Tunnistatko tulevan Tuntematon sotilas -elokuvan näyttelijät paraatijoukosta? Katso video kulisseista

rac

Julkaistu:

Suomenlinna muuttui tänään Äänislinnaksi, eli vuoden 1941 Petroskoiksi. Ilta-Sanomat seurasi Tuntematon sotilas -elokuvan jättikohtauksen rakentumista.
Äänislinnan paraati on Väinö Linnan Sotaromaani-teoksessa vain lyhyt välähdys, mutta yksi kolmannen Tuntematon sotilas -elokuvaversion suurimmista kohtauksista.

Hyppää 1940-luvun alkuun ja katso artikkelin videolta, miltä Äänislinnan paraatin kuvauksissa näytti. Videolla vilahtavat muun muassa näyttelijät Eero Aho (Rokka), Aku Hirviniemi (Hietanen) ja Jussi Vatanen (Koskela).

Elokuvan Äänislinna on rakennettu syksyksi Helsingin Suomenlinnaan. Kirjan lyhyellä osuudella on elokuvantekijöiden mukaan tärkeä merkitys.

Käsikirjoittaja Jari Rantala muistuttaa, että päähenkilöille Petroskoihin saapuminen on erityisen merkittävä hetki. Valtauksen jälkeen kaupunki nimetään Äänislinnaksi, ja toivo kotiinpääsystä elää. Myöhemmin miehet joutuvat kuitenkin kestämään vuosien asemasodan ja kasvamaan kokeneiksi sotajermuiksi.

– Tämä on eräänlainen palkinto sotilaille tämä Petroskoihin tulo. Moni kuvittelee, että lähdetään kotiin ja sota on voitettu. Paraati alleviivaa upseerien ylpeyttä ja merkitsee sotilaille sitä, että Petroskoi on vihdoin saavutettu, Rantala kertoo.


Suomenlinnan kuvaukset ajoittuvat Tuntemattoman sotilaan syyskauden loppuun. Edessä on vielä viikon kuvaukset Hämeenlinnassa. Sen jälkeen seuraa tuotantotauko ja helmikuiset talvikuvaukset Kainuussa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt