Hohto-elokuvan naistähti täysin tunnistamaton – kärsii vakavista mielensairauksista: Alamäki alkoi ”kidutuksesta” kuvauksissa?

Wendy Torrancea kauhuklassikko Hohdossa näyttelyt Shelley Duvall astui julkisuuteen vuosien tauon jälkeen. Täysin muuttunut ja mieleltään sairas 67-vuotias Duvall asuu nykyään pienessä texasilaiskylässä.

5.1.2017 19:13 | Päivitetty 10.1.2017 10:50

Hohto-elokuvassa Jack Nihcolsonin rinnalla toista pääroolia esittäneestä Shelley Duvallista on julkaistu uusia valokuvia hänen kotipihallaan Texasissa. Wendy Torrancea näytellyt Duvall on kauhuklassikon jälkeen elänyt mielenterveysongelmien piinaamaa elämää. Lokakuussa otetuissa valokuvissa kotipihallaan poseeraavaa Duvallia tuskin tunnistaa samaksi henkilöksi, joka koki kauhun hetkiä sekä valkokankaalla että elokuvan kuvauksissa. Amerikkalaismediat ovat vuosia arvelleet, että Duvallin mielenterveysongelmat alkoivat Stanley Kubrickin karmivan ohjauksen ja suoranaisen työpaikkarääkkäämisen vuoksi.

  • Jutun pääkuvana olevalla videolla Shelley Duvallin tuore haastattelu, jossa hän kertoo elämästään. Videon näet klikkaamalla jutun pääkuvaa.

Shelley Duvallin ja Jack Nicholsonin kanssa elokuvan pääosassa nähtiin tuolloin kuusivuotias Danny Lloyd.

Duvall nousi kotimaassaan Yhdysvalloissa otsikoihin vierailtuaan Dr. Philin keskusteluohjelmassa lokakuussa. 67-vuotias Duvall oli pysynyt vuosia poissa julkisuudesta asuen nykyisessä kotikaupungissaan pienessä Blancon kylässä Texasissa. Dr. Philin haastattelussa kävi selväksi, että ex-näyttelijä kärsii pahoista harhoista ja mielenterveysongelmista.

”Olen todella sairas”

US Weeklyn mukaan Duvall kertoi ohjelmassa uskovansa vuonna 2014 kuolleen Robin Williamsin edelleen elävän ja kertoi jopa nähneensä edesmenneen näyttelijän. Duvall kertoi myös, että hänen jalkaansa on asennettu minidisc, jonka käyttötarkoituksen hän kertoi huolettavan itseään. Duvall väitti myös ”Nottinghamin seriffin” vainoavan häntä. Eräässä haastattelun kohdassa Duvall kuitenkin totesi itsekin olevansa sairas.

– Olen todella sairas. Tarvitsen apua, Duvall sanoi ohjelmassa.

Shelley Duvall on pysytellyt poissa julkisuudesta viime vuosikymmeninä.

Heti lähetyksen kuvausten jälkeen Duvall vietiin Kaliforniassa sijaitsevaan hoitolaitokseen, jossa hänen kerrotaan kieltäytyneen hoidosta, ja kirjautuneen ulos hoitolaitoksesta viiden päivän jälkeen. Dr. Phil on joutunut valtaisaan ristituleen haastateltuaan mieleltään sairasta Duvallia ohjelmassaan. Myös useat julkisuuden henkilöt, mukaan lukien Hohto-ohjaaja Stanley Kubrickin tytär Vivian Kubrick, ovat ilmaisseet julkisesti, kuinka vastenmielisenä he kokevat Dr. Philin tempauksen. Elokuvasäveltäjänä työskentelevän Vivian Kubrickin kerrotaan keräävään rahaa, jotta Duvall saisi kunnon hoitoa, myös hyväntekeväisyysjärjestö Actors Fund of American on ilmoitettu keräävään rahaa Duvallin hoitoa varten.

Shelley Duvall esitteli huonokuntoisia jalkojaan kuvaajalle. Duvall väitti Dr. Philin ohjelmassa, että hänen jalkaansa on asetettu minidisc.

”Vaeltelee ympäri kylää epäsiistinä”

Duvallin kotikylän asukkaat eivät kuvailleet Hohto-tähteä järin mairittelevasti National Enquirer -lehden reportaasissa. Blancon asukkaat kuvailivat Duvallin ”vaeltelevan ympäri kaupunkia epäsiistin näköisenä.” Duvallin kuvailtiin myös käyttäytyvän oudosti ja toisinaan aivan kuin ”täysin hullu ihminen.”

Hohdon kuvaukset kaiken alku?

Shelley Duvallin karmeat kokemukset Hohto-elokuvan kuvauksista ovat olleet tapetilla aiemminkin. Hiljattain Movie Pilot -sivusto kävi läpi Duvallin karmeimmat hetket elokuvan kuvauksissa yksityiskohtaisessa artikkelissa, joka on otsikoitu: Hohdon todellinen kauhu: Shelley Duvallin tarina.

 

Artikkelissa kerrotaan, kuinka ”vain yksi ainoa elokuva ajoi naisen hulluuteen.”

Vaikka Hohto on yksi arvostetuimpia kauhuelokuvia, on vuonna 1980 julkaistulla elokuvalla aina ollut arvostelijansa. Elokuvan julkaisun jälkeen Duvallin roolisuoritus ”kilpaili” Golden Rasberry Awards -gaalassa surkeimman näyttelijättären roolisuorituksesta. Tosin myös elokuvan ohjannut Stanley Kubrick oli ehdolla ”surkeimmaksi elokuvaohjaajaksi.” Kumpikin jäi pystittä.

