Viiru ja Pesonen – paras joulu ikinä on herttaista koko perheen jouluviihdettä – lue IS:n arvio - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Viiru ja Pesonen – paras joulu ikinä on herttaista koko perheen jouluviihdettä – lue IS:n arvio

Toinen näyttelijävoimin tehty elokuva ruotsalaisista lasten suosikkihahmoista Viirusta ja Pesosesta päihittää aiemmin valmistuneet animaatiot, arvioi elokuvakriitikko Taneli Topelius.

Ukko Pesonen (Stefan Kurt) ja animoitu Viiru-kissa seikkailevat taas uudessa, suosittuihin lastenkirjoihin perustuvassa elokuvassa.­

25.11.2016 11:11

Ruotsalaisten joululahjat maailman lapsille eivät rajoitu Astrid Lindgrenin Eemeliin ja Peppiin. Ihan yhtä herttaisia tuttavuuksia ovat vilkas Viiru-kissa ja keksintöjä harrastava, hieman erakkomainen ukko Pesonen, joiden rakastettavuus on vuosien varrella vain kasvanut.

Sven Nordqvistin lastenkirjoihin pohjautuvia elokuvia tehtiin viehättävinä animaatioinakin pitkä liuta, ja jo toinen näyttelijävoimin valmistunut saksalaisvalmisteinen sovitus Viiru ja Pesonen – paras joulu ikinä päihittää napakkuudellaan nekin.

Huolellisesti lavastetun mökki-idyllin, hauskasti ja uskottavasti sen päälle animoidun digi-Viirun, Stefan Kurtin esittämän myhäilevän Pesos-papan sekä viitseliään toteutuksen lisäksi kunnia kuuluu erityisesti hahmojen uskollisille suomalaisäänille Johanna Vikstenille ja Jukka Voutilaiselle, joiden repliikeistä huokuu niin lapsenmielinen innostus kuin isällinen lämpö.

Viiru-kissa huolestuu, saadaanko joulua järjestettyä lainkaan.­

Juuri tästä onkin kyse: Viiru-kissa on yhtä aikaa kuin pikkulapsi ja Pesosen omatunto. Kissa kyllä tietää, miten asiat kuuluisi hoitaa, mutta ylivilkkaan tenavan tavoin hän ei aina malta tehdä kaikkea pitkän kaavan mukaan. Kommellusten jälkien korjaaminen jää yleensä leppoisan Pesosen vastuulle – paitsi tässä joulutarinassa, jossa ukon jalan venähtäminen uhkaa joulujärjestelyjen onnistumista.

Avun antamisen ja etenkin vastaanottamisen puolesta puhuva elokuva on kotimaisen Tatun ja Patun (lue IS:n arvio) tavoin tämän joulunajan parasta koko perheen viihdettä.

Lue IS:n arvio sarjan edellisestä elokuvasta Viiru ja Pesonen: Pikkukepposia ja suurta ystävyyttä (2014).

Viiru ja Pesonen – paras joulu ikinä

Ohjaus: Ali Samadi Ahadi.

Pääosissa: Stefan Kurt, Marianne Sägebrecht, Max Herbrechter.

Suomalaisina ääninä: Johanna Viksten, Jukka Voutilainen, Jarmo Koski.

IS-arvio: 4/5 tähteä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?