Parasta Disneytä sitten Frozenin – lue IS:n arvio animaatioseikkailusta Zootropolis – eläinten kaupunki

Julkaistu:

Elokuva-arvio
Disney palaa – kahden vuosikymmenen jälkeen – animoitujen eläinseikkailujen kuninkaaksi. Ajankohtainen tarina käsittelee ennakkoluuloja ja syrjintää.
Zootropolis – eläinten kaupunki on yhtiön oman animaatiopajan ensimmäinen pelkkien eläinhahmojen ympärille kehittelemä täysosuma sitten uraauurtavan Leijonakuninkaan (1994). Se on myös parasta, mitä Disneyllä on piirretty prinsessasadut uuteen uskoon laittaneen Frozen – huurteisen seikkailun (2013) jälkeen.

Zootropoliksen tyyli tosin muistuttaa Bambin (1942) ja Viidakkokirjan (1967) kaltaisia Disneyn omia eläinklassikkoja vain viitteellisesti. Sitäkin enemmän esikuvana näyttävät olleen kilpailijoiden tekemät kaupunkiseikkailut, erityisesti Dreamworksin riemukas Madagascar-sarja (2005–2014), jonka hauskat, mutta näsäviisaat päähenkilöt Zootropolis pesee vielä ihastuttavammilla ja nenäkkäämmillä eläinhahmoillaan.

Nykyajasta kertoo, että Zootropoliksessa viidakko ja jäätikkö ovat vain New Yorkin kaltaisen jättiläiskaupungin kaupunginosia.

Sankari on kaikkien aliarvioima pienikokoinen tyttöpupu, joka päättäväisyytensä ansiosta saa pestin suurkaupungin ensimmäisenä kanikonstaapelina.


Äärimmäisen iso aihe: syrjintä

Eddie Murphyn ja Nick Nolten varassa kulkenutta toimintakomediaa 48 tuntia (1982) nokkelasti versioiden kokematon Judy-pupu nappaa avukseen suulaan katuhuijarin, kaikki niksit tuntevan Nick-ketun.

Hyväntahtoisen ja naiivin optimismin sekä kyynisen elämänkokemuksen törmääminen synnyttää herkullisen jännitteen, jota itse tarinakin heijastelee.

Vauhdikkaan elokuvan aihe on äärimmäisen iso ja tärkeä: syrjintä. Vaikka kaikki eläimet elävät Zootropoliksessa rinta rinnan biologiset saalistusviettinsä karistaneina, petoeläimiksi syntyneet kärsivät silti muiden ennakkoluuloista.

Kadonneita eläimiä etsivän Judyn suurin oppitunti komeasti animoiduissa maisemissa etenevien tutkimustensa kuluessa onkin yleistysten tekemisen vaarallisuus. Kaikkia on kohdeltava omien tekojensa, ei rotunsa tai taustansa mukaan.

Zootropolis – eläinten kaupunki

Ohjaus: Byron Howard, Rich Moore & Jared Bush.

Alkuperäisäänet: Ginnifer Goodwin, Jason Bateman, Idris Elba.

Suomalaiset äänet: Iina Kuustonen, Ilkka Villi, Veeti Kallio.

Juoni: Poliisipupu ja viekas kettu tutkivat kadonneiden eläinten tapausta.

IS-arvio: 4/5 tähteä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt