Suomalainen keksintö saattaisi auttaa Mars-leffan päähenkilön helposti maahan - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Suomalainen keksintö saattaisi auttaa Mars-leffan päähenkilön helposti maahan

Avaruustutkija Sini Merikallio kehuu Yksin Marsissa -elokuvan realistisuutta. Sitä katsoessa Merikallio oli tyytyväinen, että on yhä Maassa.

17.10.2015 8:35 | Päivitetty 19.10.2015 9:17

Suomalainen keksintö olisi saattanut auttaa Yksin Marsissa -elokuvan päähenkilön helposti takaisin Maahan. Uutuuselokuvassa Matt Damonin esittämä astronautti jää yksin selviytymään Marsiin, kun muu miehistö luulee menettäneensä hänet ja palaa kotimatkalle.

Avaruustutkija Sini Merikallio on kehittämässä Ilmatieteen laitoksella sähköistä aurinkotuulipurjetta, jonka avulla Maan ja Marsin kiertoradalle saataisiin tehtyä polttoainevarastoja asteroideilta haetusta vedestä.

Sini Merikallio ylisti elokuvaa. Hän piti sen suurimpana virheenä sitä, miten elokuvassa huomioitiin Marsin kaasukehän vaikutus.­

– Vesi on todella arvokasta avaruudessa. Voisimme hajottaa sen vedyksi ja hapeksi ja luoda näin polttoainetta raketteihin. Meidän skenaariossamme Damon olisi voinut lentää Marsin kiertoradalle, tankata avaruusaluksensa ja tulla takaisin Maahan, IS:n kanssa Ridley Scottin ohjaaman scifi-toimintaseikkailun katsonut Merikallio selittää.

Sähköpurjeesta on kiinnostunut myös Nasa, joka ilmoitti vastikään tutkivansa hanketta noin 450 000 euron budjetilla.

Suunnitelmissa Mars-lennot

Nasa suunnittelee aloittavansa miehitetyt Mars-lennot 2030-luvulla. Sähköpurje helpottaisi aloitusta.

– Nasa ehdottaa, että Marsiin mennään yksi miehistö kerrallaan ja tullaan takaisin. Me ehdotamme jatkuvaa kiertoratojen välistä miehitettyä liikennettä ja siis myös jatkuvaa Mars-asutusta, Merikallio huomauttaa.

Elokuva Yksin Marsissa perustuu Andy Weirin tieteisromaaniin.­

Suomalaistutkija kehuu elokuvan olleen realistisin elokuva Marsista, mitä valkokankaalla on nähty.

– Se oli mahtava. Oli hienoa päästä taas Marsiin melkein itsekin, hän huokaa.

”Seikkailu on iso”

Vuonna 2003 Merikallio itse osallistui Utahin erämaassa kokeeseen, jossa vietettiin Marsin kaltaisissa olosuhteissa kaksi viikkoa. Tutkijat ajelivat mönkijöillä, liikkuivat avaruuspuvuissa ja asuivat ”avaruusaluksessa”.

Nasa on tarjonnut Curiosity-luotaimensa ottamia autenttisia kuvia Marsista. Nasa ilmoitti hiljattain, että Marsista on löytynyt viitteitä juoksevasta vedestä.­

Merikallio on myös selviytynyt Euroopan avaruusjärjestön astronauttihaussa 200:n joukkoon 10 000:n hakijan joukosta.

Elokuvaa katsoessa Merikallio iloitsi siitä, että on Maassa.

– Kyllä tämä avaruusalus, jossa me nyt eletään, on paljon parempi. Astronautit luopuvat paljosta elämässään. Seikkailu on iso, mutta uusien maisemien katsominen hiekka-aavikolla on vain pieni osa matkaa. He istuvat satojen päivien ajan purkissa.

Elokuvassa yksi virhe

Yksin Marsissa -elokuvan suurin tekninen virhe oli Merikallion mielestä Marsin kaasukehän huomioimisessa. Lautasantennit ja murikat lentelivät pölymyrskyssä ja telttakankaat lepattivat.

– Marsin kaasukehä on vain reilun sadasosan siitä, mitä Maan kaasukehä on. Ei sellaisessa ilmakehässä tunnu puhallus kuin hönkäykseltä, hän huomauttaa.

Yksin Marsissa -elokuvan päätähti Mark Watney (Matt Damon) yrittää selviytyä viljelemällä perunoita.­

Punaisen planeetan maasto oli elokuvassa jylhää ja kukkulaista.

– Jos oikeasti Marsiin laskeudutaan, emme ottaisi riskiä, että laskeutuisimme kukkulan lähelle. Tähän mennessä miehittämättömät lennot etsivät jonkin lähes tasaisen vanhan joen tai järven pohjan, jonne pyritään turvallisesti laskeutumaan.

Marsissa voi olla hyvinkin kylmää, mikä tuotiin elokuvassa esille. Damonin roolihahmo viljelee ulosteensa avulla ruuakseen perunoita, jotka hänen epäonnekseen jäätyvät.

– Ei se mene niin, että sato on hetkessä pilalla, vaikka pakkasta olisikin 70 astetta. Varsinkin, kun Marsin kaasukehä on niin ohut, että se kuljettaa lämpöä vähemmän kuin Maan kaasukehä. Aikaa olisi ollut hakea pari siemenperunaa kylmältä turvaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?