Ennakkoluulot kehitysvammaisista murtuvat koskettavasti – lue IS:n arvio draamasta Aerobics – A Love Story - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Ennakkoluulot kehitysvammaisista murtuvat koskettavasti – lue IS:n arvio draamasta Aerobics – A Love Story

Ruotsalaisohjaaja Anders Runen esikoispitkä elokuva kuvaa yksinäisiä ihmisiä eikä tee kehitysvammasta numeroa.

Maria (Martina Nyström) ja Janne (Victor von Schirach) etsivät läheisyyttä.­

16.5.2016 10:04

Läheisyyden tarve yhdistää meitä kaikkia, riippumatta iästä, ammatista, asemasta, saavutuksista – tai kehitysvammaisuuden asteesta. Hellyttävän ruotsalaiselokuvan Aerobics – A Love Story sanoma on sekä koskettavan kouriintuntuva että ennakkoluuloja murentava.

Sen päähenkilöt Maria ja Janne ovat molemmat yksinäisiä, arjen takaiskujen haavoittamia ja muiden syrjään sysäämiä ihmisiä, jotka tavattuaan näkevät toisissaan itsensä. Kumpikin kaipaa rakkautta, kosketusta ja lähellä olemista.

He ovat myös kehitysvammaisia – Janne vain hyvin lievästi, jos sitäkään, Maria hivenen enemmän – mutta käsikirjoittaja Niklas Holmgren ja realistisia kohtauksia varmalla otteella kuljettava esikoisohjaaja Anders Rune eivät ole valinneet tätä tarinan ensisijaiseksi lähtökohdaksi. Kehitysvamma on osa Marian elämää, mutta se ei määritä häntä ihmisenä – paitsi silloin, kun hän joutuu muiden ennakkoluulojen ja holhouksen armoille.

Muutamien hallitsevien eleiden päälle luomissaan päärooleissa Marina Nyström ja Victor von Schirach näyttävät, ettei Mariaa ja Jannea pidä aliarvioida, eikä kehitysvammasta tarvitse tehdä numeroa. Sisartaan rakastava mutta läheisyydenkaipuustaan kärsivä nainen sekä ylisuuria unelmia oman tv-ohjelman tekemisestä elättelevä surullinen mies saavat toisistaan iloa ja arkeensa merkityksellisyyttä.

Jannea (Victor von Schirach) ja Mariaa (Martina Nyström) ei pidä aliarvioida.­

Konstailemattoman elokuvan ainoa heikkous on juoni, joka sysää ensionnen jälkeen parin tielle tavattoman kaavamaisen esteen. Käänteen uskottavuus kärsii, kun Marian uurastavaa ja hyvää tarkoittavaa Helen-siskoa esittävälle Madeleine Martinille ei ole annettu tarpeeksi kohtauksia hahmonsa tunne-elämän pohjustamiseksi.

Marian ja Jannen lämpimät henkilökuvat kantavat onneksi senkin yli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?