Captain Fantastic -draamassa Viggo Mortensen on taitava omilla säännöillään korvessa elävänä isänä – lue IS:n arvio elokuvasta - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Viggo Mortensen on taitava omilla säännöillään korvessa elävänä isänä – lue IS:n arvio draamasta Captain Fantastic

Captain Fantastic ei ole supersankarielokuva, vaan elokuva kuuden lapsen isästä, joka palaa metsästä normaaliin yhteiskuntaan.

Captain Fantastic ei ole supersankarielokuva, vaan elokuva kuuden lapsen isästä, joka palaa metsästä normaaliin yhteiskuntaan.

Julkaistu: 26.8.2016 10:03

Matt Rossin elokuva nostaa esiin haastavia kysymyksiä lasten kasvatuksesta ja vanhemmuuden olemuksesta, kirjoittaa elokuvakriitikko Tarmo Poussu.

Älä anna nimen hämätä. Captain Fantastic ei ole tämän vuoden ties kuinka mones supersankarileffa.

Se on teemoiltaan haastava draamakomedia poikkeuksellisesta perheestä, arvojen yhteentörmäyksestä ja vanhemmuuden vastuusta.

Viggo Mortensen esittää elokuvassa kuusilapsisen perheen isää, joka elää lapsikatraansa kanssa vuoristoisessa korvessa aivan omien sääntöjensä mukaan. Perheen nyt sairaalaan joutuneen äidin kanssa hän on kouluttanut lapsensa itse, omien tiukkojen ideaaliensa mukaan.

Tässä perheessä luetaan Dostojevskiä ja kuunnellaan Bachia, mutta myös treenataan elossapysymistaitoja ja luonnon ehdoilla elämistä. Kasvikset kasvatetaan ja liha metsästetään itse. Kaupallis-uskonnollisen joulun sijasta perhe viettää Noam Chomskyn, tunnetun filosofin ja toisinajattelijan, syntymäpäivää.

Perhettä kohtaava tragedia pakottaa heidät palaamaan väliaikaisesti sukulaisten ja normaalin yhteiskunnan pariin. Tästä syntyvä arvojen yhteentörmäys muodostaa puolikomediallisen elokuvan selkärangan.

Mortensenin taidokas roolityö pitää perheen isän kiehtovasti ristiriitaisena hahmona. Hänessä on isällistä turvaa, mutta myös julmaa piittaamattomuutta. Välillä hän tuntuu karismaattiselta johtajalta ja kohta taas omissa pilvilinnoissaan viihtyvältä hihhulilta.

Viggo Mortensen näyttelee draamassa Captain Fantastic väkevän pääosaroolin perheen isänä.

Viggo Mortensen näyttelee draamassa Captain Fantastic väkevän pääosaroolin perheen isänä.

Matt Rossin kirjoittama ja ohjaama elokuva nostaa esiin haastavia kysymyksiä yhteiskuntamme arvoista, lasten kasvatuksesta ja hyvän vanhemmuuden olemuksesta. Loppua kohden se valitettavasti luopuu älyllisestä rehellisyydestään ja kääntää kurssinsa kohti hollywoodmaista happy endiä, väkinäistä kompromissia.

Latistavia loppuvaiheitaan lukuunottamatta Captain Fantastic on kuitenkin sujuva, viihdyttävä ja ajatuksia herättävä elokuva.

Tuoreimmat osastosta