Ihmeperhe! Samassa suvussa ainakin 15 näyttelijää – mukana myös Salkkari-tähti - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Ihmeperhe! Samassa suvussa ainakin 15 näyttelijää – mukana myös Salkkari-tähti

Jurkan suvussa on kuuluisia näyttelijöitä kolmessa polvessa. Tärkeät roolit elokuvissa ja näyttämöllä ovat usein menneet kaiken muun edelle.

Jussi Jurkan tunnetuimpia rooleja oli epäsuositun Lammion osa Tuntematon sotilas -elokuvassa (1955).

5.7.2015 11:49

Jurkan suku hakee vertaistaan, kun puhutaan samasta perheestä tulleista näyttelijöistä. Suvun kolmen polven esiintyjät ovat tulleet suomalaisille tutuiksi niin teattereiden lavoilta, valkokankaalta kuin televisiostakin. Sukupuussa näkyy osa Jurkan perheen ainakin 15 näyttelijästä:

Kantavanhemmat: Emmi ja Eino Jurkka

Rempseä ja iloinen Emmi Jurkka heittäytyi rooleihinsa täysillä.

Moni vanhan polven katsoja vannoo yhä rempseän ja iloisen Emmi Jurkan (os. Tuomi) nimeen. Hänellä oli kyky heittäytyä rooleihinsa täysillä sekä studioajan Suomi-elokuvien pikkurooleissa että teatterinäyttämöllä. Näyttelijöitä olivat myös Emmin veljet Arvi ja Valter Tuomi, samoin Arvin lapset Liisa ja Rauli Tuomi.

Eino Jurkasta tuli näyttelijä sattumalta.

Emmin aviomies Eino Jurkka teki kolmisenkymmentä elokuvaa ja työskenteli useissa teattereissa. Einosta tuli näyttelijä sattumalta, kun hän junassa matkalla Jämsään opiskelemaan näki Helsingin Sanomien ilmoituksen, jossa etsittiin esiintyjää musiikkinäytelmään.

Kaikista lapsista tuli näyttelijöitä

Emmin ja Einon pojat Sakari ja Jussi Jurkka olivat pitkän teatteriuran ohella molemmat 1950-luvun suuria elokuvatähtiä, omanlaisissa rooleissaan: Sakari nähtiin usein romanttisten roolien miessankarina, Jussi dramaattisissa osissa vakavampien kysymysten puntaroijana. Myös heidän Vappu-siskostaan tuli näyttelijä.

Sakari Jurkka aloitti uransa klaffipoikana.

Sakari Jurkan bravuureja olivat karjalaisten kansanmiesten roolit. Murteeseen hän oli saanut tuntumaa jo lapsuutensa kesänviettopaikassa Terijoella, joka oli Jurkan sisaruksille kuin satumaa.

– Rakastan Karjalan murretta. Se on laulavaa ja soljuvaa, ja sitä on helppo näytellä, Jurkka kuvaili 2009 valmistuneessa haastatteludokumentissa Jurkan huonetta ja sukua.

Näyttelijää Sakari Jurkasta ei pitänyt tulla. Vanhemmat olivat antaneet ammatista jo ihan tarpeeksi esimerkkiä: teatteri oli lapsiin etäisyyttä pitäneelle Emmille kaikki kaikessa, ja kun Sakari oli pieni, näyttelijä-isä Eino toimi muun ­muassa Viipurin näyttämön ja Turun teatterin johtajana.

Yö on pitkä -jännärissä (1952) nähtiin peräti kolme Jurkkaa. Eino ja Emmi näyttelivät rikoskierteeseen joutuneen Jussin vanhempia.

Kun vanhemmat 1931 erosivat, Sakari jäi sisarustensa Vapun ja Jussin kanssa Emmille, joka vaati, että häntä ei saa kutsua äidiksi. Hän oli mieluummin lastensa kaveri.

– Meistä ei tullut hunsvotteja, vaikka hyvin vapaasti elettiin. Äiti ei esimerkiksi ikinä nähnyt minun koulutodistustani. Hän kysyi vain, olenko päässyt luokalta. Melkein aina vastasin, että en, Sakari Jurkka kertoi Helsingin Sanomissa 50-vuotisen taiteilijauran kunniaksi tehdyssä haastattelussa 1995.

 Hyvin vapaasti elettiin. Äiti ei ikinä nähnyt koulutodistustani. Hän kysyi vain, olenko päässyt luokalta. Melkein aina vastasin, että en.

– Kun jäin kolmannen kerran kolmannelle, äiti sanoi, että nyt tämä loppui. Menin 14-vuotiaana tsuppariksi Suomen Filmiteollisuuteen, ja siitähän minun urani alkoi, Jurkka muisteli.

Klaffipojan työ vaihtui kuitenkin teatteriuraan, kun Eino-isä pystyi maksamaan hänelle Iisalmen yhteisnäyttämön johtajana tuplasti parempaa palkkaa kuin SF:n johtaja Toivo Särkkä.

Vappu Jurkka näytteli Roopen (Pauliina Sykkö) isoäitiä Senniä Ruusun aika -tv-sarjassa, jota esitti MTV vuosina 1990–1991.

