Ajoiko aika jo Angry Birdsien ohi? Kriitikko vastaa – ”Suomalaisuutta elokuvasta on turha etsiä”

Perjantaina 13. päivä ensi-iltaan tulevan, Suomessa ideoidun Angry Birds -elokuvan tekijöillä on kokemusta Disneyltä, Warner Brosilta ja Simpsonit-sarjasta.

11.5.2016 12:02

Joko aika ajoi Suomen viime vuosien pelihittiylpeyden eli Angry Birds -hahmojen ohi? Tätä on kyselty tiuhaan tänä keväänä, kun pelitalo Rovio ja maailmanlaajuinen viihdejätti Sony ovat rummuttaneet vihaisten lintujen pohjalta luotua suuren rahan animaatioseikkailua.

Elokuvan nähtyä vastaus on selvä: ei missään nimessä – ja voi hyvin olla, että tästä Angry Birdsien iso tarina vasta alkaa. Angry Birds -elokuva on värikäs ja vauhdikas koko perheen seikkailu, jonka yltäkylläisen rönsyilevään maailmaan tempautuu mielellään mukaan.

Katso yltä Angry Birds -elokuvan traileri.

Vaikka sen perustana ovat olleet Rovion kotimaiset rahat ja pohjaidea, lopputulos on täysiverinen Hollywood-animaatio, jonka käytännön tekijöiden taidot ovat peräisin muun muassa Disneyltä (ensikertalaisohjaaja Clay Kaytis), Warner Brosilta (toinen ohjaaja Fergal Reilly) ja Simpsonit-sarjasta (kokenut komediakäsikirjoittaja Jon Vitti).

Heidän luotsaamansa tarina on puitteiltaan yksinkertainen, mutta sen sisälle on istutettu tiheään hupaisaa tilannekomiikkaa, nokkelia sanaleikkejä sekä paljon viittauksia muihin elokuviin ja ilmiöihin.

Elokuvassa on maltettu myös keskittyä päähenkilöön, versiosta riippuen koomikko Jason Sudeikisin tai Munamies Riku Niemisen äänellä puhuvaan eristäytyneeseen Red-lintuun, joka hankkii ainoat kaverinsa vihanhallintakurssin muista osallistujista.

Sakke ja Red tutustuvat vihanhallintakurssilla.

Red on angry bird, kirjaimellisesti, ja samalla asialla on elokuvakin: sen mukaan vihastuminen ja suuttuminen ovat ihan sallittuja tunteita, kunhan ne suuntaa rakentavasti. Angry Birds -elokuva ei ole psykologiselta otteeltaan Pixarin Inside Out – Mielen sopukoissa -seikkailun (2015) veroinen, mutta jatkaa samaa teemaa.

Pääjuoni taas sivuaa Disneyn Zootropolis – eläinten kaupunki -elokuvan (2016) tapaan ennakkoluuloja, tosin huomattavasti sitä yksipuolisemmin. Kun lintujen saarelle saapuu salamyhkäisiä possuja, Red suhtautuu heihin heti varauksella, vaikka possut tekeytyvät ystäviksi.

Angry Birds -pelien pelaajat tietävät Redin olevan tietenkin oikeassa. Monet muutkin peleistä tutut yksityiskohdat on nivottu mukaan veikeästi, vaikka lopun taistelusta on vaarassa tulla pelkkä luettelo lintujen erilaisista taistelutaidoista.

Possut esittäytyvät ystävinä, mutta Red-lintu epäilee heillä olevan taka-ajatuksia.

Suomalaisuutta elokuvasta on turha etsiä, ellei lintujen lopun yhteisrintamasta possuja vastaan halua välttämättä etsiä talvisotahengen vertauskuvaa.

Kaikki alkuperäisversion sanalliset vitsit eivät ole taipuneet kunnolla suomenkieliseen versioon. Onneksi käännökseen on poimittu mukaan useampi tiu myös kotimaisia sanaleikkejä.

Angry Birds -elokuva

Ohjaus: Fergal Reilly & Clay Kaytis.

Alkuperäisinä ääninä: Jason Sudeikis, Josh Gad, Danny McBride.

Suomalaisina ääninä: Riku Nieminen, Antti Lang, Joonas Saartamo.

Juoni: Red-lintu epäilee kylään saapuneilla possuilla olevan taka-ajatuksia.

Ensi-ilta: Perjantaina 13. toukokuuta 2016.

IS-arvio: 3/5 tähteä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?