TV & elokuvat

Luokkakokous 2 palaa alapäähuumorin ytimeen alkuperäistä kesymmin – lue IS:n arvio elokuvasta

Julkaistu:

Elokuva-arvio
Jatko-osasta puuttuu varsinainen seksiörvellys – Aku Hirviniemen ja Sami Hedbergin hahmojen noloilu kantaa yhä elokuvan komiikkaa, arvioi elokuvakriitikko Taneli Topelius.
Sepalus aukeaa ja penis kaivetaan esiin heti ensimmäisessä kohtauksessa – kuolleelta mieheltä. Luokkakokous 2 palaa karkean alapäähuumorin ytimeen varmalla ja tutulla tyylillä, vaikka jatko-osa ei ihan täysosumaksi yltäneen ensimmäisen elokuvan imuun ylläkään.

Vain puolitoista vuotta sitten ensi-iltansa saanutta ensimmäistä Luokkakokous-komediaa (lue IS:n arvio) mentiin katsomaan pääasiassa ronskin kikkeli- ja panohuumorin takia, mutta vaikutuksen siinä teki Aku Hirviniemen, Sami Hedbergin ja Jaajo Linnonmaan näyttelemän keski-ikäisen kaverikolmikon ystävyyden tarkka kuvaus. Jos meno olikin äijäilyä, kuoren alta paljastui tunnistettavia, hellyttäviä reppanoita.

Jatko-osassa kumpikin puoli on yhä mukana mutta aiempaa kesymmin. Vaikka tanskalaiseen alkuperäiskomediaan perustuvaa tarinaa kantaa Hirviniemen esittämän Nippen potema peniskateus, ja kuviin läväytetään pari elintä ja myöhemmin kaksi stripparia, varsinaiseen seksiörvellykseen asti ei enää mennä, eikä alastomuuttakaan juuri nähdä.

Sisällön lievä siistiminen avaa komediaa aiempaa suuremmalle ja kenties nuoremmalle yleisölle. Ikäraja on ainakin laskenut: ensimmäisen elokuvan K16:n tilalla on K12.


Kaveruuden kuvauksessa Luokkakokous 2 nojaa pitkälti ensimmäisen elokuvan pohjustukseen, minkä vuoksi hahmojen kehittely jää hieman vajaaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hirviniemen epävarma Nippe ja Hedbergin näyttelemä sosiaalisesti kömpelö Antti saavat yhä runsaasti tilaa, sillä heidän noloilunsa Linnonmaan esittämän Tuomaksen polttareissa ja myöhemmin kolmikon yhteisen ystävän hautajaisissa kantaa myös koko elokuvan komiikkaa.

Ohuimmaksi hahmoksi jää muusikko-Tuomas, vaikka hänen kokemuksensa teilaavista arvosteluista on keskeinen tarinan käsittelemille miehisille riittämättömyyden tunteille. Ensimmäisen elokuvan näkeminen ei ole juonen ymmärtämiseksi sinänsä tarpeen, mutta sittemmin vakiintuneen Tuomaksen naistenmiehen menneisyyden tunteminen auttaa paremmin selittämään hänen käytöstään.

Kaikki kolme ovat kuitenkin tutuissa rooleissaan kuin kotonaan, mikä tuo elokuvaan tunnun riemukkaasta jälleennäkemisestä.


Kauhuelokuvan puolelle tuoreessa Bodomissa (2016) laventanut Taneli Mustonen antaa Luokkakokous 2:n alussa jälleen komean näytteen siitä, miten komediaa rytmitetään: aikaa ei saa jäädä liikaa älyttömien tilanteiden miettimiselle tai niiden kyseenalaistamiselle.

Tahti väljähtyy hieman siinä vaiheessa, kun kolmikko päätyy kikkelipilojen kanssa arvokkaisiin hautajaisiin, mutta senkin jälkeen Mustonen pitää pääkolmikon puolia.

Vaikka hahmot ovat hieman kärjistettyjä, elokuva ei sorru liioitteluun liioittelun vuoksi, ja kuva keski-ikäisten miesten hieman epätoivoisista mutta kiusallisuudessaan hellyttävistä toilailuista pysyy uskottavana.


Lue IS:n arvio ensimmäisestä Luokkakokous-elokuvasta.

Luokkakokous 2

Ohjaus: Taneli Mustonen.

Pääosissa: Aku Hirviniemi, Jaajo Linnonmaa, Sami Hedberg.

Juoni: Keski-ikäiset kaverukset järjestävät polttarit mutta päätyvät hautajaisiin.

Ensi-ilta: Keskiviikkona 2.11.2016.

IS-arvio: 3/5 tähteä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt