Tuukka Temosen Teit meistä kauniin kertoo Apulanta-yhtyeen ensiaskelista eloisasti ja uskottavasti – lue IS:n arvio - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Tuukka Temosen Teit meistä kauniin kertoo Apulannan ensiaskelista eloisasti ja uskottavasti – lue IS:n arvio

Apulanta-yhtyeen perustajia Toni Wirtasta ja Antti Lautalaa elokuvassa näyttelevät Tatu Sinisalo ja Roope Salminen.

Julkaistu: 6.9.2016 11:12

Toni Wirtasta esittävä Tatu Sinisalo on todellinen löytö, kirjoittaa Ilta-Sanomien elokuvakriitikko Tarmo Poussu.

Harvan elokuvan olemassaolo herättää yhtä monia kysymyksiä kuin Apulanta-yhtyeen syntyvaiheista kertova Teit meistä kauniin.

Miksi uraansa yhä jatkavasta bändistä on tehty näytelmäelokuva eikä dokumenttia? Onko leffa puhdas fanituote vai puhutteleeko se laajempaakin yleisöä? Entä onko bändin entinen jäsen oikea henkilö ohjaamaan elokuvan?

Tuukka Temosen ohjaama Teit meistä kauniin on itse asiassa monella tapaa ansiokas elokuva. Apulannan ensiaskelista se kertoo eloisasti ja uskottavasti. Bänditarinan ohella se piirtää ajankuvaa laman riivaamasta 1990-luvun alun Suomesta.

Elokuvan ongelma on tietynlainen itsestäänselvyys ja näköalattomuus. Runsaat katkelmat vanhoista tv-uutisista kertovat lama-Suomen todellisuudesta sekä typistävästi että osoittelevasti. Apulannan hapuilevissa alkuvaiheissa taas ei ole muuta poikkeuksellista kuin se menestys, mihin ne myöhemmin johtivat.

Monilta osatekijöiltään Temosen elokuva on silti onnistunut. Sen kerronta on notkeaa ja dialogi luontevasti värikästä. Bändin jäseniä esittävät näyttelijät tekevät erinomaista työtä. Roope Salminen, Mimosa Willamo, Iiro Panula ja Teppo Manner ovat osoittaneet kykynsä jo aiemmin, mutta Apulannan keulahahmoa Toni Wirtasta esittävä Tatu Sinisalo on todellinen löytö.

Niisku Haapalan käsikirjoitus olisi kaivannut karsimista ja keskittämistä. Etenkin loppua kohden elokuva hapuilee epävarmasti päättyäkseen latteaan koosteeseen bändin myöhemmistä vaiheista.

Ohjaaja Tuukka Temosta, Apulanta-yhtyeen varhaisvuosien basistia, elokuvassa näyttelee Iiro Panula.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?