Häiriötekijä - lue IS:n arvio elokuvasta

Vuoden häkellyttävin ja omalaatuisin kotimainen elokuva on tässä. Q-teatterin samannimiseen näytelmään pohjautuva Häiriötekijä on kymmenestä erillisestä episodista koostuva komedia, jonka huumori on mustaa, absurdia ja todellakin häiritsevää.

Häiriötekijä on Q-teatterin näytelmään perustuva episodikomedia.

11.9.2015 8:59

Ryhmätyönä kirjoitetun näytelmän on ohjannut valkokankaalle mustaa huumoria aiemmissakin töissään (Miehen työ, Paha perhe) viljellyt Aleksi Salmenperä. Käsikirjoitusvastuun hän jakaa elokuvan leikkauksesta ja äänisuunnittelusta vastaavan Samu Heikkilän sekä alkuperäisen näytelmän ohjanneen Jani Volasen kanssa.

Elokuvan episodeista mieleenpainuvin kertoo aatelisäidin kuolemasta tavalla, joka on kuin yhdistelmä Ingmar Bergmanin kamaridraamaa, kauhuleffa Manaajaa sekä Monty Pythonin Elämän tarkoitus -komediaa. Jakso koettelee katsojan huumorintajua ja sietokykyä tavalla, jollaista tuskin on kotimaisessa elokuvassa ennen nähty.

Oma suosikkini taitaa olla kaupunkilaisnörtin ja raavaan lapinmiehen kohtaamisesta kertova episodi. Myös taiteilijaporukan lentoasemalle tyssäävästä Miamin-matkasta kertova jakso kehittyy lupaavasti, mutta päättyy harmillisesti kuin tyhjän päälle.

Epätasaisessa elokuvassa on myös ärsyttäviä, nopeasti unohtuvia tai päämärältään hämäräksi jääviä jaksoja. Mutta ehkä niin pitääkin olla häiriöistä, häiriköistä ja häiriintymisestä kertovassa elokuvassa.

Näyttelijöistä isoimman urakan tekee ainakin seitsemässä episodissa esiintyvä Tommi Korpela. Näyttävästi ovat esillä myös Eero Ritala, Elena Leeve, Elina Knihtilä, Pirjo Lonka ja Lotta Kaihua. Kortensa kekoon kantavat Jani Volanen, Hannu-Pekka Björkman, Minna Haapkylä ja Laura Birn. Yhtään heikkoa linkkiä näyttelijätiimissä ei ole.

Häiriötekijä on elokuva, joka luultavasti tuntuu hyvinkin erilaiselta riippuen siitä, millaisen yleisön kanssa sen katsoo. Yksin nähtynä se voi tuntua enemmän ahdistavalta kuin hauskalta. Vasta otollinen yleisö antaa sen komiikalle siivet.

Häiriötekijä

Ohjaus: Aleksi Salmenperä.

Pääosissa: Tommi Korpela, Elina Knihtilä, Eero Ritala.

Juoni: 10 kohtausta elämästä tai kenties unista.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?