Teattereissa puoli vuotta ennen Bondia – lue IS:n arvio Tom Cruisen agenttiseikkailusta Mission: Impossible – Rogue Nation

rac

Julkaistu:

Elokuva-arvio
Mission: Impossible -sarjan viides elokuva Rogue Nation häviää armotta erinomaiselle edeltäjälleen, neljän vuoden takaiselle Ghost Protocolille.
Ethan Hunt vai James Bond? Tom Cruise vai Daniel Craig? Valkokankaan ykkösagentit ottavat tänä vuonna taas mittaa toisistaan.

Kuten neljä vuotta sitten, myös nyt Cruisen tuottama Mission: Impossible -seikkailu ehtii teattereihin puolisen vuotta ennen uutta Bondia.

Erinomaiseen edeltäjäänsä verrattuna Mission: Impossible -sarjan viides leffa on pettymys. Näyttävää ja vauhdikasta toimintaa Rogue Nation tarjoaa vähintäänkin yhtä paljon, mutta ohjauksen oivaltavuudessa, rytmin tarkkuudessa ja tarinan kekseliäisyydessä se häviää armotta Ghost Protocolille. Niin tosin häviävät useimmat muutkin viime vuosien toimintaleffat – edellistä Bondia lukuunottamatta.

Tällä kertaa Huntin johtama agenttiryhmä saa vastaansa kuolleiksi uskotuista tai kadonneista agenteista kootun terrorijärjestön, jonka nimi on kekseliäästi Syndikaatti. Se, mihin järjestö oikeastaan pyrkii, ei elokuvassa koskaan kunnolla selviä, mutta väliäkös tuolla. Ainakin he yrittävät kovasti saada Huntin hengiltä siinä tietenkään onnistumatta.

Heti alkukohtauksessa Cruise roikkuu nousukiidossa olevan lentokoneen seinällä – kuin muistutuksena Ghost Protocolin huikeimmasta jaksosta, jossa hän kiipeili maailman korkeimman rakennuksen ulkoseinällä. Kohtausten vertailu ei valitettavasti ole eduksi uutuudelle.

Rogue Nationin näyttävimmät osat sijoittuvat Wienin oopperataloon ja Marokon Casablancaan. Jälkimmäisestä käynnistyvä moottoripyörien ja autojen takaa-ajo on koko elokuvan intensiivisin jakso, mutta toimintaleffojen klassikoksi sekään tuskin yltää.

Huumoria Rogue Nationissa on enemmän kuin monissa edeltäjissään, mutta sen sovittaminen toiminnalliseen jännitykseen ei Christopher McQuarrien ohjauksessa onnistu yhtä sulavasti kuin Brad Birdin ohjaamassa Ghost Protocolissa.

Piristävin elementti Rogue Nationissa on ruotsalaisen Rebecca Fergusonin esittämä kaksoisagentti, jonka lopullinen lojaalisuus säilyy arvoituksena leffan loppuvaiheisiin saakka.

Cruise itse on entisensä: ei huonompi eikä parempi. Pientä säröä tai yllätystä Huntin tahraton sankari-imago olisi kaivannut.

Mission: Impossible – Rogue Nation

Ohjaus: Christopher McQuarrie.
Pääosissa: Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Simon Pegg, Jeremy Renner.
Juoni: Ethan Hunt kohtaa ex-agenttien muodostaman terrorijärjestön.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt