TV & elokuvat

Roman Polanskin piina päättyi – Puola ei luovuta seksirikostuomion saanutta elokuvaohjaajaa Yhdysvaltoihin

Julkaistu:

Valitustuomioistuimen päätös on lopullinen, eikä siitä voi enää valittaa.
Puolalainen valitustuomioistuin vahvisti perjantaina aiemmin tehdyn päätöksen, jonka mukaan elokuvaohjaaja Roman Polanskia ei luovuteta Yhdysvaltoihin.

Nyt 82-vuotias Polanski todettiin vuonna 1977 Yhdysvalloissa syylliseksi 13-vuotiaan tytön huumaamiseen ja raiskaukseen valokuvaussession aikana. Vuonna 1978 hän pakeni Yhdysvalloista välttääkseen tuomion.

Yhdysvallat on pyytänyt ohjaajan luovuttamista siitä lähtien, kun tämä siirtyi Varsovaan vuonna 2014.

Nyt tehty oikeuden päätös on lopullinen, eikä siitä voi valittaa. Samalla se merkitsee loppua lähes 40 vuoden prosessille, jonka aikana Polanskille on vaadittu sekä ankaraa rangaistusta että vapauttamista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uhri ei vaadi rangaistusta

– Polanskin puolesta puhuen voin sanoa, että tunnemme suurta helpotusta tämän tapauksen käsittelyn loppumisesta. Tämä merkitsee myös sitä, että Polanski voi aloittaa suunnittelemansa elokuvan kuvaukset Puolassa, kommentoi ohjaajan asianajaja Jan Olszewski.

Hyväksikäytön uhri, nyt 51-vuotias Samantha Geimer on jo aiemmin kertonut useaan otteeseen, että hänen mielestään pitkä maastapako on riittävä rangaistus Polanskille.

Polanski on sekä Puolan että Ranskan kansalainen. Ohjaaja asuu vakituisesti Pariisissa, mutta hänellä on asunto myös Krakovassa.

Oscar-voittaja Polanski on ohjannut parikymmentä elokuvaa, joista tunnetuimpia ovat muun muassa elokuvat Pianisti, Rosemaryn painajainen, Chinatown, Katkera kuu sekä Tess – viattomuuden tarina.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt