TV & elokuvat

Illalla tv:ssä: Dome Karukoski muistelee rankkaa lapsuuttaan – ”Haudoin mielessäni, että hyppään koulubussin alle”

Julkaistu:

Tv-arvio
Menestysohjaaja Dome Karukoski avaa elämänsä kipukohtia ja onnenhetkiä Fem-kanavan kattavassa henkilökuvassa.
Muotokuvassa: Dome Karukoski, Fem klo 18.30

Muun muassa Mielensäpahoittajasta (2014) tuttu ohjaaja Dome Karukoski on kotimaisen elokuvan kärkihahmoja, jolta luontuvat niin draamat kuin vaivattomat komediat. Mielensäpahoittajaa ennen Karukoski käsitteli rasismia Leijonasydämen (2013) kautta ja parisuhteen humoristista puolta Napapiirin sankareissa (2010), jonka jatko-osa saa ensi-iltansa syyskuun lopussa.

Karukoski on myös havainnollinen, ilmeikäs ja elävä puhuja, minkä vuoksi häntä on ilo kuunnella.

Helmikuulta 2013 uusittavassa, kattavassa Muotokuvassa-ohjelmassa Karukoski muistelee peittelemättä myös elämänsä ikävimpiä hetkiä.

Lapsuutensa onnenhetket Karukoski koki Kyproksella, josta käsin hänen äitinsä Ritva Karukoski työskenteli Ylen kirjeenvaihtajana kattaen muun muassa Libanonin, Syyrian ja Israelin uutiset. Suomeen perhe muutti, kun Thomas-poika oli 4,5-vuotias.

 

Haudoin mielessäni dramaattista ajatusta, että kun bussi tulee kohdalle, hyppään sen alle.

– Muutto tuntui monella tapaa ikävältä. En tuntenut Suomesta ketään. Ei ollut kavereita. Puhuin silloin kreikkaa, englantia ja ruotsia, mutta suomea olin oppinut vain muutaman sanan isoäidiltä. Ensimmäinen vuosi Suomessa oli todella kurja, Karukoski tunnustaa Femin ohjelmassa toimittaja Peter Berndtsonille.

Mielessä jopa itsemurha

Kuusivuotiaana hän oli saanut jo muutaman kaverin, mutta kouluvuosina Domea kiusattiin erilaisuutensa vuoksi. Ruotsi äidinkielenä ja Kyproksella omaksuttu tuttavallisuus oli pikkupaikkakunnalla vaikea yhdistelmä.

– Se on aika on varmasti ollut elämäni onnettominta aikaa. Minulla ei ollut juuri ystäviä, ja minua kiusattiin ankarasti viisi kuusi vuotta.


Pojan mielessä kävi jopa itsemurha.

– Haudoin mielessäni dramaattista ajatusta, että kun koulubussi tulee kohdalle, hyppään sen alle, hän kertoo ohjelmassa.

Karukoski on puhunut lapsuutensa itsemurha-ajatuksista aiemminkin, muun muassa vuonna 2012 Ilta-Sanomille.

– Kotitieni varrella kasvoi iso puu. Olin huomannut, että koulubussi ajoi tuon tienkaistaleen lujaa, jos pysäkillä ei ollut ketään. Kaksi kertaa olin puun takana ja ajattelin että hyppään bussin eteen. Loppuni olisi dramaattinen, ja kostoksi muut saisivat surkean elämän katuessaan tekojaan, Karukoski muisteli tuolloin IS:lle.

Erään välituntivälikohtauksen jälkeen Karukosken äiti havahtui selvittämään koulun tapahtumia tarkemmin ja päätti järjestää pojan eroon kiusaajista. Hän jäi työstään opintovapaalle ja lähti Domen kanssa Kyprokselle puoleksi vuodeksi.

– Elämässä on paljon sattumaa, ja joskus sattuma voi tuoda onneakin. Kun kävin Kyproksella neljännen luokan syyslukukauden, kaikki meni hyvin. Olin yksi suosituimmista oppilaista, ja keskiarvoni nousi kahdella numerolla. Silloin tajusin, ettei Suomessa kiusatuksi joutuminen ollut oma syyni. Sen ymmärtäminen oli psykologisesti isoin ja tärkein asia, Dome Karukoski kertoi IS:lle 2012.


Ohjaaja on kuin valmentaja

Monta puolta kattavassa Muotokuvassa-dokumentissa Karukoski puhuu myös teatterihaaveistaan ja työstään ohjaajana. Elokuvaohjaajan työtä hän vertaa urheiluvalmentajaan, jonka on saatava joukkue ymmärtämään, mitä hän heiltä haluaa. Ohjelmassa vieraillaan myös Leijonasydämen kuvauksissa.

Karukosken eväät elokuvaohjaajille ovat yksinkertaisia mutta tärkeitä.

– Tarinan ja henkilöhahmojen on pysyttävä aina keskiössä, hän sanoo ohjelmassa.

Katso kaikki päivän ohjelmatiedot Iltapulusta!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt