Syysprinssi on kaunis ja kipeä rakkaustarina punkin aikakaudelta – lue IS:n arvio elokuvasta - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Syysprinssi on kaunis ja kipeä rakkaustarina punkin aikakaudelta – lue IS:n arvio elokuvasta

Anja Kauranen Snellmanin omaelämäkerralliseen romaaniin pohjautuva Syysprinssi on kaunis ja kipeä rakkaustarina punkin aikakaudelta.

Laura Birn ja Lauri Tilkanen tulkitsevat kahden nuoren kirjailijan kiihkeätä ja tuhoon tuomittua rakkautta.

14.10.2016 10:09

Kahden nuoren kirjailijan kiihkeästä ja tuhoon tuomitusta rakkaudesta kertovan leffan pääosissa vakuuttavat Laura Birn ja Lauri Tilkanen.

Syysprinssi on New Yorkissa ohjaajaksi opiskelleen Alli Haapasalon ensimmäinen pitkä teatterielokuva. Hänen aiemmista töistään tunnetuin on palkittu tv-leffa Kukkulan kuningas.

Syysprinssin tarina sijoittuu pääosin 1980-luvun alun Helsinkiin. Birnin esittämä Inka on työläiskodissa varttunut kirjallisuuden opiskelija, joka toimittaa punkhenkistä opiskelijoiden kulttuurilehteä. Tilkasen tulkitsema Juhana on juuri esikoisteoksensa julkaissut kohukirjailija, jossa runoilijan sielu yhdistyy rocktähden ulkonäköön.

Inkan ja Juhanan nopeasti syttyvä rakkaus täyttää aluksi kummankin unelmat. Juhanan boheemissa kämpässä he kirjoittavat, rakastelevat ja unelmoivat kuin ei muuta maailmaa olisikaan. Mutta kun Inka saa esikoisromaaninsa valmiiksi ja myös siitä tulee kauden kohukirja, Juhanan psyyke alkaa hälyttävästi säröillä.

Syysprinssi-romaani pohjautuu Anja Kaurasen ja Harri+Sirolan" class="person">Harri Sirolan tosielämän romanssiin. Haapasalon elokuvassa henkilöiden ja kirjojen nimet on muutettu, mutta eletyn historian painolasti lienee silti rajoittanut aiheen käsittelyä.

Koska elokuvasta puuttuu romaanin omakohtainen kipeys, se olisi kaivannut joko avarampaa näkökulmaa tai syvemmälle henkilöiden tajuntaan pureutuvaa kerrontaa. Mistä ja miten Juhana ja Inka kirjoittavat? Sitä elokuva ei kerro, koska suorat lainaukset Kaurasen ja Sirolan kirjoituksista olisivat sitoneet sen päähenkilöt liiaksi todellisiin esikuviinsa.

Ajankuvaltaan huolekas ja Rauno+Ronkaisen" class="person">Rauno Ronkaisen tyylikkäästi kuvaama elokuva nojautuu vahvasti Birnin ja Tilkasen roolitöihin. Aina luotettava Birn tavoittaakin uskottavasti Inkan tunteet ekstaattisesta ihastuksesta pelkoon, epävarmuuteen ja kipeään itsenäistymiseen.

Elokuvan todellinen keskipiste ja voimakeskus on silti Lauri Tilkasen vangitseva ja tarkasti hallittu roolityö itsevarmasta narsistista depression syövereihin vajoavana Juhanana.

Syysprinssi

  • Ohjaus: Alli Haapasalo.

  • Pääosissa: Laura Birn, Lauri Tilkanen.

  • Juoni: Kahden nuoren kirjailijan kiihkeä rakkaus päättyy tragediaan.

  • Tähdet: 3/5

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?