IS arvioi: rikosdraama Live by Night on Ben Affleckin paras ohjaustyö – romanttinen ja huoliteltu - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

IS arvioi: rikosdraama Live by Night on Ben Affleckin paras ohjaustyö – romanttinen ja huoliteltu

Ben Affleckin esittämän järkeen uskovan pikkurikollisen voi nähdä presidentti Obaman ajan Amerikan ideaalien ilmentymänä, tulkitsee elokuvakriitikko Taneli Topelius.

Ben Affleck näyttelee ohjaamassaan elokuvassa gangsteria, joka käyttää valtaa hienovaraisin keinoin.­

13.1.2017 11:39

Usein vähätelty mutta mainettaan parempi näyttelijä Ben Affleck on ohjannut parhaan elokuvansa.

Rikosdraama Live by Night on kokonaisuutena onnistuneempi kuin hänen edellinen työnsä, Oscar-palkittu jännäri Argo (2012, lue IS:n arvio) – ja sen tapaan hieman muuta kuin lajityyppi suoraan antaa ymmärtää.

Sävyiltään hillitty Live by Night kertoo vallankäytöstä, joka ilmenee enemmän vaikutusvaltana kuin väkivaltana, ja gangsterista, joka ei miellä itseään sellaiseksi.

Tarinan pohjana on Dennis Lehanen rikosromaani, aivan kuten Affleckin esikoisohjauksessakin, dekkaridraamassa Gone Baby Gone (2007).

Se ja Affleckin toinen rikoselokuva The Town (2010, lue IS:n arvio) tapahtuivat nykypäivän Bostonissa, mutta Live by Night ampaisee keskisuuren budjettinsa puitteissa suoraan gangstereiden kulta-aikaan, kieltolain 1920- ja 1930-luvulle, jolloin pelkästään viinan salakuljetuksella ja salakapakoilla pystyi takomaan sievoisen omaisuuden.

Live by Night sijoittuu kieltolain aikaan 1920- ja 1930-luvulle. Sienna Miller näyttelee gangsteripomon heilaa, johon Ben Affleckin näyttelemä pikkurikollinen rakastuu.­

Lajityypin ulkoiset tunnusmerkit mittatilauspuvuista konepistooleihin ja petollisiin naisiin ovat tallella, mutta ne eivät nouse pääosaan. Näyttävän autotakaa-ajonkin tehtävänä on lähinnä alleviivata aloittelevien konnien kömpelyyttä.

Enemmän Affleckia kiinnostaa esittämänsä irlantilaissukuisen pikkurikollisen Joe Coughlinin suoraselkäisyys sekä herkkä luonne, joka saa hänet rakastumaan vääriin naisiin, kuten paikallisen gangsteripomon heilaan.

Tästä syntyvä tragedia ja siitä käynnistyvä kostonhimo vie hänet italialaismafian palkolliseksi Floridaan, helteiseen Tampaan. Siellä Live by Night täyttyy valta-asetelmia heijastavista keskusteluista, joita laittoman viinan salakuljetusbisnekseen ryhtyvä Joe käy asemansa vakiinnuttamiseksi.

Oikeastaan Joen voi nähdä presidentti Barack Obaman ajan Amerikan ideaalien ilmentymänä, järkipuheeseen ja oikeamielisyyteen uskovana miehenä, joka kokoaa taakseen Yborin kaupungin siirtolaisvähemmistöt. Siksi hän saa puolelleen myös kompromisseja tekemään joutuvan Tampan poliisipäällikön, toisen järjen miehen, jota Chris Cooper näyttelee arvokkaasti.

Chris Cooper näyttelee arvokkaasti poliisipäällikköä, joka joutuu tekemään viinan salakuljettajien vuoksi kompromisseja.­

Tässä kuviossa varsinaisten rikollisten roolit on jaettu armottomammille miehille, edustivat he sitten perinteisiä gangstereita, mafiaa tai rasistista Ku Klux Klan -järjestöä. Klassisten rikosfilmien perinteiden mukaisesti Joe itse näyttäytyy kekseliäänä yksityisyrittäjänä, jonka kostonhalu vaihtuu myöhemmin keskiluokkaisempiin haaveisiin.

Kaikkea ei tietenkään voi saada, mikä on aina ollut gangsterielokuvien perimmäinen tragedia. Live by Night käyttää lajityyppinsä muotoa huolella ja jopa romantisoiden mutta realiteetit muistaen.

Zoe Saldana näyttelee Floridan Yborissa bisneksiä tekevää viettelijää Gracielaa, josta Joe (Ben Affleck) kiinnostuu.­

Live by Night

Ohjaus: Ben Affleck.

Pääosissa: Ben Affleck, Chris Messina, Sienna Miller.

Juoni: Pikkurikollinen nousee kieltolain aikana merkittävään asemaan.

IS-arvio: 4/5 tähteä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?