Uhkeita satuja aikuisille: Tale of Tales - lue IS:n arvio - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Tale of Tales - lue IS:n arvio elokuvasta

Maailman vanhimmaksi väitettyyn satukokoelmaan - tai lähinnä kolmeen sen kertomukseen - pohjautuva Tale of Tales on elokuvavuoden erikoislaatuisimpia yllätyksiä. Visuaalisesti uhkean aikuisten sadun on ohjannut italialainen Matteo Garrone, joka muistetaan rujosta mafiakuvauksestaan Gomorra (2008).

Salma Hayek uhrautuvana kuningattarena.­

25.9.2015 9:40

Elokuvan tarinat ovat kotoisin italialaisen Giambattista Basilen 1600-luvun alussa keräämästä kansansatujen kokoelmasta Pentamerone, joka sisältää varhaisimmat tunnetut versiot Lumikin, Tuhkimon ja Prinsessa Ruususen kaltaisista satuklassikoista.

Garronen elokuva kertoo lomittain kolme tarinaa, joiden kaikkien teemana on ihmisen itsekkyys ja vääristynyt rakkaus. Tarinoiden opetukset jäävät katsojan itsensä löydettäviksi.

Ensimmäisenä käynnistyvä tarina kertoo kuningattaresta (Salma Hayek), joka on valmis uhraamaan mitä tahansa saadakseen lapsen. Toiveensa täytyttyä hän haluaa omistaa lapsensa rakkauden yksinoikeudella.

Toisessa tarinassa kuningas (Toby Jones) kiintyy lemmikkikirppuunsa (!) niin paljon, että syöksee oman tyttärensä (Bebe Cave) turmioon.

Kolmas tarina kertoo naisia hyväksikäyttävästä kuninkaasta (Vincent Cassel), joka erehtyy luulemaan ryppyistä eukkoa hehkeäksi kaunottareksi tämän lumoavan lauluäänen vuoksi.

Garronen elokuva on vuoroon groteski, hellyttävä ja synkeän huvittava.

Etäännyttävän sadunomaisuuden sijasta sen kerronta on mahdollisimman konkreettista ja toteavaa. Oudot hirviöt ja muodonmuutoksia aiheuttavat lumoukset ovat yhtä olennainen osa sen maailmaa kuin kiviset linnat, joiden avarissa saleissa ja vetoisilla käytävillä sen kuninkaalliset hautovat itsekkäitä juoniaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?