Suomalainen internet-elokuvahitti Star Wreck saa jatkoa - sijoittuu tulevaisuuden Neuvostoliittoon

Vuonna 1992 mikroharrastaja Samuli Torssonen julkaisi humoristisen Star Wreck -tietokoneanimaation.

20.8.2015 11:26 | Päivitetty 20.8.2015 12:50

Tasan 10 vuotta sitten, 20.8.2005, julkaistiin sarjan kuudes elokuva, Star Wreck: In the Pirkinning, josta tuli nopeasti kaikkien aikojen katsotuin kotimainen elokuva. Syntymäpäivän kunniaksi tieteiskomedian luoja kertoo, että luvassa on kokonaiset kaksi uutta Star Wreck -elokuvaa.

Seitsemän vuoden ajan kengännauhabudjetilla työstetty Star Wreck: In the Pirkinning oli monella tapaa mullistava teos. Se oli täysin amatöörivoimin luotu kokopitkä elokuva, johon Torssosen luomat tehosteet olivat näyttävimpiä, mitä suomalaisissa elokuvisa oli koskaan nähty - ja löivät ällikällä myös maailmalla. Teoksesta kasvoi ensin kulttisuosikki ja nopeasti myös kaikkien aikojen katsotuin suomalainen elokuva maailmalla.

Star Wreck oli myös sosiaalista mediaa ja yhteisöllistä tuottamista parhaimmillaan. Elokuvan näyttelijät olivat suurelta osin internetin kautta löytyneitä amatöörejä, ja joukkokohtauksiin kerättiin statisteja netin kautta. Fanit loivat elokuvaan myös runsaasti sisältöä ja auttoivat sen tekemisessä monin tavoin.

Aikana ennen Facebookia ja Twitteriä sana kiersi IRC-keskustelukanavilla, keskustelupalstoilla ja news-ryhmissä erittäin tehokkaasti, ja sarjaa jo toistakymmentä vuotta seuranneet fanit auttoivat osaltaan sanan levittämisessä.

20-minuuttiseksi suunnitellusta lyhytelokuvasta kasvoi lopulta täysimittainen elokuva, jonka reunat repsottivat sympaattisella tavalla - mutta tehosteita ja tasoa ei voinut moittia. Siitä muodostuikin vaikuttava käyntikortti tehostemestari Samuli Torssoselle ja ohjaaja Timo Vuorensolalle, jotka ponnistavat Star Wreckistä elokuvamaailman etulinjaan ja loivat seuraavaksi vaatimattomasti Suomen elokuvahistorian kalleimman teoksen: tieteiskomedia Iron Skyn.

Star Wreckin jalanjäljiltä syntyivät myös elokuvien tuotantoyhtiö Energia ja Torssosen digitaalisia erikoistehosteita tuottava Troll VFX, jonka kädenjälkeä nähdään jatkuvasti muun muassa tv-mainoksissa ja elokuvissa Iron Sky, Dead Snow 2, Kummeli V ja Häiriötekijä.

Monivuotinen urakka Star Wreck: In The Pirkinning -elokuvan parissa aiheutti 10 vuotta sitten tapahtuneen ensi-illan jälkeen kuitenkin myös vastareaktion.

- Pirkinningin jälkeen tiimi oli aivan musertunut, emme millään pystyneet tekemään uutta elokuvaa, Torssonen muistelee.

Kuuden ja puolen Star Wreckin jälkeen ajatukset suuntautuivatkin elokuvaan kuunatseista, mutta muutaman vuoden jälkeen myös ajatukset uudesta Star Wreckistä löysivät pientä tarttumapintaa.

- Ajatus uudesta leffasta kyti jo ennen Iron Skyn valmistumista. Ajattelimme, että entä jos elokuva sijoittuisi tulevaisuuden Neuvostoliittoon, mitä kaikkea siitä saisi irti.

Uuden elokuvan pohja muotoutuikin hiljalleen vuoden 2010 jälkeen. Iron Skyn tekemisen lomassa oli aikaa myös ideoinnille ja konseptoinnille, ja osasta niistä muodostuikin tulevan elokuvan pohja.

- Yksi piirtämistäni konsepteista sai Samulissa aikaan reaktion "tällaisia seuraavan Wreckin pahisten täytyy olla " -reaktion, ja siitä saimme yhden tärkeän kipinän, muistelee uuden Star Wreckin ohjaaja Jussi Lehtiniemi.

Uusi Star Wreck sijoittuukin tulevaisuuden Neuvostoliittoon, jossa ydinvoimaa käytetään niin ruohonleikkureissa kuin satojen metrien kokoisissa viljapuimureissa.

Ensimmäiseksi on luvassa lyhytelokuva, joka johdattaa katsojat uuteen maailmaan. Torssonen ja Lehtiniemi suunnittelevat jo myös pitkää elokuvaa. Elokuvan luodaan täysin oma maailma, joka parodioi Star Wreckin perinteiden mukaisesti monia tieteiselokuvia ja -sarjoja.

- Parodia tehdään kuitenkin täysin omalla tavalla ja tyylillä, eikä elokuva pohjaudu mihinkään tunnistettavaan sarjan.

Suunnitelmissa on antaa uudelle Star Wreckille vauhtia kahdella elokuvalla. Uusi lyhytelokuva, jossa faneille esitellään uusi maailma, kuvataan jo ensi vuonna. Sen jälkeen luvassa on laajempi koko illan tieteiselokuva.

Vaikka tarjolla onkin täysin uusi maailma, on elokuva myös vanhempien Star Wreck -elokuvien jatkumoa. Pääroolissa esiintyy tuttuun tapaan Torssosen itsensä esittämä alter ego, kapteeni/keisari Pirk, joka on kuitenkin kokenut kovia In The Pirkinningin jälkeisenä vuosikymmenenä. Luvassa on perinteiden mukaisesti myös yhteisöllistä elokuvatuotantoa ja huippuluokan digitaalisia efektejä, joita ei tällä kertaa lasketa keittiöön rakennetulla palvelinfarmilla, jonka koneet on lainattu kavereilta.

Star Wreck: In The Pirkinning -elokuvan kymmenvuotissyntymäpäivän kunniaksi Torssonen kertoo myös, että siitä julkaistaan tämän vuoden aikana HD-aikakauteen remasteroitu versio. Uutta versiota on muun muassa leikattu uudelleen ja sen tehosteita on paranneltu kauttaaltaan.

- 15 vuotta sitten toivoin, että olisipa minulla 100 kertaa tehokkaampia tietokoneita, joilla voisin tehdä elokuvaa. Nyt on, Torssonen riemuitsee tekniikan kehittymisestä.

Lisää tulevasta Star Wreck -elokuvasta oheisella ISTV:n videolla, jolla efektimestari/tuottaja Samuli Torssonen ja ohjaaja Jussi Lehtiniemi kertovat projektistaan.

Katso traileri tästä:

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?