Nälkämaan sampo -dokumentti kuuntelee Talvivaaran vastustajia – ja osoittaa heidän olleen oikeassa – lue IS:n arvio elokuvasta - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Dokumentti kuuntelee Talvivaaran vastustajia – ja osoittaa heidän olleen oikeassa – lue IS:n arvio Nälkämaan sampo -elokuvasta

Hirtehinen, surullinen ja ällistyttävä dokumentti kertoo Talvivaaran historian luontoaktivistien ja paikallisten asukkaiden näkökulmasta.

Dokumentti Nälkämaan Sampo seuraa Talvivaaran kaivoksen vaiheita ympäristöä puolustavien aktivistien näkökulmasta.­

6.5.2016 15:56

Ylimielisiä letkautuksia, vähätteleviä sivalluksia ja suoranaista valehtelua.

Talvivaaran kaivoksen riskejä ja toimintaa arvostelleet aktivistit ovat viime vuosina saaneet päälleen ankaria ryöpytyksiä muun muassa Talvivaaran työntekijöiltä, kaivosteollisuuden etuja ajavilta lobbareilta ja jopa Talvivaaraa valvovilta viranomaisilta.

Kielenkäytön epäreiluus käy väkevästi ilmi Mika Koskisen ohjaamasta dokumenttielokuvasta Nälkämaan Sampo. Koskisen ja kuuden muun kuvaajan vuodesta 2010 alkaen taltioima materiaali seuraa sekä huolestuneita luonto- ja paikallisaktivisteja että Talvivaara-hankkeen puolustajia, ja poimii esiin sananvaihtojen helmet.

Tuloksena on hieman hajanainen mutta hirtehinen dokumentti, joka on yhtä aikaa surullinen ja ällistyttävä – ja täynnä hiljaista mustaa huumoria.

Kaivoksen ja sen valumavesien läheisyydessä Sotkamossa asuvat, oikeuksiaan puolustaneet paikalliset on ehditty moneen kertaan leimata viherpiipertäjiksi ja kylähulluiksi.

Ongelmana Talvivaaran lobbareiden kannalta on vain ollut se, että nämä ”kylähullut” ovat olleet koko ajan oikeassa – jo kauan ennen kuin kaivoksen aiheuttamien luontotuhojen laajuus alkoi paljastua suurelle yleisölle.

Dokumentti käy läpi Talvivaaran kaivoksen aiheuttamaa tuhoa alueen luonnolle.­

Markku Heikkisen ohjaamaan kylmäävään dokumenttiin, Talvivaaran vaiheita työntekijöiden näkökulmasta kartoittaneeseen Talvivaaran miehiin (2015) sekä Pekko Pesosen ja Aleksi Salmenperän intensiiviseen jännityselokuvaan Jättiläinen (2016, lue IS:n arvio elokuvasta) verrattuna Nälkämaan Sampo tuntuu osittain toistolta, eikä se kerro tapahtumista tasapuolisesti. Aktivistien äänen korostuminen on teollisuuden hallitseman julkisuuden jälkeen silti ansaittua vaihtelua.

Päivämäärien puuttumisen vuoksi elokuva edellyttää Talvivaaran vaiheista hieman etukäteistietoja. Niiden päälle Nälkämaan Sampo piirtää kuitenkin rajun kuvan valtion syliin ajautuneesta ison rahan tappiohankkeesta, jonka surulliselle tarinalle Sotkamon alueella ei näy loppua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?