Taneli Topeliuksen kommentti: Olisiko Luokkakokouksen pitänyt sittenkin saada Jussi-ehdokkuuksia? - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Olisiko Luokkakokouksen pitänyt sittenkin saada Jussi-ehdokkuuksia?

Kuvituskuva
Julkaistu: 19.3.2016 9:24

Puoli miljoonaa katsojaa saanut Luokkakokous oli täynnä alapäähuumoria, äijäörvellystä ja kiusallisen noloja tilanteita – ja jäi ilman Jussi-ehdokkuuksia. Yhdeksän ehdokkaan rohmu Häiriötekijä sisältää kuitenkin kaiken sen ja vielä rajumpaakin komiikkaa, kirjoittaa Ilta-Sanomien elokuvakriitikko Taneli Topelius.

Viime vuoden kotimaisten elokuvien suurimmasta menestyjästä ei ole mitään epäselvyyttä. Alapäähuumorilla ladattu äijäkomedia Luokkakokous keräsi elokuvateattereissa 505 376 katsojaa – ja lisää myyntitallenteena.

Jaajo Linnonmaan panokohtaukset, Sami Hedbergin ryhmäseksileikit ja Aku Hirviniemen pallien jäämisen saunan lauteiden väliin näki siis jo valkokankaalta joka 11. suomalainen.

Taneli Mustosen ohjaama Luokkakokous ei missään nimessä ole tyypillistä Jussi-palkintokamaa, mutta kuuluin ensi-illan aikoihin helmikuussa 2015 niihin harvalukuisiin elokuvakriitikoihin, jotka vilpittömästi pitivät näiden keski-ikäisten reppanamiesten noloista toilailuista, oli heillä housut kintuissa tai ei.

Elokuvan aiheen huomioon ottaen suurena yllätyksenä ei tullut, että Jussi-palkintojen esivalintaraati oli toista mieltä ja jätti Luokkakokouksen ilman ehdokkuuksia.

Vai olisiko Luokkakokoukselle pitänyt sittenkin antaa Jusseissa mahdollisuus?

Häiriötekijäkin tihkuu alapäähuumoria

Katsotaanpa tämän vuoden Jussi-ehdokkaiden listaa. Eniten ehdokkuuksia, yhdeksän kappaletta, sai täysin epäsovinnainen sketsikomedia Häiriötekijä (23 740 katsojaa), jonka huumori on sysimustaa ja vitsien aihepiirit makaabereja. Aleksi Salmenperän ohjaamassa elokuvassa Elina Knihtilä paskoo alleen kuolinvuoteella, Tommi Korpela taantuu vauvan asteelle sekä rypee ympäripäissään Helsingin ydinkeskustassa.

Lisäksi Korpela nähdään nöyryyttämässä Eero Ritalaa niin monessa eri sketsissä, että siitä tulee itsessään elokuvan toistuva vitsi. Kohtaukset, joissa röyhkeä kiinteistönvälittäjä pompottaa asiakastaan tai näennäisen vaatimaton eräjorma häpäisee it-nörtin osaamisen ja miehisyyden, ovat vielä lastenleikkiä, kun niitä vertaa Häiriötekijän oksettavimpaan hetkeen, joka sisältää tuoliin sidotun miehen, veitsen ja irti leikattavan peniksen.

Yhdeksän Jussi-ehdokkuutta saaneen Häiriötekijän viiltävin kohtaus on alapäähuumoria häiritsevimmillään: Eero Ritala joutuu Tommi Korpelan käsittelyyn.

Yhdeksän Jussi-ehdokkuutta saaneen Häiriötekijän viiltävin kohtaus on alapäähuumoria häiritsevimmillään: Eero Ritala joutuu Tommi Korpelan käsittelyyn.

Häiriötekijän häiritsevimmän kohtauksen rinnalla Luokkakokouksen lauteiden väliin jäävät pallit ovat varsin pientä. Luokkakokouksen ehdokkuuksitta jättämisessä kyse ei siis voi olla siitä, että esivalintaraati olisi vierastanut alapäähuumoria, varsinkin kun Kari Ketonen nappasi itsensä naurunalaiseksi tekemisellä Jussi-ehdokkuuden kohelluskomediasarjan jatko-osasta Napapiirin sankarit 2 (398 125 katsojaa).