Sakarin ja Jussin sisko Vappu Jurkka taas teki paljon töitä teatterissa, varsinkin äitinsä kanssa Helsingin Kruununhakaan 1953 perustamassaan pienessä Teatteri Jurkassa. Television Ruusun aika -sarjan Senni-mummina Vappu Jurkka valloitti 1990-luvun alussa myös suuren yleisön suosion.

Suomalaiselle suurelle yleisölle tutuimpia kasvoja oli Einon ja Emmin nuorempi poika Jussi Jurkka, joka nähtiin Edvin Laineen Tuntemattoman sotilaan (1955) tähtikaartissa. Jussi Jurkasta kasvoi sodanjälkeisen näyttelijäpolven johtavia hahmoja. Ammattinäyttelijän ura alkoi jo vuonna 1949, alle 20-vuotiaana, Kotkan maakuntateatterista.

Jussi Jurkan näyttelijäilmaisu oli tyyliteltyä, mutta se erosi edellisen sukupolven käyttämästä teatraalisuudesta.

– Jussi oli hiton hyvä näyttelijä, Sakari Jurkka ylisti pikkuveljeään Jurkan suvun haastatteludokumentissa.

Jussi Jurkka esitti ikimuistoisesti Lammiota Tuntematon sotilas -elokuvassa (1955). Hän jatkoi samankaltaisissa rooleissa myös monissa sotilasfarsseissa.

MTV:n 1979 valmistuneesta viihdesarjasta Parempi myöhään... nousi lentäväksi lauseeksi Jussi Jurkan painokas tapa mankeloida suomea: ”Hyvää ötyä!”

Jussi Jurkan viimeinen Amadeus-näytelmän esitys Kansallisteatterissa kesti 40 minuuttia pidempään kuin ensi-illassa. Hän kuoli keuhkosyöpään 51-vuotiaana samana keväänä 1982.

Jussi Jurkasta kasvoi Suomen sodanjälkeisen näyttelijäpolven johtohahmoja.

Näyttelijä Hannu Lauri työskenteli Jussi Jurkan kanssa Kansallisteatterissa.

– Hän ymmärsi taiteesta paljon. Kun hänen kanssaan pääsi läheiseksi, hän oli hyvin ystävällinen ja kohteli nuortakin näyttelijää hyvin lämpimästi.

Lauri muistaa hyvin Jussi Jurkan painokkaan tavan lausua repliikkejään.

– Joidenkin näyttelijöiden kohdalla puhutaan maneerista, mutta Jussin kohdalla se oli karismaa, ja sitä hänellä oli valtava määrä.

Laura Jurkka on pitkän linjan teatterityöläinen. Hänen molemmat vanhempansa Jussi Jurkka ja ja Maikki Länsiö olivat näyttelijöitä.

Kolmannen polven Jurkat

Kolmannen polven Jurkkia ovat eri teattereiden lavoilta tutut Laura Jurkka (Jussi Jurkan tytär), Ville Sandqvist (Vapun poika) sekä Mikko ja Timo Jurkka (Sakarin poikia). Jälkimmäinen tunnetaan parhaiten Salatut elämät -sarjan pitkäaikaisesta Lasse Sievisen roolista.

Sakari Jurkan poika Timo Jurkka muistetaan parhaiten roolistaan Salattujen elämien Lasse Sievisenä.

Myös Vappu Jurkan toinen poika Kalle Sandqvist on lähellä näyttämöalaa: hän on käynyt Teatterikorkeakoulun tuottajakoulutuskurssin ja työskentelee tuottajana.

Näyttelijä-ohjaaja Ville Sandqvist on Vappu Jurkan ja kuvataiteilija Rolf Sandqvistin poika.

Jussin tytär Laura ja Sakarin poika Timo ovat kertoneet vanhemmistaan, että työ vei usein heidän aikansa lasten kustannuksella, aivan kuten Emmin ja Einonkin kohdalla.

Jurkan suvussa näytteleminen on usein ollut niin tärkeä asia, että se on mennyt kaiken muun edelle.

Suomi-elokuvan legendat -juttusarja ilmestyy viikoittain Ilta-Sanomat Tv-lehdessä. Lue aiemmat osat allaolevista linkeistä!

Nämä kaikki näyttelijät ovat sukua!

 • Eino Jurkka (1894–1953), Emmin puoliso

 • Emmi Jurkka, os. Tuomi (1899–1990), Einon puoliso

 • Arvi Tuomi (1893–1951), Emmin veli

 • Valter Tuomi (1896–1963), Emmin veli

 • Rauli Tuomi (1919–1949), Arvin poika

 • Liisa Tuomi (1924–1989), Arvin tytär

 • Sakari Jurkka (1923–2012), Einon ja Emmin poika

 • Helen Elde (s. 1939), Sakarin puoliso

 • Timo Jurkka (s. 1963), Sakarin ja Helenin poika

 • Mikko Jurkka (s. 1967), Sakarin ja Helenin poika

 • Vappu Jurkka (1927–2012), Einon ja Emmin tytär

 • Ville Sandqvist (s. 1960), Vapun poika

 • Jussi Jurkka (1930–1982), Einon ja Emmin poika

 • Marja-Helena ”Maikki” Länsiö (1932–1996), Jussin puoliso

 • Laura Jurkka (s. 1958), edellisten tytär

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?