Tackleberryn traaginen kuolema, poliisipomo syntyi Helsingissä, Jones kehitti älypuhelinsovelluksen... Tiesitkö näitä asioita Poliisiopisto-elokuvien näyttelijöistä? - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Tackleberryn traaginen kuolema, poliisipomo syntyi Helsingissä, Jones kehitti älypuhelinsovelluksen... Tiesitkö näitä asioita Poliisiopisto-elokuvien näyttelijöistä?

Mitä on tapahtunut legendaaristen Poliisiopiston-elokuvien tunnetuimmille näyttelijöille?

Poliisiopisto-elokuvia tehtiin yhteensä seitsemän kappaletta vuosina 1984–1994. Kuvassa tiukassa tilanteessa ovat vasemmalta Carey Mahoney (Steve Guttenberg), komentaja Eric Lassard (George Gaynes), George Martin (Andrew Rubin) sekä Larvell Jones (Michael Winslow).

17.7.2015 16:22

Tällä viikolla Sub-kanavalla esitetään kokonaisuudessaan suosittu Poliisiopisto-elokuvasarja.

1980- ja 1990-luvulla naurattaneet sekoilukomediat muistetaan useista värikkäistä henkilöhahmoistaan, ja siksi Ilta-Sanomat selvitti, mitä elokuvasarjan merkittävimmille näyttelijöille on tapahtunut Poliisiopisto-elokuvasarjan jälkeen.

Carey Mahoney (Steve Guttenberg)

Silmäkulman pilkkeestään ja kepposistaan tutuksi tullut naistenmies Mahoney oli neljässä ensimmäisessä Poliisiopisto-elokuvassa yksi näkyvimmistä hahmoista ja hän oli aina yksi pääsankareista, kun rikolliset saatiin lopullisesti nujerrettua.

Vaikka Mahoneyn rooli teki näyttelijä Steve Guttenbergista, 56, suositun, ei Guttenberg koskaan päässyt yhtä merkittäviin ja tunnettuihin rooleihin Poliisiopisto-uransa jälkeen - vaikka urasta tulikin varsin menestyksekäs muihin Poliisiopisto-kollegoihin verrattuna. Guttenberg teki tunnetuimmat roolinsa Poliisiopisto-elokuvien aikoihin elokuvissa Kolme miestä ja baby (1987), Cocoon – nuoruudenlähde (1985) sekä Svengijengi vauhdissa jälleen (1982). Myöhemmin hänet on nähty lähinnä pikkurooleissa kymmenissä elokuvissa ja muutamissa tv-sarjoissa. Vuonna 2008 hän oli mukana USA:n Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa, mutta putosi kisasta jo kolmantena.

Guttenberg sai oman tähden Hollywoodin Walk of Famelle joulukuussa 2011. Hänet tunnetaan myös aktiivisena eläinoikeuksien puolestapuhujana. Suosionsa huipulla vuonna 1988 Guttenberg avioitui malli Denise Bixlerin kanssa, mutta pari erosi vuonna 1992.

Moses Hightower (Bubba Smith)

Moses Hightower on yksi Poliisiopisto-elokuvien rakastetuimpia hahmoja.

Jättimäinen Moses Hightower on Poliisiopisto-saagan ehdottomasti suosituimpia hahmoja, jonka koko ja sympaattisen syvällinen olemus lämmittävät monen katsojan sydämiä. Hightower oli mukana leffasarjan kuudessa ensimmäisessä osassa, mutta hahmoa esittänyt Bubba Smith oli julkkis myös Poliisiopiston ulkopuolisista syistä.

Ennen näyttelijäuraansa kaksimetrinen Bubba Smith teki pitkän ja menestyksekkään uran amerikkalaisessa jalkapallossa. NFL-liigan vuoden 1967 ykkösvaraus pelasi maailman ykkössarjassa yhteensä yhdeksän kautta ja hän voitti Super Bowlin vuonna 1970 Baltimore Coltsin puolustuslinjassa.

Bubba Smithin esittämä Hightower kantaa kultasepänliikettä pitävää Carl Sweetchuckia (Tim Kazurinsky) Poliisiopisto 2 -elokuvassa. Kapteeni Mauser (Art Metrano) tiedustelee, miksi.

Smithin näyttelijäura alkoi 1970-luvun lopulla ja Poliisiopiston lisäksi hän teki lukuisia pikkurooleja elokuvissa ja tv-sarjoissa aina 2000-luvulle saakka.

Smith kuoli äkillisesti 66-vuotiaana vuonna 2011 laihdutuslääkkeistä saamaansa lääkemyrkytykseen.

