan kiusaksi

Aki Kaurismäen tuoreimmassa Toivon tuolla puolen -elokuvassa on runsaasti piilomerkityksiä.

27.1.2017 17:43

Aki Kaurismäen luottonäyttelijöihin lukeutuva Sakari Kuosmanen kertoi Radio Rockin Korporaation haastattelussa perjantaina ohjaajaneron leikittelevän ajallisesti myös viittauksilla elokuvissaan.

Kaurismäen tuoreimmassa Toivon tuolla puolen -elokuvan osalta esimerkiksi aikajana liikkuu tupakkalain muutosten molemmin puolin ja monia muitakin erikoisuuksia löytyy.

– Leffassahan on paljon yhteiskuntakritiikkiä ja säätelyä ja muuta kaikkea. Siellä on havaittavissa sellaista, Kuosmanen kuvailee.

Aki Kaurismäki elokuvansa kuvauksissa.

Elokuvassa kohtausten sisällä tehdään myös aikakonematkoja. Esimerkiksi yhdessä kohtauksessa poliisiasemalla jätetään sormenjälkiä, ja ne menevät tietokantaan tietokoneen näytölle, mutta samanaikaisesti poliisi naputtelee vanhalla kirjoituskoneella.

– Siellä on piilotettuja merkityksiä ja sieltä löytyy koko ajan jotakin uutta. Näin sen juuri itse toista kertaa ja nautin siitä paljon, Kuosmanen tuumaa.

Toivon tuolla puolen -elokuvassa nähdään Sakari Kuosmanen (vas.) ja Haji Sherwan.

Eräässä tappelukohtauksessa puolestaan ollaan vanhanaikaisessa maailmassa, mutta silti taustalla näkyy tarra, jossa lukee ”alueella tallentava videovalvonta”. Tekeekö Kaurismäki tahallaan niitä?

– Kyllä! Kuosmanen toteaa.

– Meillä on tällainen elokuvakerho, joka sisällyttää kaikenlaisia knoppeja leffaan. Sitten niillä on tietokilpailu. Minä en kuulu siihen ihan terävimpään kärkeen siinä knoppiryhmässä, mutta koko ajan ne etsii sieltä merkityksiä. Sinne on piilotettu merkityksiä ja viittauksia muihin elokuvaohjaajiin ja leffoihin.

Toivon tuolla puolen -elokuva saa ensi-iltansa perjantaina 3. helmikuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?