Näin Rovio olisi voinut välttää Angry Birds -animaation rasismitulkinnat

Kyllä, Angry Birds -elokuvan juoni on helppo tulkita rasistiseksi. Rovio ei hoksannut kaikkia Hollywoodin oppeja, kirjoittaa elokuvakriitikko Taneli Topelius.

Jännite Red-linnun ja heidän saarelleen saapuvien possujen välillä kiristyy.

13.5.2016 7:04

Kiusallista. Angry Birds -elokuvan (lue IS:n arvio animaatiosta) ensi-ilta on tänään perjantaina, mutta elokuvaa on ehditty jo tulkita sekä Suomessa että maailmalla rasistiseksi.

Se ei ole mukava leima koko perheen mukaansatempaavalle animaatioseikkailulle, josta piti tulla Hollywoodin avulla Suomen uusi ylpeys, sukupolvet yhdistävä kokemus, ilmastonmuutoksen vastaisen kampanjan symboli sekä osoitus Rovio-pelitalon osaamisesta ja kunnianhimosta.

Kyse on siis tulkinnoista. Hankalinta syytöksissä on, että jokaisella katsojalla on oikeus omiin tulkintoihinsa – ja Angry Birds -animaation juoni todella tarjoaa helpot aseet nähdä sen tarina ja hahmot ennakkoluuloisin, maahanmuuttajavastaisin, terroristeja kaikissa muukalaisissa näkevin rasistisin silmälasein.

Laivalasteittain petollisia possuja

Juonen lähtökohta on lainattu Rovion hittipeleistä, joissa ammutaan vihaisia lintuja kohti ilkeiden possujen rakennelmia. Elokuvassa kärjistys on viety pidemmälle.

Hyväntahtoisten lintujen saarelle saapuu laivalasteittain vihreitä possuja, jotka ensin teeskentelevät olevansa ystäviä. Päähenkilö, vihanpuuskia saava Red-lintu, tajuaa kuitenkin muukalaisten petollisuuden: oikeasti he ovat saapuneet räjäyttämään lintusaaren kulttuurin sekä varastamaan ja syömään heidän munansa – eli lintujen poikaset.

Vihreät possut saapuvat lintujen saarelle räjähdelaatikoiden kera.

Red näyttää olevan siis ihan oikealla asialla, kun hän kokee maahanmuuttajat uhkana. Se tekee hänestä elokuvan sankarin.

Elokuva ei ota yksiselitteisesti kantaa

Rasismi ei varmastikaan ole ollut Rovion tarkoitus, eikä se ole ainoa tapa tulkita elokuvaa – eikä minusta edes paras.

Vauhdikkaan seikkailun lomassa ehditään käsitellä myös vihanhallintaa, vaikeiden tunteiden rakentavaa kanavoimista sekä erilaisuuden tärkeyttä ja sen hyväksymistä.

Angry Birds -elokuva käsittelee myös erilaisuuden tärkeyttä ja sen hyväksymistä.

Euroopan pakolaiskriisin keskellä, maahanmuuttajien oikeuksia puivassa kiristyneessä poliittisessa ilmapiirissä ei kuitenkaan ole kaukaa haettua, että joku voi tulkita vihaisten lintujen yhteenoton possujen kanssa antavan siunauksen ja oikeutuksen muukalaisvihalle.

Angry Birds -elokuvan isoin ongelma on, että käsikirjoitus ei yksiselitteisesti ota kantaa rasismia ja viharikoksia vastaan.

Hollywood tietää vastalääkkeen

Hollywoodissa on jo kauan tiedetty, mikä on paras vastalääke epätoivottuja tulkintoja ja etukäteen hoksattuja sudenkuoppia vastaan.

 Kiusalliset kysymykset kannattaa kirjoittaa tarinaan mukaan – ja teilata ne itse.

Uudessa Marvel-seikkailussa Captain America: Civil War (2016) vierailevat liki kaikki aiempien Avengers-elokuvien supersankarit, paitsi Hulk ja Thor. Repliikeissä korostetaan, että muutkin sankarit ihmettelevät heidän poissaoloaan.

Captain America: Civil War -seikkailun sankarijoukosta puuttuvat Thor ja Hulk, jotka yleensä on totuttu näkemään Avengers-joukon mukana.

Deadpoolin (2016) rääväsuinen toimintasankari puolestaan vääntää läpi elokuvan rajuja itseironisia vitsejä muun muassa elokuvan budjetin pienuudesta.

Jos jokin piirre elokuvassa voi kirvoittaa kiusallisia kysymyksiä, se kannattaa kirjoittaa tarinaan mukaan – ja sen jälkeen teilata se itse.

Angry Birds -elokuvan levittäjänä on viihdejätti Sonyn omistama iso Hollywood-studio Columbia Pictures, mutta joku selvästi unohti katsoa elokuvan Euroopan nykytilanteen läpi.

Kotka on kiusallinen symboli

Ennakkoluulojen valheellisuuttakin kyllä käsitellään. Seikkailun puolivälissä tavataan Mahtikotkaksi kutsuttu jättilintu, jota Red on ihaillut lapsuudesta saakka.

Heti ensikohtaaminen Mahtikotkan kanssa todistaa, että sankaruus on katoavaista. Vahinko vain, että Mahtikotkan hahmon voi myös tulkita esittävän sotakoneistollaan mahtailevaa Yhdysvaltoja. Vielä pahempaa: myös natsit käyttivät kotkaa aikoinaan vaakunoissaan.

Kunpa Angry Birds -animaation tekijät olisivat ehtineet nähdä Disneyn verrattoman poliisiseikkailun Zootropolis – eläinten kaupunki (2016) ennen oman elokuvansa viimeisen version hyväksymistä.

Zootropoliksen juoni eri eläimiin liitetyistä stereotypioista – ja ennakkoluulojen vahingollisuudesta – on erinomainen esimerkki siitä, miten koko perheen seikkailussa voidaan ottaa vahvasti kantaa rasismia vastaan.

Disneyn Zootropolis-elokuva ottaa seikkailun lomassa voimakkaasti kantaa ennakkoluuloja sekä rasismia vastaan.

Lue Ilta-Sanomien arvio Angry Birds -elokuvasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?