Larvell Jones (Michael Winslow)

Näyttelijä Michael Winslow’n esittämä Jones hauskuutti katsojia kaikissa seitsemässä Poliisiopisto-elokuvassa jäljittelemällä suullaan monenlaisia ääniä, ja äänitaiteilulla itseään elättää myös Winslow.

56-vuotias ”10 000 äänen mies” kiertää maailmaa nykyään stand up -koomikkona ja imitaattorina, ja on esiintynyt muutamia kertoja myös Suomessa. Hän on myös vieraillut pikkurooleissa useissa tv-sarjoissa, -ohjelmissa ja elokuvissa.

Winslow on luonut myös omia älypuhelinsovelluksiaan, jotka tarjoavat kuluttajalle lukuisia ääniefektejä eri tilanteita varten.

Eugene Tackleberry (David Graf)

David Grafin esittämä Tackleberry (vas.) intoili Poliisiopisto-elokuvissa aseista. Vierellä komisario Callahan (Leslie Easterbrook)

Kiihkomielisesti aseisiin suhtautunut Tackleberry nähtiin kaikissa Poliisiopisto-elokuvissa. Tackleberry paljastui elokuvissa naisten seurassa ujoksi herrasmieheksi, mutta pian hän löysi rinnalleen aseista yhtä paljon hurmioituneen ylikonstaapeli Kathleen Kirklandin (näyttelijä Colleen Camp), jonka kanssa Tackleberry avioitui.

Ennen Poliisiopisto-kiinnitystä näyttelijä David Grafin näyttelijäura oli hyvin keikkaluonteinen, mutta Tackleberry-roolin myötä Grafin kysyntä kasvoi ja hänet nähtiin mukana lukuisissa tv-sarjoissa.

Elokuvasarjan suosikkinäyttelijöihin kuuluva Graf kuoli äkillisesti sydänkohtaukseen 51-vuotiaana kesken perhehäiden vuonna 2001.

Eric Lassard (George Gaynes)

Poliisiopiston johtajaa, komentaja Eric Lassardia näytellyt George Gaynes on suomalaista syntyperää, sillä Gaynes syntyi vuonna 1917 Helsingissä, jossa hänen venäläinen äitinsä ja hollantilainen isänsä tuolloin asuivat. Pian perhe muutti Yhdysvaltoihin ja Gaynes sai myös Yhdysvaltain kansalaisuuden.

Nyt jo 98 vuoden ikään ehtinyt, nykyään näyttelijän työt jättänyt Gaynes teki pitkän uran, joka ulottui 1930-luvulta aina 2000-luvun alkupuolelle saakka. Hajamielisen ja höperehtivän komentaja Eric Lassardin roolin ohella Gaynes teki muistettavimmat elokuvaroolinsa 1980-luvun hömppäkomedioissa, mutta lisäksi hän ehti urallaan esiintyä sekä oopperalavoilla, Broadwaylla että tv-sarjoissa. Gaynes on Michael Winslow’n ohella ainoa, joka esiintyi kaikissa seitsemässä Poliisiopisto-elokuvassa sekä 1990-luvulla valmistuneessa tv-sarjassa.

Laverne Hooks (Marion Ramsey)

Laverne Hooks (Marion Ramsey) ja kokelas Douglas Fackler (Bruce Mahler) ammuskelevat Poliisiopisto-sarjan toisessa osassa.

Kimeä-ääninen ja kipakka ylikonstaapeli Hooks oli mukana kuudessa ensimmäisessä Poliisiopisto-elokuvassa.

Poliisiopisto-elokuvien erottuvasta roolistaan huolimatta Marion Ramseyn, 68, näyttelijäura on keskittynyt lähinnä teatteriin sekä pikkurooleihin elokuvissa ja tv-sarjoissa.

Debbie Callahan (Leslie Easterbrook)

Yksi elokuvasarjan ikimuistoisimmista hahmoista on blondi povipommi Debbie Callahan, joka sai kurveillaan niin poliisikokelaiden kuin rikollistenkin päät pyörälle. Komisario Callahania esitti Leslie Easterbrook, 65, joka päätyi vierailemaan 1990-luvulla myös Baywatch-sarjassa.

Kuuden Poliisiopisto-elokuvan jälkeen Easterbrook on nähty hyvin monenlaisissa elokuvissa ja rooleissa – ja etenkin useissa kauhuelokuvissa, kuten Rob Zombien ohjaamissa Devil’s Rejectissä ja Halloweenissa. Töitä Easterbrookilla riittää hyvin, sillä pelkästään viimeisen vuoden aikana on ilmestynyt lukuisia Easterbrookin tähdittämiä elokuvia.

