IS:n arvio: Talvivaaraa kuvaava Jättiläinen näyttää, miten hyvä veli -verkostot jyräävät - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

IS:n arvio: Talvivaaraa kuvaava Jättiläinen näyttää, miten hyvä veli -verkostot jyräävät

– Jättiläisen huomio pysyy tiukasti siinä, miten taloudellis-poliittisia päätöksiä Suomessa tehdään, kirjoittaa IS:n kriitikko Tarmo Poussu.

Peter Franzén ja Joonas Saartamo ovat Jättiläisen päärooleissa.­

22.1.2016 10:03

ALEKSI Salmenperän ohjaama Jättiläinen on harvinaisuus suomalaisessa elokuvassa. Se on älykäs, yhteiskunnallisesti ja psykologisesti teräväkatseinen jännäri, jonka tarina on sekä ajankohtainen että vahvasti todellisuuteen ankkuroituva.

Pekka Pesosen kirjoittama Jättiläinen kertoo Talvivaaran kaivoksen katastrofaalisen tarinan kulissien takaisten päättäjien ja sisäpiiriläisten näkökulmasta. Sen henkilöistä ja tapahtumista osa on todellisia ja osa keksittyjä.

Elokuvan päähenkilö on Joonas Saartamon vakuuttavasti esittämä Jussi, Pohjois-Suomen aluehallintoviraston nuori ja idealistinen virkamies. Peter Franzén esittää viraston taitavasti taktikoivaa johtajaa, jonka pelinappulaksi Jussi tajuaa joutuneensa.

Elokuvan kolmanneksi päähenkilöksi nousee Jani Volasen ilmiömäisesti tulkitsema Pekka Perä, jonka määrätietoisuus ja pelottava manipulaatiokyky ajaa Talvivaara-hankkeen läpi kaikkien esteiden hyvin tiedossa olevista riskeistä huolimatta. Kunnes on liian myöhäistä kääntyä.

Jani Volanen esittää Pekka Perää.­

Pienemmissä rooleissa tekevät erinomaista työtä Pertti Sveholm, Saara Kotkaniemi ja Leea Klemola.

Jättiläisen näkökulma on tiukasti rajattu. Sen henkilöistä Jussi on ainoa, jonka yksityiselämästä kerrotaan mitään. Sekin vähä tuntuu tässä yhteydessä tarpeettomalta. Elena Leevellä on elokuvan epäkiitollisin rooli Jussin vaimona, jonka ainoa tehtävä on katsoa töihinsä uppoutunutta miestään anovasti.

Jättiläinen ei esittele Talvivaaran ympäristövaikutuksia tai niistä kärsiviä ihmisiä. Sen huomio pysyy tiukasti siinä, miten taloudellis-poliittisia päätöksiä Suomessa tehdään. Se näyttää, miten hyvä veli -verkostot ajavat yli lakien ja säädösten. Avointa lahjontaa suomalainen korruptio ei edes tarvitse, sillä ”me kaikkihan olemme tässä samalla puolella”, kuten Franzénin elokuvassa toistama avainrepliikki kuuluu.

Jättiläisen käsikirjoitus on erinomaisesti jäsennelty. Sen byrokratian viidakoissa monipolvisesti puikkelehtiva tarina pysyy jäntevänä ja ymmärrettävänä. Inhimillisen draaman ydinmehuja Jättiläiseen ei sen lähestymistavasta johtuen ole kovin paljon siunaantunut. Se on vahvan elokuvan valitettava heikkous, joka saattaa koitua kohtalokkaaksi kassaluukuilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?