Poika ja peto on japanilainen animaatio kasvamisesta, mutta kaikki ratkaistaan väkivallalla – lue IS:n arvio

Julkaistu:

Elokuva-arvio
Mamoru Hosodan animessa taistelulajien taitaminen ei automaattisesti tarkoita viisautta.
Kahden kärsimättömän sielun, johtajan asemaa kärkkyvän taistelijan ja vanhempansa menettäneen pojan, välille kasvava yhteys on japanilaisen Poika ja peto -animaation kaunis sisin. Toiminnantäyteinen matka sinne on kuitenkin kovin kuoppainen.

Kuten Mamoru Hosodan ohjaaman, perinteiseen tapaan piirretyn animaation nimi vihjaa, elokuva sijoittuu inhimillistettyjen eläinpetojen hallitsemaan rinnakkaiseen todellisuuteen, jossa eletään käden taitojen ja taistelulajien varassa kuin päivitetyllä keskiajalla. Karhumainen Kumatetsu valitsee oppilaakseen Tokion syrjäkujilla tapaamansa kapinoivan Ren-pojan, jonka vallattomuus saa vastakaikua vastaavalla tavalla malttamattomalta opettajalta.


Kiintoisaa kyllä, länsimaisesta Karate Kid -perinteestä poiketen pelkkä taistelulajien taitaminen ei merkitse automaattisesti viisautta. Hosoda korostaa sen sijaan kaksikon toisiaan rauhoittavaa vaikutusta: kun Ren verkkaisesti kuvatun koulutusjakson jälkeen palaa ihmisten pariin, sekä poika että oppi-isä menettävät erossa henkisen tasapainonsa.

Vaikka kyse onkin teiniyleisön ja sitä vanhempien katsojien animaatiosta, kaikkien isojen ristiriitojen ratkaiseminen väkivallalla jättää kieroon kasvamisesta varoittavaan draamaan tympeän jälkimaun.

Poika ja peto

Ohjaus: Mamoru Hosoda.

Ääninä: Koji Yakusho, Shota Sometani, Suzu Hirose.

Juoni: Eläinpeto kasvattaa ihmislapsesta oppipojan.

IS-arvio: 2/5 tähteä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt