Illalla tv:ssä: Muistatko? Näin Uuno Turhapuron ja Elisabethin rakkaus alkoi - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Illalla tv:ssä: Muistatko? Näin Uuno Turhapuron ja Elisabethin rakkaus alkoi

Uuno Turhapuro (Vesa-Matti Loiri) ja Elisabeth Tuura (Marjatta Raita) ovat suomalaisen elokuvan klassinen pari.

Uuno Turhapuro (Vesa-Matti Loiri) ja Elisabeth Tuura (Marjatta Raita) ovat suomalaisen elokuvan klassinen pari.

Julkaistu: 19.6.2015 10:11

Juhannusaaton Turhapuro-elokuvassa nähdään, kuinka resuinen Uuno sai kauniin ja rikkaan Elisabeth Tuuran vaimokseen. Äänestä jutun lopussa, mikä on paras Uuno-elokuva!

Häpy endkö? Eli kuinka Uuno Turhapuro sai niin kauniin ja rikkaan vaimon (1977), pe 19.6. MTV3 klo 19.15

Vesa-Matti Loirista tuskin olisi tullut suomalaisten suursuosikkia ilman koomisia roolejaan, ennen kaikkea sketsihahmosta elokuvasankariksi noussutta Uuno Turhapuroa. Loirin suvereeni verbaalinen ja fyysinen komiikka herätti Uunon hahmon henkiin.

Uuno-elokuvia tehtiin peräti 31 vuoden ajan, 1973–2004. Nyt tv:ssä nähdään niistä neljäs, Häpy endkö? Eli kuinka Uuno Turhapuro sai niin kauniin ja rikkaan vaimon (1977). Elokuvassa paljastuu, kuinka Uunon ja Elisabeth Tuuran (Marjatta Raita) rakkaustarina sai alkunsa – ja kuinka vuoristoneuvos Tuura (Tapio Hämäläinen) sai ikuisen päänsärkynsä.

Sitä sietääkin ihmetellä, kuinka Uuno onnistui hurmaaman Elisabethin. Uunon tarmo kun on kohdistunut syömiseen ja työnvieroksuntaan, kun taas Elisabeth keskittää voimansa laiskimusmiehensä patistamiseen töihin.

Tuura (Tapio Hämäläinen) saa uuden vävypojan (Vesa-Matti Loiri).

Tuura (Tapio Hämäläinen) saa uuden vävypojan (Vesa-Matti Loiri).

Häpy endkö? -elokuvassa Uuno muuttaa isänsä maatilalta lentorahtina Helsinkiin etsimään kaunista ja rikasta vaimoa. Uuno ostaa hienot vaatteet kahdeksalla markalla eräästä kuolinpesästä, ja hänestä tulee kahdessa viikossa Helsingin tavoitelluin poikamies, johon kaikki naiset ovat täydessä hurmiossa.

Uuno menee tarjoilijaksi ravintola Vaaleanpunaiseen sikaan, ja ensimmäiset erimielisyydet kipinöivät tulevan appiukon kanssa.

Kosinnoissa Uunoa auttavat tekniikan insinööri Lörsson (myöhemmin Sörsselssön, Simo Salminen) ja teknikko Härski Hartikainen (Spede Pasanen).

Kriitikoiden lyttäämä, kansan rakastama

Loirin, Spede Pasasen ja Ere Kokkosen kehittelemät Uuno-elokuvat tehtiin nopealla tahdilla ja vähäisillä resursseilla. Laiskasta ja palturia tauotta jauhavasta Uunosta tuli suomalaisen elokuvan menestystarina, vaikka kriitikot lyttäsivätkin sankaria tauotta. Uuno Turhapuro armeijan leivissä veti yksistään teattereihin peräti 750 000 katsojaa vuonna 1984.

Uunon suosion salaisuutena on pidetty hahmon auktoriteettivastaisuutta: Uunoa eivät pidättele appiukko, poliisi tai edes armeija. Kaiken järjen mukaan verkkopaitaisen ja suttuisen Uunon pitäisi olla syrjäytynyt, mutta nopeiden hoksottimiensa ja selittelykykynsä ansiosta Uuno pärjää aina.

Lue lisää Vesa-Matti Loirista uudesta Ilta-Sanomat Tv-lehdestä (25/15)! 84-sivuinen juhannusjätti myynnissä 17.–23.6. yhdessä Ilta-Sanomien kanssa.

Katso kaikki juhannuksen ohjelmatiedot Iltapulusta!

Kuvituskuva

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta