Melissa McCarthy tykittää vakoojakomediassa – lue IS:n arvio elokuvasta Spy – vakoojan asussa - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Melissa McCarthy tykittää vakoojakomediassa – lue IS:n arvio elokuvasta Spy – vakoojan asussa

Kesän roisein ja hauskin komedia on tässä.

Melissa McCarthy pääsee vakoojakomediassa tositoimiin CIA:n agenttina.­

5.6.2015 15:55

Spy – vakoojan asussa on Morsiusneidoista (2011) ja The Heatista (2013) tutun parivaljakon – kirjoittaja-ohjaaja Paul Feigin ja näyttelijä Melissa McCarthyn – kolmas ja toistaiseksi onnistunein yhteistyö. Se todistaa viimeisellekin epäilijälle, ettei toimintakomedia ole pelkästään miesten laji.

McCarthy esittää CIA:ssa työskentelevää Susania, joka tyytyy osaansa näyttöpäätteen ääressä, omahyväisen tähtiagentin (Jude Law) näkymättömänä apurina. Eihän kukaan voisi kuvitella, että keski-ikäinen ja ylipainoinen nainen voisi toimia oikeana agenttina kenttätyössä. Vai voisiko?

Yllättävässä kriisitilanteessa Susan pääsee kokeilemaan taitojaan peiteoperaatiossa, joka syöksee hänet hetkessä keskelle kansainvälistä kamppailua varastetun ydinpommin omistuksesta. Vaarasta toiseen kiitäessään hän kohtaa niin machoilevan brittiagentin (Jason Statham) ja Don Juan -syndroomasta kärsivän italialaiskollegan kuin vaarallisen kaunottaren (Rose Byrne).

Spy – vakoojan asussa pilailee niin Bond-seikkailujen kuin yleisemminkin agenttileffojen kustannuksella, mutta samalla se tuntuu haastavan koko nykyisen Hollywood-viihteen sukupuolirooleja. Sen päähenkilöön kohdistuva vähättely ja ennakkoluulot ovat epäilemättä tuttuja myös naisvetoisen Hollywood-elokuvan tekijöille.

Sekä verbaalisia vitsejä että toiminnallisia gageja Feigin leffassa on yhtä tiuhaan kuin lajityypin klassikoiksi luetuissa Mies ja alaston ase -elokuvissa (1988–1994). Niiden vaikutus riippuukin sitten katsojan henkilökohtaisesta huumorintajusta.

Itseäni Spyn vitseistä nauratti ehkä joka kolmas – yhtä monen aiheuttaessa lähinnä vaivaantuneen irvistyksen. Tälläkin osumatiheydellä Feigin uutuus yltää kuluvan vuoden hauskimmaksi leffaksi.

Yksiulotteisista ja ylivedetyistä roolihahmoistaan usein kärsinyt McCarthy on Spyn pääosassa parempi kuin koskaan. Räävittömyyden ja tiejyrämäisen energian lisäksi hänessä on tällä kertaa myös aidosti hellyttävää herkkyyttä.

Tämän näytön perusteella voimme odottaa Feigin ja McCarthyn tulevaa Ghostbusters-päivitystä toiveikkaasti.

Katso elokuvan traileri:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?