Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus -elokuvassa Allu Tuppurainen loistaa mutta saumat irvistävät – lue IS:n arvio lastenelokuvasta - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Allu Tuppurainen loistaa yhä Röllinä mutta saumat irvistävät – lue IS:n arvio lastenelokuvasta Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus

Rölli on viidennessäkin elokuvassaan yhä yhtä rakastettava ilmestys kuin 1980-luvun lopussa, kirjoittaa elokuvakriitikko Taneli Topelius.

16.9.2016 10:15

Rölli ei ole syyttä Suomen kaikkien aikojen rakastetuimpia satuhahmoja. Omasta mielestään hirmuinen mutta oikeasti sydämellinen Rölli on viidennessäkin elokuvassaan yhä yhtä rakastettava ilmestys kuin 1980-luvun lopussa, jolloin Allu Tuppuraisen luoma hahmo tuli tutuksi TV2:n Pikku Kakkosesta.

Siksi on sääli, että puitteet Röllin ympärillä eivät vieläkään yllä Tuppuraisen tasolle. Taavi Vartian käsikirjoittama ja ohjaama Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus on parhaimmillaan niissä kohtauksissa, joissa mukana ovat vain Rölli sekä nuoren Linnéa Röhrin sisukkaan lämpimästi näyttelemä Juurakko-niminen tyttö.

He ovat tämän seikkailun tähdet, jotka yksinkertainen juoni sinkauttaa töksähtelevälle tutkimusmatkalle kohti myyttistä Kaikkien aikojen alkua.

Tunnelma laskee heti, kun tarinaan otetaan mukaan muitakin – eli elokuvan alussa ja lopussa. Röllikylän muiden asukkaiden esittäjät kuten Krista Kosonen, Kai Lehtinen ja Iina Kuustonen kiekuvat, ilmeilevät ja elehtivät kuin tekisivät kesäteatteria humalaiselle yleisölle. Sama liioittelevuus on läsnä myös animoidun Mauno Madon äänenä esiintyvän Riku Niemisen kimityksessä.

Riku Nieminen on antanut äänen animaationa toteutetulle Mauno Madolle.­

Vartia tosin sortui samankaltaisiin ratkaisuihin jo sarjan edellisessä elokuvassa Rölli ja kultainen avain (2013, lue IS:n arvio). Isompana yllätyksenä tulee ilmakuvia, jylhiä vuorenrinteitä ja hiekka-aavikoita sekä näyttelijäsuorituksia yhdistelevien digitehosteiden kehno taso. Eivät saumat saisi irvistää lastenelokuvissakaan!

Onneksi meillä on kuitenkin riemastuttavia lauluja hyräilevä Rölli, jonka hyväntahtoinen hölmöily ja lämmin ihmiskäsitys ovat edelleen hellyttävän ihastuttavia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?