Rajuja kohtauksia on sitä paitsi myös vakassa Kätilö-draamassa (227 318 katsojaa), jossa Krista Kosonen näyttelee natsien tekemien ihmiskokeiden (ja jälleen Tommi Korpelan näyttelemän ihmishirviön tekojen) todistajaksi suomalaisella sotavankileirillä joutuvaa naista, sekä nuortenelokuvassa Lovemilla (2 862 katsojaa), jossa päähenkilön vanhempien rappioalkoholismia verrataan zombiksi muuttumiseen.

Krista Kosonen näyttelee Kätilössä naista, joka joutuu natsien ihmiskokeiden todistajaksi. Kätilö sai 3 Jussi-ehdokkuutta.

Krista Kosonen näyttelee Kätilössä naista, joka joutuu natsien ihmiskokeiden todistajaksi. Kätilö sai 3 Jussi-ehdokkuutta.

Silti: Napapiirin sankarit 2: kaksi ehdokkuutta. Kätilö: kolme ehdokkuutta. Lovemilla: kolme ehdokkuutta. Luokkakokous: edelleen nolla.

Taitava yleisön kosiskelu ei ole pahasta

Entä sitten puhdas yleisön kosiskelu, johon Luokkakokouksen on pääosiin valittuine suosikkikoomikoineen (Hirviniemi, Linnonmaa ja Hedberg) väitetty syyllistyneen? Sitäkään tuskin voi pitää kovin suurena rikoksena, kun katsoo, miten hyvin se toimi Jalmari Helanderin ohjaaman suuren luokan Big Game -toimintaelokuvan (130 121 katsojaa) kohdalla: kuusi Jussi-ehdokkuutta, mukaan lukien paras elokuva.

Jos elokuvan rakentaminen alusta alkaen Hollywood-mittaluokan näyttäväksi spektaakkeliksi ei ole yleisön kosiskelua, mikä sitten on? Eikä yleisön kosiskelussa todellakaan ole sinällään mitään pahaa, kun se tehdään taitavasti.

Hollywood-spektaakkelin mittoihin luotu toimintaelokuva sai 6 Jussi-ehdokkuutta. Samuel L. Jackson näyttelee suomalaismetsään päätyvää Yhdysvaltain presidenttiä ja Onni Tommila esittää häntä auttavaa suomalaispoikaa.

Hollywood-spektaakkelin mittoihin luotu toimintaelokuva sai 6 Jussi-ehdokkuutta. Samuel L. Jackson näyttelee suomalaismetsään päätyvää Yhdysvaltain presidenttiä ja Onni Tommila esittää häntä auttavaa suomalaispoikaa.

Luokkakokouksen jättimäisiä puolen miljoonan katsojalukuja ei voi tietenkään automaattisesti pitää laadun mittarina, mutta yhtä hyvin voi kysyä, ovatko sen katsojamäärä ja räkänaurattamisen lajityyppi muuttuneet palkintoehdokkaaksi asettamisen ja palkitsemisen esteeksi? Ei kai kukaan enää tosissaan ajattele niin, että suuren yleisön suosikissa täytyy automaattisesti olla jotain mätää, jonka vuoksi sitä ei voi ottaa elokuvana tosissaan?

Ennakko-oletusten ylittäminen on tietenkin vaikeaa. Jussi-ehdokkuuksien antaminen Marimekko-elämäkerralle (Armi elää!, 6 ehdokkuutta ja 39 672 katsojaa), viimeisestä Suomessa teloitetusta naisesta kertovalle dokumentille (Ompelijatar, 4 ehdokkuutta ja 1 260 katsojaa), nuorten naisten episodidraamalle (Toiset tytöt, 4 ehdokkuutta ja 2 148 katsojaa), komean näköiselle historialliselle nuortenelokuvalle (Miekkailija, 3 ehdokkuutta ja 73 130 katsojaa) tai jopa aikuisten leirihörhöilyfarssille (Viikossa aikuiseksi, 1 ehdokkuus ja 109 906 katsojaa) on huomattavasti helpompaa kuin tien raivaaminen palkintopöytään Luokkakokouksen kaltaiselle seksistiselle äijäilylle.

Jussi-ehdokkuuksia saivat myös Olkiluodon ydinvoimalan dokumentti Atomin paluu (2 ehdokkuutta ja 1 306 katsojaa), jännitysdraama Henkesi edestä (2 ehdokkuutta ja 20 860 katsojaa), dokumentti Hyvästi Afrikka (1 ehdokkuus ja 1 610 katsojaa) sekä epookkidraama Tyttökuningas (1 ehdokkuus ja 33 056 katsojaa).

Virossa kuvattu nuortenelokuva Miekkailija sai 3 Jussi-ehdokkuutta. Yksi niistä tuli Märt Avandin näyttelemälle opettajalle.

Virossa kuvattu nuortenelokuva Miekkailija sai 3 Jussi-ehdokkuutta. Yksi niistä tuli Märt Avandin näyttelemälle opettajalle.

Luokkakokous pesee Jussien pääviisikon

Olisiko Luokkakokous sitten ansainnut palkinnon jossain Jussi-kategoriassa? Saatan olla mielipiteeni kanssa yhä yksin, mutta minusta Luokkakokous toimi omana kokonaisuutenaan ja oman lajityyppinsä sisällä paljon paremmin kuin yksikään tämän vuoden viidestä parhaan elokuvan ehdokkaasta. Se on siis parempi elokuva kuin Armi elää!, Big Game, Häiriötekijä, Miekkailija tai Toiset tytöt.

Jussi-ehdokasviisikon kaikki elokuvat ovat toki kiinnostavia eri tavoin, mutta yksikään niistä ei nouse yhtä ehyeksi summaukseksi omasta aihepiiristään kuin Luokkakokous kuvaamiensa keski-ikäisten miesten epävarmuudesta, kadotetusta itsevarmuudesta ja yleisestä noloudesta.

Jaajo Linnonmaa , Aku Hirviniemi ja Sami Hedberg.

Jaajo Linnonmaa , Aku Hirviniemi ja Sami Hedberg.

Entä näyttelijät? Niin osuvia kuin Hirviniemi, Linnonmaa ja Hedberg kärjistetyissä rooleissaan ovatkin, heidän suorituksiaan en nostaisi karikatyyrisyyden vuoksi palkinnoille, enkä Mustosen sinänsä sujuvaa ohjaustakaan. Jos Jusseissa sen sijaan jaettaisiin erikseen parhaan sovitetun käsikirjoituksen palkinto kuten Oscareissa, tanskalaisesta Klassefesten-elokuvasta (2011) sovitettuna napakkana komediana voinut hyvinkin olla sen arvoinen.

Luokkakokouksen yhtenä isona ansiona kun oli juuri se, mikä monesta suomalaisesta elokuvasta (ja jopa monesta tämän vuoden Jussi-ehdokkaasta) yhä puuttuu: viimeisen päälle, moneen kertaan ja tarpeeksi monen kirjoittajan voimin timantiksi hiottu käsikirjoitus.

Jussi-gaala 2016 esitetään lauantaina 19.3. Teema-kanavalla klo 21.00 suorana lähetyksenä.

Katso kaikki tämän vuoden Jussi-ehdokkaat täältä. Luokkakokous-elokuvan arvion voit lukea täältä. Lue Jussi-ehdokkaiden arviot: Häiriötekijä, Napapiirin sankarit 2, Kätilö, Lovemilla, Big Game, Armi elää!, Ompelijatar, Toiset tytöt, Miekkailija, Viikossa aikuiseksi, Atomin paluu, Henkesi edestä ja Hyvästi Afrikka.

Katsojaluvut ovat Suomen elokuvasäätiön keräämiä lukuja: Kotimaisten elokuvien katsojaluvut 2015 ja Kotimaisten elokuvien katsojaluvut 2016.

Tuoreimmat osastosta