Angry Birds -elokuva ajautui keskelle rasismikohua – nyt puhuu Rovion toimitusjohtaja: ”Meistä tämä on outoa”

Perjantaina ensi-iltansa saava Angry Birds -elokuva on herättänyt runsaasti kansainvälistä huomiota.

12.5.2016 16:17

SUOMALAISEN Rovion ylpeys, vihaiset linnut eli maailmanlaajuiseksi menestystarinaksi laajentunut Angry Birds -peli, nähdään nyt myös valkokankaalla.

Angry Birds -elokuva saa ensi-iltansa perjantaina, ja se on jo ennakkoon – kenties hieman yllättäen, onhan kyseessä lastenelokuva – joutunut kyseenalaisten juonitulkintojen kohteeksi. Kansainvälisillä keskustelupalstoilla on spekuloitu jo alkuvuodesta lähtien siitä, onko elokuvan juonessa rasistisia tai maahanmuuttovastaisia piirteitä.

Animaatiossa päähahmo suhtautuu alusta alkaen epäluuloisesti lintujen saarelle saapuneita possuja kohtaan, vaikka tulokkaat käyttäytyvätkin alkuun sopuisasti.

Lopulta tilanne kärjistyy, ja possujen tarkoitusperät alkavat paljastui muillekin linnuille. Lopulta tilanne ajautuu taisteluksi.

  • Katso elokuvan toinen traileri jutun yläpuolelta.

KESKUSTELUPALSTOJEN ja blogien lisäksi myös ulkomaiset lehdet ovat tarttuneet arvioissaan rasismitulkintaan. Esimerkiksi australialaisen The Sydney Morning Herald -lehden kriitikko nostaa arviossaan esille asian.

– Voisi väittää, että juonessa on ikävä kyllä mahdollisuuksia ruokkia maahanmuuttopelkoja, mutta toisaalta se voidaan myös nähdä vertauskuvana siirtomaa-ajan valloituksille.

Myös suomalainen elokuvatoimittaja Kalle Kinnunen näkee elokuvassa selkeän mahdollisuuden rasismitulkinnalle.

– Tämä on tarina omavaraisesta lintukodosta sekä pahantahtoisista maahantunkeutujista, possuista. --- Vihaa puhkuva, yhteisön ulkopuolelle ajautunut maahanmuuttokriitikko on oikeassa: laivalla saapuneet ”ne” ovat troijan hevosia, Kinnunen kirjoittaa Suomen Kuvalehden blogissaan.

ROVION toimitusjohtaja Kati Levoranta tyrmää juonitulkinnan suoralta kädeltä.

– Meistä on outoa, että näin on ylipäätään päässyt käymään, Levoranta sanoo.

– Jokainenhan saa tehdä kaikennäköisiä tulkintoja mistä milloinkin haluaa, mutta meistä tämä on sangen outoa.

Levoranta ei halua ottaa kantaa siihen, onko yhtiö ryhtynyt toimiin juoniväitösten suhteen.

– Toki valvomme omia oikeuksiamme ja tapauskohtaisesti puutumme, jos on joitakin immateriaalioikeuksien rikkomisia, hän muotoilee.

Levorannan mukaan elokuvan sanoma on täysin toinen, kuin rasismikohua nostattaneet kommentoijat ovat esittäneet.

– Voi olla erilainen ja silti ikään kuin voidaan olla ystäviä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?