Euroopan pakolaiskriisin keskellä – lue IS:n arvio palkitusta dokumentista Fuocoammare: Tuli merellä - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Euroopan pakolaiskriisin keskellä – lue IS:n arvio palkitusta dokumentista Fuocoammare: Tuli merellä

Italialaisen Gianfranco Rosin ohjaama Fuocoammare: Tuli merellä voitti ensimmäisenä dokumenttina pääpalkinnon Berliinin elokuvajuhlilla.

Dokumenttielokuva kuvaa arkea pienellä saarella, jonne rantautuu pakolaisia.

23.9.2016 19:40

Berliinin elokuvajuhlilla pääpalkinnon ensimmäisenä dokumenttina voittanut Fuocoammare: Tuli merellä tarttuu aiheeseen, joka tuskin voisi olla ajankohtaisempi. Se myös tekee sen tavalla, joka tuskin voisi olla yllättävämpi.

Italialaisen Gianfranco Rosin ohjaama dokumentti on kuvattu noin 20 neliökilometrin kokoisella Lampedusan saarella, joka kuuluu Sisiliaan, mutta sijaitsee lähempänä Tunisian rannikkoa. Tälle pikkuruiselle saarelle on viimeisen 20 vuoden aikana rantautunut noin 400 000 venepakolaista Afrikasta.

Rosin elokuva ei pelottele pakolaiskriisin mittasuhteilla eikä esitä humaaneja vetoomuksia pakolaisten puolesta. Se kuvaa muutamien saaren asukkaiden arkea, johon koko Eurooppaa ravisteleva kriisi ei lopulta kovinkaan paljon vaikuta.

Elokuvan päähenkilöitä ovat ritsallaan pikkulintuja saalistava poika, kalastajamiehelleen aterioita valmistava täti sekä saaren ainoa lääkäri, joka tutkii yhtä lailla ritsapojan silmiä kuin saarelle sairaina tai hengettöminä saapuvia pakolaisia.

Ritsallaan ampuva poika on yksi dokumentin päähenkilöistä.

Fuocoammare: Tuli merellä on hiljaisesti tarkkaileva dokumentti, joka kaihtaa selkeitä kannanottoja. Aluksi se kohtelee saarelle saapuvia pakolaisia pelkkänä nimettömänä massana, mutta loppua kohden se ujuttaa katsojan kuin huomaamatta lähemmäs heitä. Ainoat sokkikuvansa pakolaisveneen ruumassa viruvista ruumiista se säästää viime minuuteille.

Johtopäätökset Rosi jättää katsojalle. Olemmeko me kaikki kuin elokuvan ritsalla leikkivä poika, jonka toinen silmä paljastuu lähes sokeaksi?

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?