IS arvioi Pihla Viitalan seksielokuvan: Teennäistä seksiä tyhjässä tarinassa – ei edes uskottavia sänkykohtauksia - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

IS arvioi Pihla Viitalan seksielokuvan: Teennäistä seksiä tyhjässä tarinassa – ei edes uskottavia sänkykohtauksia

Antti Luusuaniemi ja Pihla Viitala ovat pääosissa Maarit Lallin elokuvassa Kuudes kerta (2016).

Julkaistu: 6.1.2017 11:21

Antti Luusuaniemen ja Pihla Viitalan draamakomedia Kuudes kerta saa Ilta-Sanomien elokuvakriitikko Tarmo Poussulta täystyrmäyksen.

Melkein aikuisista pojista kertovalla Kohta 18 -elokuvallaan katteetonta kunniaa saanut ohjaaja-käsikirjoittaja Maarit Lalli palaa elokuvalla Kuudes kerta. Sen päähenkilöt ovat fyysisesti aikuisia, mutta henkisesti keskenkasvuisia. Eivät kuitenkaan yhtä keskeneräisiä kuin heistä kertova elokuva.

Pihla Viitala esittää Annika-nimistä yksityisetsivää (!), joka kompuroi niin työssään kuin yksityiselämässään. Antti Luusuaniemen Ricky on työssään menestyvä kiinteistönvälittäjä, jonka varsinainen päätoimi on mahdollisimman monen naisen kanssa makaaminen.

Toisiinsa kirjaimellisesti törmätessään Annika ja Ricky heittäytyvät tuota pikaa seksisuhteeseen, josta tunteet on tarkoitus pitää kaukana. Eihän siitä pidemmän päälle mitään tule, kuten jokainen Hollywoodin pikkurohkeita romanttisia komedioita nähnyt tietää.

Tavanomaisesta lähtökohdasta Lallin elokuva hajoaa harvinaisen sekavaksi ihmissuhdepuuroksi. Sen päähenkilöillä on omatkin parisuhteensa, joiden tilasta tai historiasta elokuva antaa vain epämääräisiä viitteitä. Pelkäksi panomieheksi profiloituvan Rickyn kohdalla puute ei ole niin kohtalokas, mutta Annikan henkilökuvalta se vie pohjan.

Kuudes kerta on sekavaa ihmissuhdepuuroa vailla varsinaista tarinaa.

Pääparin ympärille Lalli on kasannut suuren joukon sivuhenkilöitä, joista kenenkään tarpellisuus tarinassa ei tule todistetuksi. Lahjakkaista esittäjistään (Pirkka-Pekka Petelius, Arja Saijonmaa, Minna Haapkylä, Esko Salminen) huolimatta kukaan heistä ei kasva kokonaiseksi ihmiseksi. Mutta miksi kasvaisikaan – eihän sitä tee edes elokuvan pääpari.

Seksisuhteesta kertovan elokuvan pitäisi sisältää ainakin uskottavia seksikohtauksia, mutta siinäkin Kuudes kerta pudottaa riman. Sen päähenkilöiden petipuuhat ovat teennäistä puuskutusta vaatteet päällä tai lakanat tiukasti ympärillä. Aidosta himosta - saati sitten erotiikasta - ne ovat valovuosien päässä.

Pahinta on kuitenkin elokuvan tarina, joka ei ole tarina ensinkään, vaan sekava kokoelma toistoisia kohtauksia satunnaisessa järjestyksessä. Onko edellisen elokuvansa käsikirjoituksesta ansiottomasti palkittu Lalli kadottanut kaiken itsekritiikkinsä?

Mutta ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Paljastaahan Kuudes kerta ainakin sen, mitä asunnonvälittäjät tekevät tyhjissä myyntiasunnoissa ennen ja jälkeen näyttöjen. Toivottavasti joku keksi myydä elokuvan kyseisen ammattikunnan pikkujoululeffaksi.

Ohjaus: Maarit Lalli.

Pääosissa: Pihla Viitala, Antti Luusuaniemi.

Juoni: Omien parisuhteittensa ongelmia pakoileva mies ja nainen heittäytyvät seksisuhteeseen.

Ensi-ilta: Perjantai 6. tammikuuta.

IS-arvio: 1,5/5.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?