Pikku prinssi -satu ensimmäistä kertaa animaatioksi – lue IS:n arvio Antoine de Saint-Exupéryn pienoisromaaniin perustuvasta elokuvasta. - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Rakastettu Pikku prinssi -satu ensimmäistä kertaa animaatioelokuvaksi – lue IS:n arvio

Lentäjän ja pikku prinssin kohtaaminen on animaatioelokuvassa tiivistetty muutamaan katkelmaan.

Lentäjän ja pikku prinssin kohtaaminen on animaatioelokuvassa tiivistetty muutamaan katkelmaan.

Julkaistu: 10.6.2016 10:10

Ranskalaisen Antoine de Saint-Exupéryn kuuluisan pienoisromaanin ympärille on elokuvassa rakennettu uusi kehystarina.

Ranskalaisen Antoine de Saint-Exupéryn kuvitettu pienoisromaani Pikku prinssi (1943) on rakastetuimpia ja eniten käännettyjä kirjoja maailmassa. Siitä on tehty lukemattomia sovituksia eri taidemuodoissa, mutta vasta nyt sen pohjalta on valmistunut ensimmäinen animaatioelokuva.

Ranskassa tuotettu mutta amerikkalaisen Mark Osbornen ohjaama Pikku prinssi käyttää Saint-Exupéryn kirjaa vain lähtökohtana ja rakentaa sen ympärille täysin uuden kehystarinan. Näin elokuva onnistuu säilyttämään yllätyksellisyytensä ja välttyy päätymästä pelkäksi kirjan kuvitukseksi.

Elokuvan päähenkilö on nimettömäksi jätetty pikkutyttö, jolle hänen kunnianhimoinen äitinsä on laatinut minuutintarkan päiväohjelman vuodeksi eteenpäin. Tytön opiskelulle pyhitettyjä kesäpäiviä alkaa häiritä naapurissa asuva omalaatuinen lentäjäveteraani, josta tulee vähitellen hänen ainoa ystävänsä.

Kirjasta tuttu tarina lentäjän ja pikku prinssin kohtaamisesta on tiivistetty elokuvassa muutamaan katkelmaan, jotka digianimaationa toteutetun kehystarinan vastapainoksi on tehty perinteisenä esineanimaationa. Kirjan tunnetuimmat kohtaukset ja repliikit ovat sentään mukana.

Vaikka Saint-Exupéryn Pikku prinssiä kutsutaan usein lastenkirjaksi, sen filosofiset teemat ovat huomattavan aikuisia. Yksinäisyys ja rakkaus, lapsuus ja aikuisuus, järki ja mielikuvitus ovat myös elokuvan kantavia teemoja.

Antoine de Saint-Exupéryn kirjan teemat ovat huomattavan aikuisia.

Antoine de Saint-Exupéryn kirjan teemat ovat huomattavan aikuisia.

Viimevuotisen Pixar-animaation Inside Out – mielen sopukoissa tavoin Pikku prinssi onkin yhtä antoisa aikuis- kuin lapsikatsojalle.

Erittäin nokkelasti käynnistyvä elokuva menettää vähän lumovoimaansa loppua kohden.

Tytön ja ketun monivaiheinen lentomatka tuttujen hahmojen uudelleenkohtaamisineen alleviivaa tarpeettomasti sen sinänsä viisasta sanomaa. Sen onnellisesta lopetuksesta myös puuttuu kirjan kipeä haikeus.

Tuoreimmat osastosta