– Callahan on yksi lempirooleistani ja varmaan voimakkain roolihahmo jota olen koskaan esittänyt, Easterbrook kertoi Spike TV:n haastattelussa vuonna 2012.

Thaddeus Harris (G.W. Bailey)

Callahan (vas.) ja Proctor yrittävät pussata kapteeni Harrisia.

Omaa uraansa ja egoaan häikäilemättömästi pönkittämään yrittänyt Poliisiopiston kapteeni Thaddeus Harris joutui elokuvissa toistuvasti naurun aiheeksi, kun poliisikokelaat järjestivät Harrisille kepposia eri tilanteissa.

Kapteeni Harrisia esitti George William Bailey, 70, jonka näyttelijäura lähti nousuun jo ennen Poliisiopisto-elokuvia, sillä hän oli mukana muassa M.A.S.H.-tv-sarjassa, jossa hän esitti Rizzoa, sekä tv-sarjoissa Charlien enkelit ja Starsky & Hutch.

Bailey esitti kapteeni Harrisia viidessä Poliisopisto-elokuvassa, väliin jäivät vain elokuvasarjan toinen ja kolmas osa. Poliisiopiston jälkeen Bailey on esiintynyt lukuisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa, usein Harrisin kaltaisissa kelmin rooleissa.

Ernie Mauser (Art Metrano)

Kahdesta Poliisiopistossa pilailun kohteeksi joutuneesta kapteenista vähemmän tunnetumpi on kapteeni Mauser, joka esiintyi elokuvasarjan toisessa ja kolmannessa osassa. Mauseria esitti näyttelijä Art Metrano, 78, jonka elokuvaura jatkui liki 40 vuotta. Hän esiintyi urallaan useissa tv-sarjoissa sekä näytelmissä ja on kiertänyt Yhdysvaltoja stand up -koomikkona 2010-luvulle asti.

Metrano halvaantui väliaikaisesti vuonna 1989 kotonaan sattuneessa tapaturmassa, kun hänen selkärankansa vaurioitui.

Carl Proctor (Lance Kinsey)

Kapteeni Harrisin ja Mauserin apulaisena työskennellyttä komisario Proctoria näytteli kanadalainen Lance Kinsey, joka nähtiin kuudessa ensimmäisessä Poliisiopisto-elokuvassa. Los Angelesissa nykyään vaimonsa kanssa asuva Kinsey, 61, on tehnyt urallaan töitä niin elokuvissa, tv-sarjoissa kuin teatterilavoillakin.

Zed McGlunk (Bob Goldthwait)  

Kirpeä-äänisesti puhuva Zed tuli mukaan elokuvasarjaan Poliisiopisto 2: Eka komennus -elokuvassa, jossa hän oli pahamaineisen rikollisliigan johtaja. Seuraavassa Poliisiopisto 3: Jatkokoulutuksessa -elokuvassa Zed värvättiin kuitenkin kokelaaksi poliisijoukkojen palvelukseen ja hän esiintyi elokuvasarjan neljännessä osassa.

Zediä esitti elokuvissa koomikko Bob ”Bobcat” Goldthwait, joka on tehnyt pitkän uran myös stand upissa, ohjaajana, käsikirjoittajana ja ääninäyttelijänä. Hänen erikoinen puhetapansa teki Goldthwaitista suositun koomikon jo 1980-luvulla.

Goldthwait on ohjannut ja käsikirjoittanut komediasarjoja ja muun muassa Jimmy Kimmel Live! –keskusteluohjelmaa. Hänen tunnetuimpia elokuviaan ovat Willow Creek, Call Me Lucky ja God Bless America.

Edellä mainittujen näyttelijöiden lisäksi Poliisiopisto-elokuvissa on näytellyt vuosien saatossa myös muutamia hyvinkin tunnettuja Hollywood-tähtiä uriensa alkuaikoina. Esimerkiksi Kim Cattrall tähditti kaikkien aikojen ensimmäistä Poliisiopistoa Karen Thompsonina ja Sharon Stone puolestaan vieraili elokuvassa Poliisiopisto 4: Korttelipoliisit Claire Mattsonin roolissa.

Lähteet: mm. IMDB, filmreference.com, michaelwinslow.net, Daily Mail, steveguttenberg.com, The Daily Beast, Yahoo News, Wikipedia,

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?