Chocolat kertoo mustan klovnin tarinan ja tarttuu rasismiin – lue IS:n arvio ranskalaisesta draamasta - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Mustan klovnin tarina tarttuu rasismiin – lue IS:n arvio ranskalaisesta draamasta Chocolat

Ranskan ensimmäistä mustaa julkkista näyttelee erinomaisesti maan suosituin musta miesnäyttelijä Omar Sy.

Omar Sy näyttelee 1800-luvun lopussa kuuluisaksi tullutta sirkusklovnia Chocolatia.­

29.7.2016 16:06

Kuubassa orjaksi syntynyt Rafael Padilla nousi 1800-luvun lopulla koko Ranskan tuntemaksi julkkikseksi sirkusklovnina taiteilijanimellä Chocolat. Erikoisesta elämäntarinasta tehty elokuva ei valitettavasti ole kovin uskollinen tosiasioille.

Roschdy Zemin ohjaamassa Chocolatissa nimiroolia esittää erinomaisesti Omar Sy. Ranskan suosituin musta miesnäyttelijä on kuin luotu maan ensimmäisen mustan julkkiksen rooliin.

Elokuvan toinen päähenkilö on James ThiérréenCharles Chaplinin pojanpojan – esittämä klovni George Foottit, joka muodosti yhdessä Chocolatin kanssa Ranskan ensimmäisen roturajat ylittävän koomikkoparin.

Chocolat (Omar Sy) ja George Foottit (James Thiérrée) muodostivat Ranskan ensimmäisen roturajat ylittävän koomikkoparin.­

Chocolat tarttuu ranskalaisessa elokuvassa harvemmin käsiteltyyn rasismin teemaan. Sen tarina vain on tosipohjaisuudestaan huolimatta ajallisesti niin etäinen, että se tuskin haastaa kenenkään maailmankuvaa.

Elokuvassa köyhyydestä lahjakkuutensa avulla ylös ponnistava taiteilija nousee huipulle, mutta sortuu rikkauden ja kuuluisuuden mukanaan tuomiin houkutuksiin vajotakseen lopulta takaisin tuntemattomuuteen.

Hyvin näyteltynä ja ajankuvaltaan huolekkaana elokuvana Chocolat toimii fiksuna viihteenä, mutta parempaankin sen aihe olisi antanut mahdollisuuksia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?