Nuorallakävelytarvikkeet laittomasti WTC:n katolle – lue IS:n arvio The Walk -elokuvasta - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Nuorallakävelijän tarvikkeet salakuljetettiin WTC:n katolle – lue IS:n arvio The Walk -elokuvasta

Nuorallakävelijä Philippe Petitin kuuluisa tempaus vaati paljon salamyhkäisiä toimia. Ne nähdään uudessa Joseph Gordon-Levittin tähdittämässä elokuvassa.

6.11.2015 8:23

Vuonna 1974 ranskalainen Philippe Petit käveli vaijeria pitkin New Yorkin WTC-tornien huipulta toiselle. Laiton tempaus herätti laajaa huomiota ja poiki myöhemmin Oscar-palkitun dokumenttielokuvan Nuorallakävelijä (2008). Nyt samaan aiheeseen palaa fiktion keinoin Robert Zemeckisin ohjaama The Walk.

Hollywoodin menestyneimpiin ohjaajiin lukeutuva Zemeckis tunnetaan visuaalisten tehosteiden ja digitekniikan velhona, jolla on takanaan sellaisia megahittejä kuin Paluu tulevaisuuteen -trilogia, Forrest Gump ja Saiturin joulu. The Walkissa digitaalisesti luodut WTC-tornit ja niiden huipulta avautuvat näkymät piirtyvät valkokankaalle häkellyttävän todentuntuisina.

Muutaman minuutin nuorallakävely ei riitä parituntisen elokuvan sisällöksi. Niinpä The Walk pohjustaa sitä Petitin (Joseph Gordon-Levitt) edeltävällä elämäntarinalla.

Joseph Gordon-Levitt näyttelee nuorallakävelijä Philippe Petitiä.­

Elokuvan Pariisiin sijoittuva alkupuoli on valitettavasti läpeensä teennäinen. Tavoitellessaan 1950-luvun Hollywood-leffoista tuttua pariisilaisromantiikkaa, Zemeckis sortuu pelkkiin kliseisiin.

Koska Petitiä esittävä Gordon-Levitt ei puhu ranskaa, elokuvan ranskalaiset henkilöt puhuvat erilaisin tekosyin englantia. Sen kestää silti helpommin kuin Gordon-Levittin väkinäisen ranskalaisaksentin.

New Yorkiin siirtyessään The Walk muuttuu veijarimaiseksi kaappausjännäriksi, jossa Petit apureineen salakuljettaa tempaukseensa tarvittavat välineet WTC-tornien huipulle. Todenteolla elokuva herää silti henkiin vasta lopun nuorallakävelyssä.

The Walkin pahin moka on yletön ja täysin tarpeeton kertojan käyttö. Gordon-Levittin esittämä Petit selostaa ja alleviivaa elokuvan jokaisen juonenkäänteen aivan kuin katsoja ei kykenisi muuten seuraamaan sen tarinaa. Eläytymisen sijasta katsoja pakotetaan loputtoman esitelmän kuuntelijaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?