TV & elokuvat

Ovatko rakastavaiset oikeasti sisarukset? Lue IS:n arvio kotimaisesta psykologisesta draamasta Äpärä

Julkaistu:

Elokuva-arvio
Samppa Batalin elokuvan äitiä näyttelee Satu Silvo, joka kohoaa ylitse muiden. Onko kotimaisella elokuvalla varaa olla käyttämättä hänen tasoistaan näyttelijää? kysyy elokuvakriitikko Tarmo Poussu.
Pikkurahalla ilman elokuvasäätiön tukea tehtyjä kotimaisia leffoja virtaa tasaisesti valkokankaalle. Samppa Batalin ohjaama ja yhdessä Krista Hannulan kanssa kirjoittama Äpärä on lajin kunnianhimoisimmasta päästä. Se ei ole ulkomaisiin esikuviin nojautuva lajityyppiharjoitelma, vaan vakava psykologinen draama ajattomasta aiheesta.

Äpärä kertoo Simosta ja Jonnasta, rakastuneesta nuorestaparista, jonka elämä järkkyy, kun käy ilmi, että he saattavat olla toistensa sisarpuolet. Jonnan isällä on voinut olla suhde Simon nyt jo edesmenneeseen äitiin.

Kaikki osapuolet yllättävä tieto vaikuttaa kuin pommi. Jokainen tekee siitä omat, ehkä virheelliset johtopäätöksensä ennen kuin asiasta on saatu täyttä varmuutta. Tuloksena on pelkojen, syytösten ja katkeruuden kierre, joka särkee kaikkien osallisten elämän.

Elokuvan tekijöille on nostettava hattua muustakin kuin vaativaan aiheeseen tarttumisesta. Eppu Pastinen ja Hannula näyttelevät pääosat sangen uskottavasti. Heidän luontevaa dialogiaan on ilo kuunnella. Myös Jonathan Hutchings vakuuttaa Jonnan syyllisyyttä kantavana isänä.


Ylitse muiden kohoaa Satu Silvo ylpeänä äitinä, joka tuhoaa perheensä yrittäessään puolustaa sitä. Ei voi kuin ihmetellä, miksei Silvoa nähdä useammin valkokankaalla. Onko kotimaisella elokuvalla varaa olla käyttämättä hänen tasoistaan näyttelijää?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Äpärän kompastuskivi on liian moneen suuntaan kurkottava käsikirjoitus. Sen sijaan, että elokuva pitäytyisi pääparin ja appivanhempien tulehtuneissa suhteissa, se lisää kierroksia Jonnan veljen (Anssi Niemi) ja tämän raskaana olevan ex-tyttöystävän (Anna Böhm) ylidramaattisilla vaiheilla.

Nuorten tekijöiden esikoisleffaksi Äpärä on silti lupaava työ, jolle sopii toivoa jatkoa.

Äpärä

Ohjaus: Samppa Batal.

Pääosissa: Eppu Pastinen, Krista Hannula, Satu Silvo.

Juoni: Rakastunut nuoripari saa kuulla, että he saattavat olla toistensa sisarukset.

IS-arvio: 3/5 tähteä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt