Naiset näyttivät halunsa – 60-luvun eroottinen kohuelokuva tänään tv:ssä: ”Yhä raikas ja suloisen naiivi ” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Naiset näyttivät halunsa – 60-luvun eroottinen kohuelokuva tänään tv:ssä: ”Yhä raikas ja suloisen naiivi ”

Mikko Niskasen ohjaama Käpy selän alla juhlii pyöreitä Teemalla. Kuinka näyttelijä Kirsti Wallasvaara suhtautuu rohkeaan elokuvaan 50 vuoden jälkeen?

Kirsti Wallasvaara esitti Käpy selän alla -elokuvassa kokematonta Leenaa, jonka Santtu (Eero Melasniemi) haluaa ”vapauttaa”.­

22.10.2016 6:31

Teemalauantai: Käpy selän alla 50 vuotta, lauantaina 22.10. Teema klo 21.00 alkaen

Kauniit ja raikkaat nuoret kiehnäävät kesämetsässä täynnä villiä ja viriiliä voimaa. Tällainen mielikuva monella on vuonna 1966 ilmestyneestä Mikko Niskasen (1929–1990) Käpy selän alla -elokuvasta.

21. lokakuuta on elokuvan ensi-illasta kulunut tasan 50 vuotta, ja nyt Teemalauantai esittää juhlavia Käpy-muistelmia elokuvan lisäksi.

Ilta alkaa lyhytelokuvalla Kristiina, jonka on ohjannut Asko Tolonen ja joka on osa episodielokuvasta Tunteita (1966). Nuorista rakastavaisista kertovassa elokuvassa näyttelevät Käpy selän alla -tähdet, teatterikoululaiset Kristiina Halkola ja Pekka Autiovuori.

Elokuvasta tuli aikansa jättimenestys, joka sai teattereissa peräti 700 000 katsojaa.­

Itse pääelokuvaan, josta nyt näytetään restauroitu HD-kopio, johdattelee näyttelijä Krista Kosonen esittelyssään vuodelta 2013. Kosonen vertaa elokuvaa Aku Louhimiehen Levottomiin (2000) ja nuoruuden loputtomaan toivoon ja haluamiseen. Hän kehuu aikanaan poikkeuksellisen rohkean elokuvan leikkauksia. Intohimo on Kososen mukaan toteutettu hienosti elokuvallisin keinoin, juuri nopeiden, sykähdyttävien leikkausten kautta.

Kosonen mainitsee nuorten naisten oman tahdon ilmaisun olevan hyvin elokuvassa esillä. Ei vain miehet, vaan myös naiset näyttävät halunsa ja samalla pitävät huolen vartalonsa itsemääräämisoikeudesta.

 

Kirsti Wallasvaara, 73, näytteli Käpy selän alla -elokuvan nuorta Leenaa. Hän värjäsi roolia varten tummat hiuksensa vaaleiksi.

Kuulostaako Krista Kososen kuvaus tutulta? Oliko elokuvassa nuoruuden ikuista toivoa ja Levottomissa esillä ollutta ”mikään ei riitä” -teemaa?– Ei siihen aikaan ollut vielä riittämättömyyden kuvausta. En osaa verrata Levottomiin, sillä en muista tarkkaan kyseistä elokuvaa, mutta varsinainen ”kaikki tänne, eikä sekään riitä” -tyyli alkoi mielestäni vasta Federico Fellinin elokuvien saavuttua Suomeen, Wallasvaara toteaa.

Käpy-elokuvan leikkauksia hänkin kehuu.

– Leikkaaja Juho Gartz teki taitavaa työtä, eikä elokuva tänäkään päivänä näytä laisinkaan kömpelöltä.

 

Wallasvaara oli tänä kesänä Sodankylän elokuvajuhlilla kutsuvieraana ja katsomassa juhlavuottaan viettävää Käpy selän alla -elokuvaansa.

– Elokuva on hyvin tehty ja tuntuu yhä raikkaalta ja suloisen naiivilta. Mikko oli tarkkanäköinen ohjaaja. Leenan hahmo on hiljainen vaikuttaja, päämäärätietoinen nuori nainen, joka satsaa opiskeluun. Hän ei kadu elokuvassa tapahtuvaa yöllistä hyppyään ja on itse vastuussa omasta ruumistaan.

Wallasvaara esittää elokuvassa myös Kaj Chydeniuksen säveltämän Laulu kuolleesta rakastetusta -kappaleen.

– Kameralle laulaminen on hauska, yleisöä puhutteleva tehokeino, joka yllättää, Wallasvaara kuvailee.

– Elokuvan lauluissa on kauniit ja hyvät tekstit, ja olen iloinen, että tasaisesti eri yhteyksissä yhä tänäkin päivänä kuuntelen usein elokuvan musiikkia.

Kirsti Wallasvaaralla, 73, on lämpimät muistot aikansa kohuelokuvasta.­

Käpy-illan päättää vuonna 2009 kuvattu, Jarmo Heikkisen isännöimä haastattelu, jossa paikalla on näyttelijänelikko Kirsti Wallasvaara, Kristiina Halkola, Eero Melasniemi ja Pekka Autiovuori.

Hersyvässä keskustelussa muistellaan erityisesti Mikko Niskasen ohjaustyyliä. Elokuvassa on varsin paljon nuorten näyttelijöiden omia ideoita ja vapautta, sillä ”välillä Mikko vain murisi ja inisi”.

– Vietimme neljän viikon kuvaukset Mikon kämpillä, joku nukkui lauteilla, joku jopa ulkona, kertoo Melasniemi haastattelussa.

– Asumismuoto mahdollisti elokuvan synnyn, sillä käsikirjoitus ei suinkaan ollut valmis. Joka ilta keksimme yhdessä seuraavan päivän kuvaukset, Autiovuori lisää.

Eroottisissa kohtauksissa Niskanen onnistui ovelasti auttamaan nuoria näyttelijöitä riisumaan. Aina näyttelijät eivät tienneet, mitä kohtausta oltiin kuvaamassa. Intiimimmän hetken merkki oli se, että liika väki käskettiin pois.

– Mikko sanoi: ”No niin Melasniemi, riisu se!”, ja minä sanoin: ”Ota vaan pois, mutta ole koko ajan edessä niin, ettei näy mitään”, nauraa Kristiina Halkola.

Käpy selän alla veti aikoinaan teattereihin 700 000 katsojaa ja sai kuusi Jussi-patsasta.

– Me näyttelijät olimme ainoita, joita ei palkittu. Sanottiin, että vain olimme omia itsejämme, emme näytelleet. Se ei pitänyt paikkaansa, me vain näyttelimme itsejämme niin taitavasti!

Katso kaikki tv-ohjelmatiedot Iltapulusta!

Elokuva teki Eero Melasniemestä, Kristiina Halkolasta, Kirsti Wallasvaarasta ja Pekka Autiovuoresta kerralla suuria tähtiä.­

Kuvausryhmä ja näyttelijät työn touhussa kesällä 1966 Puulavedellä.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?