Elokuvan taustalla Steve Jobsin suurin virhe – eikä se liittynyt Mac-tietokoneisiin – lue IS:n arvio

rac

Julkaistu:

Elokuva-arvio
Michael Fassbender näyttelee komeasti, mutta Steve Jobsista kertovan elokuvan tähti on Aaron Sorkinin kirjoittama herkullisen epätäydellinen dialogi.
Ristiinpuhumisesta, sekaisin menevistä ajatuksista ja väärinkäsityksistä on tullut Aaron Sorkinin puhetta pulppuavissa käsikirjoituksissa sekä tavaramerkin kaltainen osoitus taituruudesta että silmille hyppäävä maneeri, mutta juuri aaltoilu tekee hänen äärimmilleen hiotuista teksteistään lumoavia.

Sorkinin epätäydelliselle dialogille on Facebookin perustajasta Mark Zuckerbergistä kertovan The Social Networkin (2010) jälkeen vaikeaa kuvitella osuvampaa aihetta kuin työssään täydellisyyteen tähdännyt Steve Jobs. Apple-yhtiön perustaja oli armoitettu bisnesmies, jonka veitsenterävä tarkkuus oli vaikea yhdistelmä vaativan luonteen ja ailahtelevien tunteiden kanssa.

Toisin kuin Ashton Kutcherilla varustetussa epätasaisessa Jobs-elämäkerrassa (2013, lue IS:n arvio) Sorkin ei tavoittele koko uran kattavaa suurmieskatsausta, vaan muutamaan käännekohtaan tiivistettyä muotokuvaa, joka on yhtä henkilökohtainen kuin Jobsin luomat tietokoneet ja puhelimet.

Draaman lähtökohdaksi Sorkin on ottanut Jobsin suurimman virheen. Kun hän 1970-luvun lopussa sai Lisa-tyttären, Jobs kiisti vuosien ajan isyytensä ja jätti sekä Lisan että tämän äidin Chrisann Brennanin tylysti vaille tukea.


Danny Boylen sähäkästi ohjaama puhedraama sijoittuu Jobsin kolmen ison esiintymisen, tietokoneiden julkistustilaisuuksien, kulisseihin. Brennanin lisäksi Jobsin pakeille hakeutuvat kerta toisensa jälkeen samat läheisimmät työkaverit. Kaikkia yhdistää se, että he uskalsivat haastaa Jobsin ja sanoa suorat sanat – silloinkin, kun se tiesi huutoa takaisin.

Näyttelijöiden työ on kauttaaltaan komeaa. Michael Fassbender osoittaa pääroolissa sekä Jobsin määrätietoisuuden että kyvyttömyyden ottaa ihmisiä lähelleen.


Sorkinin väitteenä on, että Jobs puhui tietokoneistakin puhuessaan pohjimmiltaan itsestään: luomiensa laitteiden lailla Jobs oli myös ”suljettu systeemi”, jonka vahvan panssarin läpäisemiseksi tarvittiin paljon yhteentörmäyksiä – ja vielä enemmän herkullisen epätäydellistä dialogia.

Steve Jobs

Ohjaus: Danny Boyle

Pääosissa: Michael Fassbender, Kate Winslet, Seth Rogen

Juoni: Puhelias muotokuva Applen perustajasta Steve Jobsista.

IS-arvio: 4/5 tähteä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt