IS arvioi ylivoimaisen Oscar-suosikin: ”Täydellinen elokuva romantikoille ja rakastuneille”

Whiplashin ohjanneen Damien Chazellen uutuus La La Land on itsestäänselvästi tämän vuoden suuria Oscar-suosikkeja, muistuttaa elokuvakriitikko Tarmo Poussu.

13.1.2017 11:39

Ennätykselliset seitsemän Golden Globe -palkintoa voittanut La La Land on täydellinen elokuva romantikoille, rakastuneille sekä vanhojen Hollywood-musikaalien ystäville. Se on elokuva, jollaisia ei yleisen uskomuksen mukaan enää tehdä. Itsestäänselvästi se on myös tämän vuoden suuria Oscar-suosikkeja.

La La Landin on kirjoittanut ja ohjannut vasta 31-vuotias Damien Chazelle, jonka loistava esikoiselokuva, kunnianhimoisen jazzrumpalin ja tyrannimaisen musiikinopettajan henkisestä taistosta kertova Whiplash (2014, lue IS:n arvio), palkittiin kolmella Oscarilla. Taiteellisen kunnianhimon ja menestyksen hinta on myös La La Landin perimmäinen teema.

Emma Stone ja Ryan Gosling esittävät elokuvassa tyhjätaskuisia haaveilijoita – aloittelevaa näyttelijätärtä ja jazzpianistia – jotka rakastuvat toisiinsa ja tukevat toistensa unelmia. Kestääkö haaveista elävä onni todellisuuden painoa, kun unelmat vihdoin alkavat muuttua todeksi?

La La Landin tarina unelmista, rakkaudesta ja menetyksestä on Hollywood-musikaalien peruskauraa. Poikkeukselliseksi sen kohottavat Chazellen virtuoosimainen ohjaus, Stonen ja Goslingin hienot roolityöt sekä Justin Hurwitzin musiikki, joka sulautuu täydellisesti Chazellen kerrontaan.

Emma Stonen ja Ryan Goslingin öinen kävely-tanssi Hollywoodin kukkulalla hehkuu hillityn intiimiä romantiikkaa.

Jo elokuvan huikea avauskohtaus – kymmenien esiintyjien virtuoosimainen laulu- ja tanssinumero keskellä Los Angelesin liikenneruuhkaa – saa suun loksahtamaan auki ällistyksestä. Railakkaan alun vastapainoksi Stonen ja Goslingin öinen kävely-tanssi Hollywoodin kukkulalla hehkuu hillityn intiimiä romantiikkaa.

Parhaimmillaan Chazellen elokuva on alku- ja loppupuolella. Keskivaiheilla, päähenkilöiden romanssin puhjetessa kukkaan, sen kerronta liukuu vähän etäiseksi tyylittelyksi. Lopun tummemmat sävyt Chazelle taas tavoittaa pakahduttavalla herkkyydellä.

La La Landissa on samaa romanttista hehkua ja sydäntäsärkevää kauneutta kuin ranskalaisen Jacques Demyn musikaaliklassikossa Cherbourgin sateenvarjot (1964). Siinä on myös samaa vitaalisuutta ja visuaalista taituruutta kuin Laulavien sadepisaroiden (1952) ja Iskelmäkarusellin (1953) kaltaisissa Hollywoodin huippumusikaaleissa.

Jos tänä vuonna aiot katsoa vain yhden romanttisen elokuvan, se on tässä.

Päähenkilöt ovat tyhjätaskuisia haaveilijoita: Emma Stone esittää aloittelevaa näyttelijää, Ryan Gosling kunnianhimoista jazz-muusikkoa.

La La Land

Ohjaus: Damien Chazelle.

Pääosissa: Ryan Gosling, Emma Stone, Rosemarie DeWitt.

Juoni: Aloitteleva näyttelijätär ja kunnianhimoinen jazzmuusikko rakastuvat Los Anglesissa.

IS-arvio: 4,5/5 tähteä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?