TV & elokuvat

Laulajan urasta myötäkarvaan – lue IS:n arvio Dannyn dokumenttielokuvasta

Julkaistu:

Arvio
Yksityiselämänsä Danny on aina pyrkinyt pitämään julkisuudelta piilossa ja samaa linjaa hän jatkaa elokuvassa, kirjoittaa elokuvakriitikko Tarmo Poussu.
Yli 50 vuotta suomalaisen kevyen musiikin parissa uraa tehnyt Danny eli Ilkka Lipsanen on toki yhden dokumenttielokuvan arvoinen. Sen olisi vain suonut olevan muutakin kuin mainoselokuva jokaisen tuntemasta laulajatähdestä. Lähinnä sellaiseksi jää Sakari Saksan ohjaama Danny.

Saksan elokuvassa Dannyn urasta puhuvat pääasiassa Iso D itse ja hänen läheiset työtoverinsa. Kaikesta paistaa läpi myötäsukaisuus pitkän uran tehnyttä viihdetaiteilijaa kohtaan. Sen ei silti tarvitsisi merkitä täydellistä kritiikittömyyttä, ristiriitojen hautaamista ja ikävistä asioista vaikenemista.

Yksityiselämänsä Danny on aina pyrkinyt pitämään julkisuudelta piilossa ja samaa linjaa hän jatkaa elokuvassa. Ainoan poikkeuksen muodostavat lyhyet lapsuusmuistot, jotka nekin kerrotaan elokuvassa niin sekavasti, että leffan jälkeen ainakin itseni piti selkeyttää faktat Wikipediasta.

Dannyn urastakin elokuva kertoo kovin kapeasti. Vahva painotus on laulajan kuuluisissa kesäkiertueissa, joiden kansainvälisiä vaikutteita imeneet rockshow’t olivat 1960-luvun lopun ja 1970-luvun alun Suomessa jotain uutta ja ainutlaatuista. Niistä säilynyt filmimateriaali on dokumentin kiintoisinta antia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Varhaisen huippukauden jälkeisistä notkahduksista elokuva vaikenee hienotunteisesti. Dannyn ja Armi Aavikon pitkäaikaisesta yhteistyöstä se kertoo vain välttämättömän. Kulissien taakse ei kurkita.

Kohtalokkain puute muusikon urasta kertovassa dokumentissa on musiikillisen analyysin täydellinen poissaolo. Elokuvassa ei edes mainita sitä erikoista kaksijakoisuutta, joka leimasi koko Dannyn varhaista tähtikautta: ristiriitaa hänen kilttien suomenkielisten iskelmälevytystensä ja vaarallista rock-imagoa rakentavien, englanniksi laulettujen kesäkiertueittensa välillä.

Danny

Ohjaus: Sakari Saksa.

Pääosassa: Ilkka Lipsanen.

Juoni: Dannyna tunnettu laulaja Ilkka Lipsanen nousee Suomen iskelmä- ja poptaivaalle levytyksillään ja näyttävillä kesäkiertueillaan.

IS-arvio: 2/5 tähteä

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt