TV & elokuvat

Tuntemattoman sotilaan näyttelijöistä enää kolme on elossa – koskettavat elämäntarinat: ”Lähes koko puhekyky meni”

Julkaistu:

IS selvitti, mitä Tuntematon sotilas -elokuvan elossa oleville näyttelijöille kuuluu tänä päivänä.
Tuntemattoman sotilaan (1955) isosta näyttelijäjoukosta ovat jäljellä enää Taneli Rinne, Matti Kuusla ja Anja Geissbühler (o.s. Hatakka). 27 lokakuuta kuoli rakastettu näyttelijä Pentti Siimes, korpraali Määttä.

Väinö Linnan romaaniin perustuvan Tuntematon sotilas -elokuvan ensi-ilta oli 23. joulukuuta 1955. Siis jouluaaton aattona. Katsojia tuli silti. Kun elokuva päättyi, monet rintamalla olleista miehistä itkivät.

Tuottaja T.J. Särkkä osti edellisenä vuonna ilmestyneen romaanin elokuvaoikeudet saman vuoden tammikuussa. Kuvauksia tehtiin maaliskuusta joulukuuhun. Ripeätä toimintaa, eikä silti mitään tehty hutiloimalla.

Edvin Laineen ohjaamasta elokuvasta tuli Suomen katsotuin elokuvateattereissa nähdyistä elokuvista. 1985 Rauni Mollberg ohjasi uuden Tuntemattoman sotilaan. Vuoden kuluttua tulee ensi-iltaan Aku Louhimiehen ohjaus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta millaisia muistoja näyttelijöillä on vuoden 1955 kuvauksista? Monet edesmenneistä näyttelijöistä sanoivat kokemusta ikimuistoiseksi. Helpolla he eivät päässeet, sillä monilla oli omia sotamuistoja repussa. Kuntoakin tarvittiin, kuvauksissa ei ollut aseenkantajia.

”Pääkohtaukseni leikattiin pois”

– Tuntematon sotilas oli suurin suomalainen elokuva, joten kaikki siihen liittyvä oli suurta. Aseet saatiin rajavartiolaitokselta, näyttelijä Taneli Rinne, 82, muistaa.

Taneli Rinne sai sotamies Ukkolan roolin. Itse hän ei ollut silloin vielä käynyt armeijaa, mutta isäksi hän tuli jo 18-vuotiaana.

– Roolini jäi pieneksi, sillä pääkohtaukseni leikattiin pois. Isoimmat roolit olivat Kansallisteatterin näyttelijöillä. Silti meni kuvauksissa monta viikkoa, Rinne kertoo.


Taneli Rinteen näyttelemät osuudet kuvattiin Sipoossa ohjaaja Edvin Laineen kesämökillä.

– Edvin oli vaativa, mutta joviaali. Hän oli kaikessa näyttelijöiden puolella.

Sotamies Ukkola oli pohjalainen, hyväkuntoinen ja reipas. Hän kuului Kariluodon kiväärijoukkueeseen. Ukkolan kohtalona oli kuolema kesällä 1944.

Tuntematonta sotilasta Taneli Rinne pitää edelleen hienona romaanina.

– Mutta onko se niin tärkeä, että siitä pitää tehdä kolmas elokuva. Ehkä ne löytävät siihen uuden näkemyksen.

Taneli Rinne lähti kuvausten jälkeen Porin teatteriin. Sen jälkeen oli vuorossa armeija. Pitkän uran hän teki Intimiteatterissa ja Lahden kaupunginteatterissa.

Ylistää äitipuoltaan Ansa Ikosta

Rinteen vanhemmat olivat näyttelijät Jalmari Rinne ja Anni Aitto. Hänen sisariaan ovat Tommi Rinne ja Tiina Rinne. Jalmari Rinteen ja Ansa Ikosen avioliitosta tuli vielä kaksi sisarpuolta: Katriina ja Marjatta.

– Ansa oli aivan mahtava, Taneli Rinne kehuu äitipuoltaan.


Viimeisen elokuvaroolin Rinne teki 2003 Timo Koivusalon Sibelius-elokuvassa. Nuorempana hän esiintyi muun muassa elokuvissa Täällä Pohjantähden alla sekä Akseli ja Elina.

– Ei ole yhtään ikävä näyttelemistä, Rinne toteaa.

Taneli Rinne on neljän lapsen isä. Hänellä on jo lastenlastenlapsiakin. Toisen avioliittonsa hän solmi Silva Lumikon kanssa.

– Olemme naimisissa, mutta asutaan eri paikoissa. Nyt vaimo on täällä kylässä. Ollaan tässä asiassa uranuurtajia, Rinne naurahtaa, sillä kahden kodin liitot ovat selkeästi lisääntyneet.

Kuntonsa Rinne määrittelee ”yleisesti ottaen hyväksi”.

– Mutta kyllähän tämä ikä painaa, tässä painetaan jo yhdeksättäkymmenettä.


Kuuslasta tuli suomalaisen tv-viihteen pioneeri

Matti Kuuslalla, 83, oli haavoittuneen sotilaan roolissaan vain yksi repliikki: ”Älkää jättäkö, älkää jättäkö!” Sattumalta hän sanoi repliikkinsä hyvin aidosti.

– Tuskanhuutoni oli epäteatraalinen, sillä makasin räjähdysaineen päällä.

Kuuslan piti syöksyä kuoppaan, jonne heitettiin räjähteitä. Yksi räjähde ei räjähtänytkään, vaan jäi hänen vatsansa alle. Siinä tuli sitten aidosti parkaistua: Älkää jättäkö!

Ohjaaja Edvin Laine kertoi myöhemmin Kuuslalle, että hänen tuskanhuutonsa aitouteen oli kiinnitetty huomiota ulkomaillakin.

Räjähde oli tehty puusta ja nauloista sekä sähköistetty.


Matti Kuuslan vanhemmat olivat näyttelijät Irja ja Arvo Kuusla. Tuntemattomassa sotilaassa Arvo Kuusla oli järjestäjänä, mutta hänelläkin oli yksi repliikki: ”Ne jyrää meitin!”

– Kun radioon tarvittiin lapsi, se olin minä, Kuusla kertoo lapsuudestaan.

Useissa elokuvissa esiintynyt Kuusla oli televisioviihteen pioneereja Jukka Virtasen ja Aarre Elon kanssa. Hänellä oli myös oma Pikkis-sketsisarja –kutsumanimensä mukaan.

– Merkittävin työni oli Montreaux’n Kultaisella Ruusulla palkittu Lumilinna (1965), jossa olin tuottajana ja ohjaajana. Kohtauksien rytmittäminen oli iso työ. Se oli käsittämätön kokemus.

Zoom-urheiluseuran perustajia

– En ollut koskaan intohimoinen näyttelijä, vaikka näyttelijöiden lapsi olenkin, Kuusla kertoo.

Matti Kuusla on naimisissa ja hänellä on yksi poika sekä lapsenlapsia. Hän asuu yksin, sillä vaimon kunto ei enää kestänyt kotona asumista.

– Pärjään, mutta ei ole kehumista. Jalkoja on leikattu, niissä on tekoniveliä. Olen myös muistisairas, mutta tiettyjä asioita ei voi unohtaa.

Kuusla oli perustamassa myös Zoom-urheiluseuraa, mutta enää hänestä ei ole pelikentälle.

– Olen nyt urheiluraunio, Kuusla veistelee.


Sijoittui toiseksi Miss Suomi -kilpailussa

Anja Geissbühler, 77, (os. Hatakka) istuu pyörätuolissa seniorikeskuksen päivähuoneessa. Televisiosta tulee vanha kotimainen elokuva, mikä yleensä ilahduttaa häntä.

Aina ei Anja tunnista itseään 1950-luvun elokuvista. Aikaa on mennyt ja kovin paljon on tapahtunut.

Tuntemattomassa sotilaassa Anja Hatakka teki itäkarjalaisen Ninan roolin. Kohtaus sijoittui vastavallattuun Petroskoihin. Nina seuraa sivusta, kun Rokka, Hietanen ja Rahikainen pyytävät Veraa (Helena Vinkka) tanssimaan.

16-vuotiaalla Anjalla oli vain yksi repliikki, mutta Pekka ja Pätkä salapoliiseina -elokuvassa hänellä oli päärooli. Ison roolin hän teki toisessakin Pekka Puupää -elokuvassa.

Anja Hatakka näytteli 12 elokuvassa. Ennen elokuvaroolejaan hän oli vedenneitona Linnanmäellä.

1958 Anja Hatakka tuli toiseksi Miss Suomi -kilpailussa, jonka Pirkko Mannola voitti. Hänet valittiin myös yleisön ihannetytöksi. Kerrotaan, että koska hän oli ollut vedenneitona, voitto ei ollut mahdollinen.


Aviomiehensä kanssa elokuvatähti adoptoi alle vuoden ikäisen pojan Kreikasta, mutta perhe-elämä kariutui.

IS tavoitti pojan, jonka yhteys adoptioäitiin katkesi.

– Tiemme erkaantuivat kokonaan, kun hän muutti Sveitsiin uuden miehensä kanssa. Olin silloin kahdeksanvuotias, hän kertoo.

Isänsä kanssa kasvanut poika tapasi äitiään sen jälkeen vain satunnaisesti, läheistä suhdetta heille ei enää tullut.

– Hänellä on ollut käsittääkseni iloinen ja hyvä elämä. Iloinen hän on luonteeltaan vieläkin.

Lähes koko puhekyky katosi nelikymppisenä

1985 Anja Geissbühler palasi Suomeen liikunta- ja puhekykyään menettäneenä. Hän oli silloin 46-vuotias. Tietoa ei ole, mitä Sveitsissä oli tapahtunut. Puolisoa hänen rinnallaan ei ollut enää.

Todennäköisesti Anja Geissbühler oli joutunut jo 42-vuotiaana sairaalahoitoon Sveitsissä.

Hänellä olisi varmasti kerrottavaa värikkäästä elämästään, mutta sairaus on vienyt puhekyvyn lähes kokonaan.


– Anja tykkää käydä teatterissa. Vuosikausia emme tienneet mitään hänen elokuvataustastaan, kertoo nyt jo eläkkeellä oleva Anjan hoitaja.

Anja Geissbühlerin musikaalisuus on huomattu seniorikeskuksessa. Hän on usein nauravainen ja iloinen, eikä ole kadottanut omaa tahtoaan.

Kun puhe kääntyy Anjan kielitaitoon, hän nostaa monta sormea pystyyn. Kynnet ovat kauniisti lakatut, mikä vaikuttaa ilahduttavan häntä.

Ja kovasti häntä naurattaa muistutus kaukaisista elokuvarooleista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt