Bodom on ”Suomen ensimmäinen kansainvälisen tason kauhuelokuva” – IS:n kriitikko hehkuttaa Luokkakokous-ohjaajan uutuutta - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

”Suomen ensimmäinen kansainvälisen tason kauhuelokuva” – IS:n kriitikko hehkuttaa Luokkakokous-ohjaajan Bodom-filmiä

Mikael Gabriel, Mimosa Willamo ja muut päänäyttelijät pitävät brutaaleja veritöitä sisältävän Bodom-elokuvan oikealla tiellä, kirjoittaa Tarmo Poussu.

19.8.2016 12:29

Vuoden odotetuimpiin kotimaisiin elokuviin lukeutuva Bodom ei tuota pettymystä kauhuelokuvien ystäville. Taneli Mustosen ohjaustyö on ensimmäinen Suomessa koskaan tehty kansainvälisen tason kauhuleffa.

Heti perään on todettava, että muille kuin kohdeyleisölleen Bodomilla ei ole juurikaan annettavaa. Oivaltavaa ihmiskuvausta, uskottavaa tarinaa tai syvällistä sisältöä siltä on turha odottaa.

Nykyaikaan sijoittuvassa leffassa neljä nuorta lähtee telttaretkelle Bodom-järven muinaiselle murhapaikalle. Yksi heistä on intohimoisen kiinnostunut murhista ja haluaa tutkia paikan päällä tapaukseen liittyvää teoriaansa. Siinä ei kuitenkaan päästä alkua pidemmälle, kun elokuvan tarina lähtee kulkemaan ihan omia raiteitaan.

Mustosen elokuva ei liity Bodomin todellisiin murhiin kuin nimellisesti. Sen tarina on puhdasta sepitettä.

Elokuvan nuorista jokaisella on omat salaisuutensa, jotka paljastuvat vähitellen. Jotkut niistä tuottavat tarinaan aitoja yllätyskäänteitä – joskin uskottavuuden kustannuksella. Ei liene yllätys, että matkan varrella yksi jos toinenkin nelikosta siirtyy brutaalisti autuaammille retkeilymaille.

Elokuvan nuoria esittävät Mikael Gabriel, Mimosa Willamo, Nelly Hirst-Gee ja Santeri Helinheimo Mäntylä tekevät kaikki ilahduttavan luontevaa työtä. He pitävät leffan tiellä juonen villeimmissäkin äkkikäänteissä.

Rap-artisti Mikael Gabriel näyttelee elokuvan yhtä pääosaa.­

Mustonen tihentää elokuvan pahaenteistä tunnelmaa hallitusti ensimmäiseen verityöhön saakka, mutta epäonnistuu itse sokkikohtauksen rytmityksessä. Kiristyvän pelon ja säikähdyksen sijaan kohtaus herättää lähinnä epäuskoista huvittuneisuutta.

Pari kompastumista ei onneksi katkaise elokuvan juoksua, joka jatkuu ja kiristyy aivan loppuhetkille saakka. Daniel Lindholmin taidokas kuvaus, Aleksi Raijin napakka leikkaus ja Panu Aaltion onnistunut musiikki varmistavat tiheätunnelmaisen puolitoistatuntisen.

Katso yltä Bodom-elokuvan traileri. Lue IS:n arvio Taneli Mustosen edellisestä elokuvasta Luokkakokous (2015).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?