Independence Day: Uusi uhka saa IS:n elokuvakriitikolta täystyrmäyksen: Isompaa, vaan ei parempaa - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

IS:n elokuvakriitikolta täystyrmäys Independence Dayn ”luonnottomalle” jatko-osalle: Isompaa, vaan ei parempaa

Alkuperäisen Independence Dayn tuhot toteutettiin mekaanisin trikein. Uuden uhkan digitaalitehosteet eivät tavoita alkuperäisen uskottavuutta.

Independence Dayn jatko-osan erikoistehosteet ovat näyttävät. Alienit iskevät muun muassa Lontooseen.­

29.6.2016 16:01

Ne tulevat taas. Kahdenkymmenen vuoden takaisesta elokuvasta Independence Day – Maailmojen sota tutut avaruusniljakkeet palaavat tuhoamaan planeettaamme.

Independence Day: Uusi uhka on harhaanjohtava nimi elokuvalle, jossa lähes kaikki juonikaavasta päähenkilöihin on tuttua ja ennen nähtyä. Ohjauksestakin vastaa sama Roland Emmerich, joka saavutti uransa lakipisteen alkuperäisellä Independence Day -leffalla.

No jos ei uutta, niin ainakin isompaa. Hyökkääjien avaruusalus on entistä jättimäisempi ja sen aiheuttama tuho – no, tehän arvaattekin.

Eroa entiseen on myös erikoistehosteissa. Edellisessä leffassa tuhon visiot toteutettiin vielä pääosin perinteisellä pyrotekniikalla ja mekaanisin trikein. Jatko-osassa kaikki hoituu luonnollisesti digitaalitekniikan keinoin – tai pikemminkin luonnottomasti, sillä tulos ei miltään osin tavoita edes edeltäjänsä uskottavuutta.

Alkuperäisen elokuvan keskeisistä näyttelijöistä palaavat alien-jahtiin ainakin Jeff Goldblum, Bill Pullman, Judd Hirsch ja Brent Spiner. Yksi on joukosta poissa: Will Smithiä ei näy. Hänen poissaoloaan paikkaavat Liam Hemsworth ja Jessie T. Usher nuorina pilottisankareina.

Jatko-osassa pilotin haalarin pukee ylleen muun muassa Liam Hemsworth (kesk.).­

Uusia kasvoja ovat myös Charlotte Gainsbourg tiedenaisena, Sela Ward Yhdysvaltain presidenttinä ja Maika Monroe ex-presidentin tyttärenä.

Edeltäjälleen Emmerichin uutuus häviää myös huumorissa, joka teki alkuperäisestä Independence Daysta viihdyttävän kaikista tarinan typeryyksistä huolimatta. Jatko-osassa käsikirjoituksen kömmähdyksiä ei pehmennä mikään.

Eihän Independence Day – Uusi uhka toki yritäkään olla enempää kuin elokuvallista pikaruokaa. Sellaisenakaan se ei erotu edukseen Hollywoodin liukuhihnalla.

Bill Pullman palaa alkuperäisestä elokuvasta tuttuun rooliinsa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?