Tarzanin legenda ei saa IS:n kriitikolta kiitosta: ”Tuloksena on mauton ja hajuton elokuva” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Tarzanin legenda ei saa IS:n kriitikolta kiitosta: ”Tuloksena on mauton ja hajuton elokuva”

Lihaksikkaan ruotsalaisen Alexander Skarsgårdin roolityö kameran edessä ei ole läheskään yhtä vaikuttava kuin sen edellyttämä esityö kuntosalilla.

Uutta Tarzania näyttelee True Blood -sarjasta tuttu ruotsalainen Alexander Skarsgård.­

15.7.2016 18:34

Kymmenissä kirjoissa, sadoissa elokuvissa ja lukemattomissa sarjakuvissa seikkaillut apinain kuningas palaa pitkästä aikaa valkokankaalle.

Tarzanin legendan nimiroolissa esittelee lihaksiaan ruotsalainen Alexander Skarsgård – ja kelpaahan niitä esitellä. Harmi vain, ettei miehen roolityö kameran edessä ole läheskään yhtä vaikuttava kuin sen edellyttämä esityö kuntosalilla.

Uutuudella ei ole kovin paljon tekemistä Edgar Rice Burroughsin alkuperäisten Tarzan-kirjojen kanssa. Se jokaisen tuntema legenda apinoiden kasvattamasta ihmislapsesta kuitataan muutamalla takaumalla.

Elokuvassa Lontooseen Janensa (Margot Robbie) kanssa kotiutunut Tarzan palaa vuosien jälkeen takaisin Kongon viidakkoon paljastaakseen belgialaisten siirtomaaherrojen vehkeilyt. Siellä häntä vaanivat sekä luonnonrikkauksia havitteleva belgialainen (Christoph Waltz) että kostonhimoinen heimopäällikkö (Djimon Hounsou).

Nimekkään tähtikaartin täydentää Samuel L. Jackson Tarzanin kumppaniksi vaaralliselle matkalle lähtevänä amerikkalaisena diplomaattina.

Lontooseen Janensa (Margot Robbie) kanssa kotiutunut Tarzan (Alexander Skarsgård) palaa vuosien jälkeen takaisin Kongon viidakkoon.­

Vaikka elokuvan tarina ajoitetaan 1880-luvulle, sillä on yhtä vähän tekemistä historian tai ylipäänsä todellisuuden kanssa kuin millä tahansa supersankarileffalla. Jopa Disneyn taannoinen Tarzan-animaatio oli realistisempi kuin David Yatesin ohjaama uutuus.

Lähtökohtaisesti tarina Tarzanista voisi olla rasistinen, sovinistinen ja vieläpä eläinten oikeuksien puolustajia loukkaava. Näitä sudenkuoppia elokuvan tekijät yrittävät kiertää liikuttavan sinnikkäästi. Tuloksena on mauton ja hajuton elokuva.

Elokuvan kaikki eläimet on luotu digianimaation keinoin – ja se valitettavasti näkyy. Disney-yhtiön tuoreessa Viidakkokirjassa (2016) digitaalisesti luodut eläimet olivat uskottavampia jopa puhuessaan kuin Tarzanin legendan gorillat ja elefantit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?