Amerikkalaismedia uskoo Stanley Kubrickin kiusaamisen laukaisseen Shelley Duvallin mielenterveysongelmat.

Kenties kaikkein kriittisimmin elokuvaan on suhtautunut kuitenkin Hohto-romaanin kirjoittanut Stephen King. Kauhukirjailija vihasi elokuvaa niin paljon, että tuotti siitä oman minisarjansa vuonna 1997. King ruoti Duvallin roolisuoritusta kovin sanoin BBC:n haastattelussa.

– Se on yksi kaikkein naisvihamielisimmistä hahmoista, joita valkokankaalla on nähty. Hän (Duvall) on periaatteessa elokuvassa vain kiljuakseen ja esittääkseen tyhmää. En minä sellaista naista kirjoittanut kirjaani, King kritisoi.

Stanley Kubrickin käytös epäihnimillistä

Elokuvaohjaaja Stanley Kubrickin on usein kerrottu kohdelleen Duvallia Hohdon kuvauksissa täysin epäinhimillisesti. Vuonna 1999 kuolleen Kubrickin metodeista on kerrottu muun muassa dokumentissa Stanley Kubrick: Ohjaajan muotokuva. Miespääosaa Hohdossa esittänyt Jack Nicholson kertoo Kubrickin kohdelleen elokuvan kahta päätähteä täysin eri tavalla.

Kubrickin kerrotaan pitäneen Duvallin täysin eristyksessä muusta kuvausryhmästä ja poistaneen käsikirjoituksesta todella monia Wendyn repliikkejä. Kubrick pakotti Duvallin näyttelemään ikonisen ”pesäpallokohtauksen” uuvuttavat 127 kertaa. Kohtaus pääsi jopa Guinnessin ennätyskirjaan ollen eniten ottoja vaatinut dialogia sisältävä elokuvakohtaus. Kohtauksen jälkeen Duvall demonstoroi Kubrickille, kuinka uupunut oli kohtauksen vuoksi kiskaisemalla päästään tupon hiuksia.

Tältä Shelley Duvall näytti vuonna 2004.

Vuonna 2000 julkaistussa The Complete Kubrick -kirjassa Duvall on kertonut, miltä elokuvan teko on hänestä itsestään tuntunut.

– Toukokuusta lokakuuhun sairastelin todella paljon, koska rooli oli niin stressaava. Stanley työnsi ja yllytti minua pidemmälle kuin, mitä minulta koskaan aiemmin oli vaadittu. Wendyn rooli on vaikein rooli, jonka olen koskaan näytellyt, Duvall on kertonut.

Tytärkin myöntää kiusaamisen

Myös Kubrickin tyttären Vivian Kubrickin ohjaamassa dokumentissa Making ‘The Shining’ kerrotaan, kuinka julmalla tavalla Kubrick kiusasi toista päätähteään. Vivian Kubrick paljastaa dokumentissa isänsä kytänneen, ettei kukaan setissä tuntisi sympatiaa Duvallia kohtaan. Stanley Kubrick hyökytti usein Duvallia kertomalla tälle, että tämä hukkasi kaikkien elokuvan työntekijöiden aikaa olemassa olollaan.

Dokumentissa Kubrickin kerrotaan myös neuvoneen muita elokuvantekijöitä jättämään Duvallin täysin huomiotta ja kielsi näitä kehumasta tämän työnjälkeä. Kubrick tahtoi myös elokuville epätyypilliseen tapaan kuvata teoksensa pääosin kronologisessa järjestyksessä, minkä vuoksi kuvauksissa kesti 500 päivää.

Duvall on kertonut elokuvanteon aikaan itkeneen päivittäin jopa 12 tuntia, kunnes hänellä ei enää ollut kyyneliä jäljellä. Sen vuoksi Duvallin kerrotaan pitäneen huolta nesteytyksestään kantaen setissä jatkuvasti mukana vesipulloa.

Stanley Kubrickin kerrotaan eristäneen Shelley Duvallin muusta työryhmästä. Valokuvassa Duvall mainostamassa vuonna 1980 julkaistua Popeye-elokuvaa lontoolaisessa hotellissa.

Yksi elokuvan ikonisista kohtauksista on myeös ”ovikohtaus”, jossa Jack (Jack Nicholson) hyökkää oven läpi. Oven toisella puolella kauhusta kirkuu Wendy (Shelley Duvall). Kohtauksen tekoon meni kolme päivää ja miltei 60 ovea. Kohtaus on toteutettu pääosin improvisoiden siten, että kylpyhuoneessa odottaneelle Duvallille ei liiemmin kerrottu, mitä tulemaan pitää. Elokuvassa kuultavien kauhunhuutojen on arveltu olevan aitoja huutoja ja hänen itkuisen huutonsa ”please Jack” uskotaan olleen suunnattu Jack Nicholsonille, eikä Nicholsonin esittämälle Jack-roolihahmolle.

Vuosia kuvausten jälkeen Jack Nicholson kommentoi kollegansa roolisuoritusta Empire-lehdessä seuraavin sanoin:

– Kyseessä on vaikein työ, mitä kukaan näyttelijä on ikinä tehnyt.

Duvallin uskotaan huutaneen aidosti kauhusta Jack Nicholsonin tunkeutuessa oven läpi kirveen kanssa.

Shelley Duvall kotipihallaan Blancossa Texasissa lokakuussa. Blancossa asuu vain reilut 1800 asukasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?