The Green Inferno ”ei missään nimessä sovi herkkähermoisille” – lue IS:n arvio Eli Rothin kannibaalielokuvasta - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

”Ei missään nimessä sovi herkkähermoisille” – lue IS:n arvio Eli Rothin kannibaalielokuvasta The Green Inferno

Amy (Kirby Bliss Blanton) tapaa ihmissyöjät.

Amy (Kirby Bliss Blanton) tapaa ihmissyöjät.

Julkaistu: 5.2.2016 8:10

Hostel-kauhufilmeistä tunnettu ohjaaja Eli Roth teki kunnianosoituksen italialaiselle 1970- ja 1980-luvun ihmissyöntikauhulle.

Ihminen on ihmiselle peto, etenkin sadistisissa kauhuelokuvissa, joissa päähenkilöitä ovat viime vuosina vainonneet vuoroin psykopaattitappajat, vuoroin tunnekylmät kiduttajat. The Green Infernon ohjaaja Eli Roth on hakenut innoituksensa hieman kauempaa, 1970- ja 1980-luvun italialaisista kannibaalielokuvista, ja tekee sen – yllättävää kyllä – hyvällä maulla.

Kahdessa Hostel-elokuvassa (2005 ja 2007) kidutuskauhua viljellyt Roth tietää hyvin, mitä kannibaaligenreen kuuluu, ja antaa sen näkyä. The Green Infernossa elävää ihmisruhoa kohdellaan teuraana, jonka silmien ulos kaivaminen ja raajojen silpominen on vasta alkua. Tämä filmi ei missään nimessä sovi herkkähermoisille.

Verisen lajityypin harrastajille Roth on jättänyt kuitenkin paljon herkullisia täkyjä. Hän ohjaa vakavissaan, mutta ei kuivakasti. Mausteena on iso hyppysellinen ironiaa: tietenkin päähenkilöiksi valikoituu hyvää tarkoittavia nuoria opiskelija-aktivisteja, jotka kohtaavat loppunsa juuri siinä intiaanikylässä, jota he ovat tarkoittaneet puolustaa.

Ihmissyöjäheimon vanhin (Antonieta Pari) tervehtii vangiksi saatuja nuoria opiskelijoita.

Ihmissyöjäheimon vanhin (Antonieta Pari) tervehtii vangiksi saatuja nuoria opiskelijoita.

Lorenzo Izzo näyttelee aktivistiksi halajavaa Justinea naiiviuden ja sisukkuuden puoleensavetävällä yhdistelmällä ja tekee selväksi, että hän vain hakee hyväksyntää – väärästä paikasta.

Kun opiskelijat sitten 45 minuutin jälkeen päätyvät kannibaalien kynsiin, Roth räväyttää esiin filmin todelliset teemat, jotka ovat Walking Dead -sarjan aikakaudella hyvinkin tuttuja: intiaanit kuvataan toki epäkorrektisti pedoiksi, mutta länsimaiseen sivistykseen vetoavat ahneet teeskentelijät eivät välttämättä ole sen parempia.

Kannibalismin keinot vain vaihtelevat.

Tuoreimmat osastosta