Näin Harry Potter -elokuvien tähdet valittiin – Daniel Radcliffe ei aluksi ollut kiinnostunut - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Näin Harry Potter -elokuvien tähdet valittiin – Daniel Radcliffe ei aluksi ollut kiinnostunut

Maailmantähteyteen Harry Potterina noussut Daniel Radcliffe oli jo lopettanut näyttelemisen.

Daniel Radcliffe sai Harry Potterin roolin 11-vuotiaana.

1.1.2017 18:38

On kulunut yli 15 vuotta siitä, kun Harry Potter -kirjasarjan ensimmäinen filmatisointi Harry Potter ja Viisasten kivi saapui ensi-iltaan.

Elokuvan casting directorina eli roolittajana työskennellyt Janet Hirshenson avaa Huffington Postin tuoreessa jutussa valintaprosessia, jolla kahdeksanosaiseksi muodostuneen elokuvasarjan tärkeimmät näyttelijät valittiin.

Kaikkien pääosanesittäjien täytyi olla brittejä, minkä takia Robin Williams ei päässyt Hagridin rooliin, vaikka oli kertonut ohjaaja Chris Columbukselle haluavansa elokuvaan.

– Robin oli soittanut, koska hän halusi todella olla mukana elokuvassa. Oli kuitenkin päätetty, että kaikkien on oltava brittejä. Kun hän sanoi Robinille ei, oli täysin selvää, että hän ei aikonut sanoa ottaa ketään muutakaan ei-brittiä mukaan. Se oli selvää.

Emma Watson, Rupert Grint ja Daniel Radcliffe elokuvassa Harry Potter ja viisasten kivi.

Pääroolien kartoitus oli äärimmäisen tarkkaa. Potterin rooliin kaavailtuja poikia jouduttiin sivuuttamaan näyttelijänalkuja liian korkean iän (14) ja vääränväristen silmien takia.

– Tarvitsimme sini- tai vihreäsilmäisen pojan, koska osa Harrya on hänen vihreät tai vihreänsiniset silmänsä. Ruskeat silmät eivät tulleet kyseeseen.

Ohjaaja Columbus oli iskenyt silmänsä Daniel Radcliffeen. Columbus oli nähnyt Radcliffen elokuvassa David Copperfield. Pojan saaminen koe-esiintymiseen oli kuitenkin haastavaa.

– Hän ei yksinkertaisesti ollut kiinnostunut. Hän ei halunnut enää näytellä, Hirshenson kertoo.

Lopulta Radcliffe saatiin houkuteltua mukaan.

– Yhtenä iltana tuottaja David Heyman meni teatteriin. Hän tunsi Danielin isän, joka oli agentti. He törmäsivät toisiinsa, ja David kysyi Danielta: ”Miksi et tulisi koe-esiintymiseen? Mieti asiaa”, ja hän vastasi, että ”ok”.

Myöhemmin tehtyjä koekuvauksia tehtiin ristiin eri näyttelijöiden kesken.

– Meillä oli noin kuusi Harrya, vain kaksi tai kolme Hermionea ja viitisen Ronia, Hirshenson kertoo.

Emma Watsonin valinta Hermioneksi ja Rupert Grintin valinta Roniksi olivat roolittajan mukaan lopulta suhteellisen helppoja. Etenkin Watson vakuutti nopeasti kaikki, vaikka roolittaja Hirshenson kuvailee kilpailijoitakin koviksi.

Kolmikko esiintyi kaikissa kahdeksassa Potter-elokuvassa.

Potterin rooliin Radcliffellä oli yksi kova kilpailija, josta elokuvantekijät pitivät paljon. Mikä ratkaisi kaksikon välillä?

– Toinen poika oli mahtava, todella herkkä ja hyvin paljon Harryn näköinen. Harrysta kasvaisi kuitenkin myös hyvin voimakas poika. Danielilla oli molemmat puolet. Hän oli hyvin herkkä, mutta sanotaanko nyt näin, että näimme, ettei sillä toisella pojalla tulisi olemaan samalla lailla munaa kuin Danielilla, Hirshenson muotoilee.

Näin myös Harryn rooli täytettiin lopulta suhteellisen vaivattomasti. Radcliffe, Watson ja Grint kutsuttiin kolmistaan ohjaaja Columbuksen toimistoon, jossa he katsoivat toisiaan ja saivat lopulta kuulla tulleensa valituiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?